Na Montañas García i na Carla Pasqual, són les impulsores del projecte de l'IES

  Ara que els temps es posen grisos pel col•lectiu d’educadors, volem donar una nova mostra de què poden arribar a fer els alumnes si estan ben formats i guiats.
    Na Montañas García i na Carla Pasqual, alumnes de l’IES Capdepera de 2n de Batxillerat, fan una assignatura que es diu Projectes d’Investigació. L’objectiu d’aquesta assignatura és atracar la disciplina de la investigació (científica o humanística) als alumnes de batxillerat. Es tracta de que aprenguin els fonaments bàsics d’una investigació: la recerca d’informació, el treball de camp, la exposició dels resultats...



   El seu projecte es basa en un treball de recerca en torn al patrimoni cultural de Capdepera. A part d’aquest treball, es van marcar com a fita donar a conèixer el castell de Capdepera als al•lots de 2n de la ESO i per això van pensar en fer un concurs de maquetes: els alumnes més petits farien, individualment o en grup, una maqueta que representés el castell a l’Edat Mitjana. El concurs es faria a nivell d’Institut, deixant les maquetes visibles per els alumnes i professors del centre amb una votació per paperetes.



    La idea va ser molt ben acollida i, el dia de la presentació, tot eren maquetes fetes a ma pels alumnes. N’hi havia de tot tipus, de cartró, amb paper, de fusta, més detallades, més realistes, més fantàstiques... fins i tot qualcuna feta amb material reciclat. Tot un conjunt de productes heterogenis. N’hi havia uns quants que cridaven molt l’atenció pel ben fet que estaven. El dia de la votació les maquetes es varen mostrar al públic de l’IES i es va fer la votació. 



   El Patronat del Castell de Capdepera es va assabentar d’aquesta activitat que es duia a terme a l’Institut i van decidir participar-hi amb un esdeveniment de lliurament de premis pels guanyadors el mateix dia del mercat medieval. 

   El primer premi va ser concedit a na Caterina Barceló Orpí i en Jose María Monlló Martin, el segon premi el guanyà en solitari na Nicole Gracia Morán i el tercer premi va anar per na Lea Dioune Andrieu, Maria Garcia Fernández i Catalina Esteva Flaquer. Els guanyadors recolliren el premi que el Patronat del Castell de Capdepera li va concedir i en Llorenç Llop, el director del centre IES Capdepera, va fer un breu discurs.

   Com dèiem, una mostra més del que des de l’escola pública fem perquè els alumnes apliquin les seus coneixements a activitats quotidianes i relacionades íntimament amb el seu entorn cultural o social. Projectes que, sent extracurriculars i que demanen moltíssimes hores de seguiment, organització, d’orientació dels alumnes, etc. Es veuran clarament malmesos si el rumb polític no varia radicalment.