At. Escolar, temporada 1986-1987

Dempeus, d'esquerra a dreta: Manolo Barba, Kiko Muñoz, Tomeu Álvarez, Miquel Alzina (President), Toni Muñoz, Pere Nebot (entrenador). Acotats, d'esquerra a dreta: Joan Ramón Esteva, Joan Toni Carrió, Joan Flaquer, Pau Porcel i Toni Macarro.

El gabellí Pere Nebot duu trenta-una temporades ininterrompudes entrenant equips de bàsquet, la majoria d'anys dirigint equips en el període formatiu. Actualment entrena l'equip mini femení de la Zona 5 de Manacor (recentment campió de Mallorca) i un equip mini masculí de Sineu

En Pere, nascut a Capdepera, al novembre complirà 58 anys, funcionari des de fa 25 anys de l'Ajuntament de Sant Llorenç, treballa a l'àrea d'esports de l'esmentat ajuntament. Està casat amb n'Aina (llorencina), tenen tres fills, Gabriel, Maria Bel i Pere, i tots tres han practicat l'esport del bàsquet. En Gabriel, el major, encara juga al Bàsquet Manacor.

En Pere Nebot és part de la història del bàsquet gabellí. Cap a l'any 1982, amb uns amics, va fer part del primer equip masculí del poble, entrenat per Tomeu Catalá (actualment director del Projecte Home). En Tomeu, en aquelles dates, era el rector de la parròquia de Cala Rajada. A la primera temporada, en Pere va ser jugador i delegat del primer equip de bàsquet de Capdepera, i a la segona ja va ser l'entrenador del primer equip femení de la història de l'Escolar.

Amb en Pere vam mantenir una llarga conversa sobre les seves experiències. Entre d'altres coses, ens va explicar que ha entrenat equips de Capdepera en distintes ocasions, i també ho ha fet a Son Servera, Son Carrió, Artà, Bàsquet Inca, Bàsquet Manacor, Porto Cristo i Sant Llorenç. Ara és la vuitena temporada que entrena a Manacor, equips de la zona 5, i també entrena a Sineu. Li vam preguntar sobre els seus millors records i ens va contestar que no té un record especial dels equips que ha entrenat, però recorda, no pensant en els resultats, els bons moments de cada temporada, el bon comportament dels seus jugadors, l'actitud dels pares, de la directiva i de tots les persones de l'entorn del seu equip. Des de la seva experiència, ens va dir que, quan un club aspira a coses que no pot obtenir, és la seva perdició. És important la bona formació de la base per poder aconseguir millors objectius el dia de demà. Els clubs que a hores d'ara es fan més forts són els de Palma. En Pere valora positivament les persones responsables dels clubs, creu que els càrrecs de president, secretari, tresorer, etc., pel seu treball i dedicació, haurien de ser remunerats, ja que és la gent que manté els clubs.

  • Molts de canvis en el bàsquet base, des que vas començar?

  • La tècnica individual és sempre la mateixa. El que sí que ha canviat és la preparació física. En aquests moments és necessari comptar amb un llicenciat en aquesta matèria.

  • Ets el mateix entrenador de fa 31 anys?

  • En el meu cas intent estar al dia, em vaig reciclant, assistint a clínics, xerrades, conferències, etc.

  • Hi ha diferència entre el jugador actual i el d'abans?

  • Abans i ara, els al·lots a qui agrada el bàsquet, s'esforcen, però el compromís no és el mateix. La majoria dels nins ara estan més protegits pels seus pares, el seu fill és el millor, i molts de nins se n'aprofiten i fan el que volen. Això ens ha duit al fet que costi molt més la formació del jugador. Si es poguessin entrenar els pares sobre tot el que envolta l'entrenament formatiu i ho comprenguessin, tot funcionaria molt millor.

  • Quantes classes d'entrenadors hi ha al bàsquet formatiu?

  • Cal destacar-ne dues classes: els que ho són a temps parcial i els que, com jo, duim anys entrenant i ho vivim dia a dia.

best