Encara queda gent que des de la societat civil es dedica a reivindicar millores per al benestar, la qualitat de vida i el futur de la nostra comarca. Un d'aquets grups podria ser perfectament la Plataforma pel Tren de Llevant. Un grup de gent que des de fa 14 anys camina i reivindica el tren com a mitjà de transport segur, còmode, ecològic, sostenible, vertebrador del territori i propiciador de dinàmiques economiques.
   Des que s'assabentaren de la paralització d'obres del tren, s'han mobilitzat per tal que el tren de Llevant no caigui en l'oblit d'antigues promeses no complides. Han mogut cel i terra per posar una i altra vegada el tren damunt la taula dels governants. Des de "Cap Vermell" sempre els hem donat tot el nostre suport. Ara, a 3 dies de la 8a MARXA, els entrevistam:



-   Quina opinió teniu de la reunió del passat dia 19 d’octubre, en la qual el director general de Transports, Juan Salvador, el gerent de SFM, José Ramón Orta, i el conseller d’Agricultura, Medi Ambient i Territori, Biel Company, reberen els batles dels municipis afectats per l’aturada de les obres?

- Fou de “paripé”, no s’acordà res. Fou una reunió inútil i inoperant. Tot el que es va dir ja se sabia: Que, així com està, és un desastre, que no hi ha doblers, que es veieren obligats a tancar, que contemplen altres opcions…, un caramull de paperassa que no avançà ni una unça. Els batles tampoc saberen treure'n un compromís d’anar plegats on calgui per aconseguir que els doblers que estan signats arribin i s’acabin les obres.
  S’acabà la reunió i ningú sap quan ni com s’arreglarà aquesta vergonya de tancament de carreteres i de paralització d’obres, o si ni tan sols tenen intenció de reclamar el compliment del conveni ferroviari amb el Ministeri de Foment.


- El batle de Manacor diu que no ha de mester una plataforma per defensar el tren, però tots tenim present el seu paper durant la passada legislatura, a l’hora d’endarrerir-ne l’arribada. Considerau que el batle manacorí neda entre dues aigües amb el tema del tren? Per altra banda, quina implicació hi ha de la resta de polítics manacorins a l’hora de dur endavant la VIII Marxa pel Tren?

- Manacor és la població més beneficiada pel fet que el tren es posi en Marxa, ja que, a més d’articular tot el Llevant, la converteix en més capital de comarca i centre econòmic, social i cultural d'aquesta àrea. Manacor ha d’assumir que tota la Comarca es bolcà en la demanda de l’arribada del tren a Manacor i ara, també per solidaritat, hauria de recolzar el tram Manacor-Cala Rajada. Pensau que el 75% dels trajectes es farà dins d’aquest àmbit. No podem oblidar que el possible problema de l’entrada del tren a Manacor hauria de ser una decisió tècnica que, papers sobre la taula, s’hauria de decidir sense més polèmiques. Per part nostra hem de dir que el tram-tren és una modalitat de transport en superfície que pot transformar en positiu Manacor.
   El batle és conscient de tot el que he dit i juga a la cerimònia de la confusió i del retràs, per no banyar-se ni enfrontar-se a ningú. De totes maneres, s’ha de dir que sempre ha manifestat que és partidari del tren i que vol el tren, cosa a la qual han renegat molts del seu partit, seguint altres interessos més obscurs.


- Catorze anys després, els ciutadans i ciutadanes de la Part Forana es tornen a fer seu el que sempre fou una fita del poble i no de postures o interessos polítics. Com ha estat aquest camí des que el Govern Balear anuncià la paralització de les obres del tren, fins al dia 4 d’octubre, en què els batles de la comarca i la Plataforma pel Tren de Llevant féreu públic el Manifest pel Tren i a més es convocà la VIII MARXA PEL TREN DE LLEVANT per al dia 6 de novembre? El perquè , el sabem tots, però quines persones i entitats conformen la Plataforma pel Tren i com sorgí a fi de reiniciar (no hi ha temps que no torni ni jonc que no tombi) el moviment que fa ja més d’una dècada dugué al Consolat de la Mar el clam de la Part Forana de tenir un transport públic com la resta i deixar d’ésser ciutadans de tercera?


- Mirau, el dia de la col·locació de la primera travessa a Artà obsequiàrem el conseller de Mobilitat amb una bossa feta de les pancartes de la darrera MARXA (Feim Via) de l’any 2008. Estàvem convençuts que no caldrien més marxes ni pancartes, ni manifests. El mes de juliol de 2011, quan s’anuncià la suspensió de les obres, ens mobilitzàrem i ho titllàrem d’UN ERROR MAJÚSCUL. Intentàrem aconseguir informació del perquè i de com estava la situació. El mes de setembre ens reunírem per a decidir què fèiem. Els batles no tenien cap informació, hi havia gent de la plataforma que considerava que la culpa havia estat de l’equip anterior, que no va saber fermar convenis ni acabar obres... Nosaltres pensam que no es tracta de cercar culpables ni de fer retrets, es tracta d’acabar una obra que està feta en més d’un 50% i licitada en més d’un 70%. Redactàrem un manifest que és assumible per tohom i demanam:

1. Que es reprenguin les obres del tren Manacor-Artà-Cala Rajada.

2. Que s’exigeixi el compliment del conveni ferroviari de la línia Manacor-Artà-Cala Rajada.

3. Que es renegociï amb el Ministeri de Foment l’addenda anual de les aportacions.

4. Que es faci un calendari real per a la finalització de la línia fins Artà i la continuació fins a Cala Rajada.

Pel que fa a nosaltres, la plataforma, està formada per ciutadans i ciutadanes de tots els municipis de la Comarca, funcionam de manera assembleària i no tenim relació directa amb cap partit polític. Tots venim del moviment associatiu, veïnal o cultural de cada poble. També comptam amb l’ajut i recolzament del GOB, al qual hem d’agraïr la seva infraestructura i capacitat d’informació i gestió.




