La segona jornada botànica ens va permetre engrossir el catàleg d’arbres singulars del municipi i confirmar la bona salut de les brolles d'eixorba-rates, especialment el Teucrium marum subsp. Occidentale i altres endemismes típics de la màquia litoral.





Cap des Freu- Es Telègraf

 

   Aquesta segona excursió guiada per Felip Esteva, després d’una setmana d'incertesa climatològica, va gaudir d'un dia esplèndid i unes vistes meravelloses com be es podia preveure amb la ruta traçada.

Image
El grup amb Cala Rajada al fons

   Botànicament parlant, en Felip va fer un petit descobriment: un pi, que per les seves condicions d'ubicació i creixement, pot ben bé estar inclòs dins el catàleg d’arbres singulars del municipi. Amb una soca de 3,65 metres de perímetre i una capçada considerable (per cert, hi berenàrem a sota), aquest pi tombat per l’acció del nord no té res a envejar als altres exemplars de la mateixa espècie que, a diferència d’aquest, han crescut en condicions molt més favorables d’espai, alimentació i condicions climatològiques.

Image
Pi de 3,65 metres de perímetre

   Com no podia ser d’altra manera, ens va donar a conèixer un bon caramull d’endemismes típics d’aquests llocs tan castigats per l’acció del vent i la mar. Molt bones poblacions de Teucrium Marum subsp. Occidentales que, juntament amb launaea cervicornis, astragalus balearicus, smilax aspera subsp. balearica i rhamnus bourgueanus , formen la variada col·lecció de coixinets espinosos d’aquestes contrades.

Image
Teucrium Marum subsp. Occidentales 

  La lotus tetraphyllus, un bell endemisme de flors labiades grogues també gaudeix de molt bona salut.
 
Image
Lotus tetraphyllus

   L’estepa joana (hypericum balearicum) té una població molt nombrosa a la part superior de la muntanya, rodejant el Telègraf.

Image
Pocs, però bons...

   Ja a la baixada, poguérem veure algunes poblacions d’espècies fissurícoles molt ben representades per la micromeria filiformis, sibthorpia africana, scutellaria balearica, aristolochia bianorii, cyclamen balearicum (pa porcí), bellium bellidioides (margalideta) i helichrysum ambiguum (maçanella).

Image
Vista impressionans de sa Mesquida i la costa artanenca

   De tornada, a gaudir de la passejada, i a donar una ullada a l'actuació que ha fet Costes a la zona dunar de sa Mesquida, que la propera setmana visitarem. 

   Sens dubte, una gran excursió.