Com era habitual als darrers anys, a n’aquestes festes, no li ha tocat al ball de bot encetar la festa a Capdepera. Passats uns dies de trull, a la plaça des Sitjar, l'Agrupació Castell de Capdepera, oferí un any més (per impossibilitat de l’agrupació Aires Gabellins) una esplèndida Mostra de Ball de Bot, començant per l'Escola de ball i seguidament per l’agrupació amb els seus balladors, una mostra que fa fer gaudir a tots els assistents, que ompliren la plaça de dalt a baix, i que mostraren el seu entusiasme aplaudint i cridant alabances després de cada ball.





Com ens tenen acostumats, els balladors entraren a la plaça en filera i per parelles, venint de la plaça Constitució. Sortiren primer a ballar els infants  de l'escola de ball de l'agrupació, amb els nins i nines de 3 a 8 anys (i algun amb menys de 3 anys), que ens varen deixar mostra del treball que es fa de la mà de na Cati Tous i na Maria del Mar Mercant. Amb molta il·lusió, amb el seu posat i espontaneïtat ens oferiren un grapat de balls que engrescar als presents i feren esclatar mamballetes sense fi. Entre altres balls, ens oferiren "Jo i un pastor", "Pitgen sa neu", "La Balanguera", "Es cambuix", "Una rosa en cada galta", i per primera vegada ens oferiren un ball de robat com les  “Mateixes de llevant”...





Després de tan bell espectacle, tot seguit, arribà el torn dels balladors de l'Agrupació Castell de Capdepera, que com sempre, no ens va decebre gens ni mica i ens oferí un extens repertori de jotes, boleros, fandangos i mateixes plens de bellesa artística i compenetració, que fou un espectacle amb majúscules, el qual va ser recompensat per la gentilesa del públic assistent, amb fortes mamballetes i ovacions constants.







Començaren amb els Boleros de Palma, on participaren tots els balladors, omplint un ampli espai enmig de la Plaça des Sitjar. Ben mudats, amb posat, alegria i ben conjuntats, els balladors, anaren succeint els balls, oferint un verdader espectacle de passos, voltes i bots, balls en parella, en rotllana, en fila..., que no deixaren indiferents als assistents, que ho recompensaren amb fortes mamballetes i esclafits d'emoció.





A més dels coneguts, “Jota de Sant Joan”, “Mateixes de Llevant”, “El jaleo” “Bolero de Son Jaumell”, etc, cal destacar, que s’estrenà un nou ball, el fandango mallorquí “Jo no vull gran cosa”, que agradà molt, així com la difícil i entusiasta “Jota maleita”, que va arrabassar una forta ovació.  





Per acabar, com és costum, al ball final de “La Bullanguera”, en un continu entrar i sortir de balladors, un intercanvi constant de parelles de ball robat, acabant amb la gran rotllana on participen tots els balladors. Acabats tots els balls, saludaren al públic assistent, que va sabre premiar l'esforç, dels balladors, i com no del seu mestre i impulsor Joan Ramón Esteva, com també l’esforç del músics que foren una part fonamental de l'espectacle.







Acabada la mostra de ball, es va donar pas al ball obert, aquesta vegada, a falta dels Joves sonadors de Jotes i Mateixes de Capdepera, es feren càrrec de música, un nou grup, sorgit amb la il·lusió de mantenir l’esperit i amor cap al ball de bot, “els sonadors joves” (encara no tenen nom), que acompanyaren als balladors gabellins, i molts vinguts de fora, que ompliren la plaça amb rotllanes o parelles que no deixaren de sortir a ballar en cap moment, fins acabar rebentats.















Per molts anys, Agrupació Castell de Capdepera!
Visca Sant Bartomeu i Visca Capdepera!