Diumenge, 6 de març, va tenir lloc la vuitena edició de la Cursa de la Dona, organitzada pels departaments de Benestar i Esport de l'Ajuntament de Capdepera. Enguany l'acte ha tingut lloc a la plaça de l'Orient de Capdepera. El circuit sortí de l'esmentada plaça i pels carrers Pla d'en Cosset i Mar arribava al polisportiu i tornava pels carrers Teulera i Col·legi. Donat el caràcater popular de la cursa, apta per a tothom, hi havia la possiblitat de fer una volta o dues.
La cursa és l'activitat del programa del 8M-Dia de la Dona més participativa, de fet havien 576 persones inscrites, que van ser obsequides amb una camiseta que molts lluiren durant la caminada. La cursa va ser una festa reivindicativa, amb una gran participació de gabellines i gabellins de totes les edats.
A la plaça de l'Orient se van instal·lar dos "boti-boti" per gaudi dels més petits.
Al facebook de Cap Vermell podeu teniu un àlbum d'imatges de la cursa.
Na Cristina Alcaide van ser l'encarregada de llegir el manifest que us reproduïm.
8M, Dia Internacional de les Dones, som imprescindibles!
Els pobles seran sempre nostres
Introducció
Fa dos anys que estam immerses en una pandèmia que afecta i ha afectat tots els àmbits de la vida i, com dèiem l’any passat, també la vida de les dones. El 8M del 2021 des del Consell volíem compartir la vindicació del Dia de la Dona amb aquelles companyes que havien estat a primera línia, desenvolupant els treballs essencials durant l’estat d’alarma. I el 8M d’aquest 2022 tornam a un referent del moviment feminista històric: la dona treballadora i, en especial, a totes aquelles que obrin camins, que emprenen, que desafien el difícil context econòmic, que ho és per a tothom, però sempre més per a les dones.
Volem recordar que el 8 de març fou reconegut per l’ONU com el Dia Internacional de la Dona, els orígens es remunten al 1857, a la vaga de les obreres tèxtils nord-americanes i a l’incendi de la fàbrica Cotton o el de la Triangle Shirtwaist Company de Nova York, el 25 de març de 1911, una indústria tèxtil on treballaven cinc-centes persones, la gran majoria dones immigrants joves. En aquest darrer incident varen morir 142 obreres que l’any anterior havien fet vaga per demanar unes condicions laborals més bones.
Des del 8 de març del 2018 el moviment feminista ens convocava a la vaga, per fer evident que som les dones d’arreu del món les que ens ocupam de la cura de les persones dependents, per vindicar justícia en l’àmbit laboral i eradicar la bretxa salarial, per posar en el centre les necessitats de les dones i de les persones que en depenen i exigir que l’economia operi en la lògica de la sostenibilitat i el benestar de totes. Per posar en valor els coneixements de totes les dones.
El 8 de març d’enguany ve marcat una altra vegada per la pandèmia de la covid-19. Aquesta crisi sanitària, acompanyada d’una crisi social i econòmica sense precedents, ens mostra que cal una recuperació econòmica i social que se centri en la sostenibilitat de la vida i del planeta. I això només serà possible amb la participació de les dones i assumint la importància de les cures, d’una econòmica justa i sostenible.
A les Illes Balears la taxa d’ocupació femenina, l’any 2021, ha estat 9 punts per davall la taxa d’ocupació masculina. En canvi, la taxa d’atur ha estat 3 punts per damunt, I les dones han supost un 16’22% i els homes un 13’69%.
A les Illes, l’any 2020, el 75% d’excedències per cura de familiars, varen ser sol·licitades per dones.
A les Illes un 47 % de les dones tenen estudis superiors davant un 33 % dels homes. En canvi, a l’hora de prendre decisions, només ocupen el 23 % de les batlies. Pel que fa a l’economia, a les empreses del IBex les dones ocupen tan sols el 5,9 % de les presidències. L’any 2020 un 12’1 % eren treballadores per compte propi.
La pandèmia ens ha mostrat que les dones i les feines que desenvolupen són essencials, i també que les dones i els projectes que impulsen són essencials per a la recuperació de l’economia.
Per això, aquest 8 de març del 2022, ens refermam en el compromís d’avançar en polítiques públiques feministes i ens comprometem a:
- Impulsar plans i estratègies d’igualtat compromesos amb la conciliació.
- Incentivar la corresponsabilitat de totes les persones, indistintament del gènere, en les tasques de cura.
- Potenciar la participació de les dones en els àmbits on es prenen les decisions.
- Potenciar el lideratge econòmic, social i polític de les dones del nostre poble.
- Impulsar projectes per incentivar la participació de les dones en l’economia.
- Posar en el centre de les polítiques municipals la vida de les persones i la cura d’aquestes.
- Potenciar polítiques de sostenibilitat mediambiental.
- Formar-nos per millorar la nostra resposta davant la realitat de les dones i les nines del nostre poble.
- Fer xarxa amb els altres ajuntaments i amb altres administracions per construir una Mallorca lliure de violències masclistes.
- Promoure els mitjans necessaris per fer efectiva la inclusió de totes les persones en el nostre municipi, respectant la diversitat i la pluralitat.
- Promoure el benestar de totes treballant per eradicar el masclisme, el racisme, la LGTBI-fòbia del nostre municipi impulsant la interseccionalitat a l’hora de tractar les discriminacions.
- Promoure el benestar de les dones més grans del nostre municipi.
- Avançar perquè els joves i les al·lotes del nostre poble visquin en igualtat