Image

Juan Carlos Martín Fragueiro, secretari general de Pesca (dreta) i Fernando Curcio, director general del mateix departament

Aquest dimarts, dia 16, va ser a Cala Rajada el secretari general de Pesca Marítima del govern de l’Estat, Juan Carlos Martín Fragueiro, acompanyat del secretari general de Recursos Pesquers, Fernando Curcio, i del sotsecretari del Calador Nacional, José Manuel Sánchez Mora. El motiu? Conèixer sobre el terreny la situació de la Reserva Marina de Llevant i presidir-ne la comissió de seguiment.


En el moll foren rebuts per la consellera d’Agricultura i Pesca del Govern de les Illes Balears, Mercè Amer, entre d’altres autoritats, així com per representants de la Confraria de Pescadors. Després de sortir a la mar i recórrer una part de les aigües incloses en la zona de protecció, a les 12 del migdia es reuniren, a l’hotel “Bella Playa”, amb els sectors afectats (confraries de pescadors d’Alcúdia i Cala Rajada, representants del sector de pesca recreativa i centres de busseig). A l’entrada també hi poguérem veure representants del Club Nàutic i dels sectors de caça submarina i de viatges turístics. Aquests, en no haver-hi estat convocats, no assistiren a la reunió.

Image

Fernando Curcio, Bernat Martí,

Mercè Amer (consellera d'Agricultura i Pesca) i joan Ramon Esteva


Del que es va tractar, en resumim els següents punts:
- El cens d’embarcacions professionals que podran operar dins la reserva serà un cens tancat, comprès per les flotes de les dues confraries afectades: Alcúdia i Cala Rajada.
- Amb els centres de busseig, i en una reunió prèvia mantinguda el dia anterior, ja s’havia  arribat a un acord pràcticament total, que permetrà que aquests puguin desenvolupar la seva activitat a plena satisfacció.
- Pel que fa a la pesca recreativa, es mantenen els dies fixats: dimarts, dijous, dissabte i diumenge. La demanda del pescadors de canya amb puu, ha estat recollida, i aquesta serà una activitat que es podrà desenvolupar, els mateixos dies assenyalats a la resta del sector recreatiu.
- A partir dels estudis aeris i del vaixell “Emma Bardan” , s’ha arribat a la conclusió que no es posaran boies per a fondejar, sinó que es delimitaran àrees específiques per a l’ancoratge de vaixells, sempre en zones que no afectin la pradera de posidònia. Les zones delimitades es donaran a conèixer per mitjà de campanyes divulgatives i quedaran recollides en els sistemes de navegació per satèl·lit (GPS), que és el que ja fan servir pràcticament tots els vaixells.

Durant els dos pròxims anys, el Ministeri d’Agricultura i Pesca destinarà al voltant d’1,4 milions d’euros al manteniment de la Reserva.