La Direcció General de Medi Natural, Educació Ambiental i Canvi Climàtic dóna recomanacions per anar a collir bolets
Saber distingir les diverses espècies de bolets i collir-los amb cura són dos consells bàsics
Les pluges que han caigut els darrers dies afavoreixen l’aparició de bolets i, en conseqüència, incrementa l’afluència de persones que van a collir bolets als nostres boscos. Per aquest motiu, la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient i Territori, a través de la Direcció General de Medi Natural, Educació Ambiental i Canvi Climàtic, vol recordar als ciutadans alguns consells de seguretat i prevenció a l’hora d’anar a cercar bolets. Aquesta pràctica, que a priori pot resultar inofensiva per al medi natural, si es fa de mala manera pot causar un greu perjudici a la flora micològica dels paratges naturals. Per aquest motiu, es demana a la població que segueixi les recomanacions següents:
Abans de la collita
1. Cal informar-se prèviament de quins bolets són tòxics i quins són comestibles. En cas de dubte, val més rebutjar el bolet.
Durant la recollida
2. Quan se cerquen bolets, no s’ha d’alterar la vegetació, la fullaraca o el sòl. Si es destrueix l’hàbitat dels bolets, deixaran de fructificar.
3. S’ha de tallar el bolet arran de terra o descalçar-lo amb la punta del ganivet. No s’han d’arrabassar ja que es pot fer malbé el miceli, amb la qual cosa passarà més temps fins que creixin nous bolets.
4. Cal respectar els bolets que no es volen recol•lectar: tots tenen una funció al bosc.
5. S’ha d’utilitzar un ganivet o un trinxet i ficar els bolets en una panera. No s’aconsella utilitzar bosses de plàstic ja que, a més de no estar orejades, poden fer malbé la collita fent que les diverses espècies acabin mesclades i esmicolades.
És recomanable dur un pinzell per netejar els bolets comestibles de terra i fullaraca abans de ficar-los dins la panera.
6. No s’han de deixar residus al bosc i es recomana transitar-hi preferiblement en silenci.
7. Cal anar sempre amb un bon calçat i una roba adequada ja que a la tardor i a l’hivern les pluges són freqüents.
8. No s’han de collir els exemplars molt joves ni els molt vells, com tampoc els bolets atacats per larves, tot i que siguin comestibles; s’han de deixar al lloc perquè puguin produir i dispersar les espores.
9. No tots els bolets que es troben menjats per animals són comestibles: hi ha animals que poden consumir sense cap tipus de problema bolets que són mortífers per als humans.
10. No s’han de collir bolets que fructifiquen devora de llocs que podrien estar contaminats (camps de conreu tractats amb pesticides, cunetes de carreteres, abocadors, etc.), ja que els bolets acumulen amb molta facilitat les substàncies tòxiques i els metalls pesants.
Després de la recollida
11. Cal recordar que els bolets en grans quantitats són indigests, i que en pocs dies es fan malbé. Per tant, es recomana collir-ne només la quantitat que s’hagi d’emprar.
12. En cas d’intoxicació per bolets s’ha de telefonar a l’Institut de Toxicologia (915 620 420) o al telèfon d’Emergències (112) o acudir al centre mèdic més proper.
AVÍS
Us recordam que Felip Esteva prepara les Jornades micològiques 2011 que tindran lloc els darrers cap de setmana de novembre i el primer de desembre. Aviat publicarem un programa complet. Ara us oferim un avanç:
Dissabte 19 de novembre, de 9 a 14 hores. Sortida Centre Cap Vermell.
Inscripció prèvia.
Diumenge 20 de novembre, de 9 a 14 hores. Sortida Centre Cap Vermell.
Inscripció prèvia.
Dissabte 26 de novembre, de 9 a 14 hores. Sortida Centre Cap Vermell.
Inscripció prèvia.
Diumenge 27 de novembre, de 9 a 14 hores. Sortida Centre Cap Vermell.
Inscripció prèvia.
Dissabte 3 de desembre, de 9 a 14 hores. Sortida Centre Cap Vermell.
Inscripció prèvia.
Diumenge 4 de desembre, Sortida i degustació de plats fets amb bolets. De 9 a 14 hores.
Sortida Centre Cap Vermell. Inscripció prèvia.