Dia 30 de novembre s'ha il·luminat la façana del Centre Melis Cursach de Capdepera i la font de la Plaça dels Mariners de Cala Rajada de color groc, com a mostra de solidaritat amb el moviment contra la pena de mort.
Ciutats per la vida/ Ciutats contra la pena de mort
Des de fa més d’una dècada, Amnistia Internacional i la Comunitat de Sant Egidi organitzen conjuntament a finals de novembre actes ciutadans contra la pena de mort. Durant aquest s’il·lumina un edifici emblemàtic d’una ciutat com a mostra de suport a l’abolició de la pena de mort.
Aquest acte anual s’emmarca dins de la Jornada Internacional ‘Ciutats per la Vida, Ciutats contra la Pena de Mort’ de la Comunitat de Sant Egidi, que recorda que un 30 de novembre, el de 1786, el Gran Ducat de Toscana va ser el primer Estat a abolir la pena capital. L’any 2002 Sant Egidi va llançar la primera Jornada ‘Cities for Life’ amb participació de 80 ciutats. En l’actualitat, més de 2.000 poblacions dels cinc continents s’hi impliquen.
La iniciativa vol afavorir el paper que poden exercir els municipis en el procés abolicionista, organitzant i difonent iniciatives educatives i culturals que mantinguin viva l’atenció sobre aquest tema fonamental. La jornada vol mostrar compromís en favor del respecte de la vida i de la dignitat humana, i sensibilitzar la ciutadania sobre la urgència d’eliminar la pràctica inhumana, cruel i degradant de la pena capital.
D’ençà que Amnistia Internacional va començar a treballar en pena de mort l’any 1976, s’observa una tendència positiva: al llarg del 2017, Amnistia Internacional va registrar un mínim de 993 execucions a 23 països: una reducció del 4% respecte a 2016 (amb 1.032 execucions), i del 39% respecte a 2015 (quan l’organització va informar de 1.634 execucions, la xifra més elevada des de 1989).
L’any 2017 es van registrar almenys 2.591 condemnes a mort a 53 països, la qual cosa suposa un descens considerable pel que fa a la xifra rècord de 3.117 condemnes a mort registrades el 2016. Aquestes xifres no inclouen els milers de condemnes a mort i execucions que -segons creu Amnistia- van ser imposades i consumades a la Xina, on les xifres corresponents segueixen classificades com a secret d’Estat.
El nombre total de països abolicionistes va augmentar a 106 al 2017. Si a aquest nombre s’hi suma el nombre de països que mantenen la pena de mort en la llei però que no l’apliquen, la xifra s’eleva a 142.