- Dia 6 de novembre arribarà la VIII Marxa sota el lema ‘En marxa, ja! Via lliure al tren’, que sortirà de tots els municipis de la comarca per acabar a Son Servera, a la plaça del Puig de sa Bassa (Müller). Podríeu informar els lectors de Cap Vermell de com transcorrerà la Marxa i què han de fer els serverins i calamillorers que s’hi vulguin afegir? Voleu aprofitar per fer un crit a la convocatòria i explicar una mica com s’hi pot col·laborar i on serà la trobada amb els marxaires que arribin de fora poble?

La marxa és el procés final, després de tota una sèrie d’accions, reunions, signatures... És l’acte de tota la Comarca pel tren. No és una festa, com les altres vegades, és un acte reivindicatiu perquè les obres es posin en marxa, ja! Perquè s’acabi el que s’ha començat. Com hem fet altres vegades, marxarem des de totes les localitats de tots els municipis per arribar a les 12,30 a Son Servera i llegir el manifest. La Marxa anirà per carretera perquè les vies estan tancades. L’horari de partida i itinerari el trobareu al cartell, als fulls informatius o a la nostra web. Sortim de

Cala Rajada a les 9,45
Manacor 10,15
Capdepera  i Artà 10,30
Sant Llorenç, Sa Coma i Son Carrió a les 11

Hi ha un servei de bus, però si algú vol arribar-hi en cotxe també serà ben rebut.
Tothom suma! La gent de Son Servera ens vendrà a esperar.
Pensau que no anam contra ningú. Reivindicam el tren una vegada més!



5. A finals d’octubre de l’any passat, el Govern Antich va fer una pseudoinauguració a l’estació d’Artà per a celebrar l’arribada del tren, una festada on foren convidats tots els batles de la comarca, els quals inauguraren simbòlicament la primera via per on havia d’arribar el tren de Manacor. Ha estat el Govern Bauzá el que ha aturat les obres sense donar una explicació com cal, però ¿què opinau de la gestió del Govern Antic durant els quatre anys que tengueren per tirar endavant el projecte?

- Es va posar la primera pedra i la primera travessa. Possiblement s’hagués pogut fer més aviat, però el conseller Vicenç sempre digué que preferia fer les coses bé, que tant li era si no ho inaugurava ell. Que d’infraestructures mal fetes o mal acabades ja en tenim molts d’exemples (recordau el metro?). Molta gent de la plataforma pensa que s’hagués pogut signar l’addenda del 2011 abans del mes de maig i deixar-ho fermat tot amb el Ministeri de Foment, tant si s'havia de prorrogar o endarrerir. 
   Però això ara és aigua passada, no arreglarem res amb retrets. És una llàstima que en situacions com aquesta els responsables polítics no es puguin posar d’acord. Això és el que més contribueix al deteriorament de la imatge dels polítics.
   De totes maneres, hem de recordar una vegada més que el tren no és un caprici de quatre “locos”, és una llarga reivindicació reafirmada cada legislatura pels diversos consistoris d’Artà, Capdepera, Son Servera i Sant Llorenç (i gairebé sempre per unanimitat). Que l’any 2006 s’aprovà el Pla de Mobilitat i Transport de les Illes pel Govern Balear (president J. Matas, PP) on després d’anàlisis tècnics es considerava prioritari el tren de Llevant. S’aprovà per unanimitat al Parlament. Els tràmits per fer el tren han sortit a exposició pública, s’ha informat a tota la població exhaustivament. Hi ha informes de Medi Ambient, d’Economia... Hi ha signat un conveni ferroviari amb Madrid en què també es destaca la importància del tren com a mitjà de transport per al futur (llegiu el preàmbul)... En definitiva, ha passat tots els sedassos, s’ha començat i ara s’ha d’acabar. Per responsabilitat. No és el moment de replantejar res que no sigui quan arriben els doblers de Madrid, quan es reinicien les obres i quan s’inaugura. Ningú no entrendria que s'hagués d'esperar un altra canvi de Govern per posar en marxa el tren!




- Madrid es pot convertir en el cavall de batalla dels que realment no volen el tren, arribin o no arribin els milions, i mentrestant aquests retards serveixen perquè uns i altres evitin responsabilitats. És per això de vital importància la implicació de la ciutadania i de la Plataforma i la suma dels ajuntaments de la comarca? Com pensau afrontar la defensa del tren una vegada que arribin el doblers de Madrid i no coneguem concretament quines seran les intencions del Govern Balear quan se’ls esgotin, com a fórmula de guanyar temps la incògnita del que arribi de Madrid?

- En aquests moments, la pressió popular és fonamental perquè els polítics viuen a un altre món. Hem de pensar, com ja vos hem dit, que tots els ajuntaments de la Comarca han sol·licitat per unanimitat que les obres es posin en marxa (excepte el PP de Sant Llorenç).
   La feina de la Plataforma no acaba amb la MARXA, continuarà amb accions per a recordar que se’ns està tractant com a ciutadans de tercera. No és normal que no hi hagi cap línia directa Capdepera-Son Servera. Hi ha mil exemples sagnants al respecte: els estrangers que vénen a viure a Mallorca no se'n saben avenir que a Mallorca la moblilitat sols depengui del cotxe. Avui en dia, el cotxe comença a ser un símbol de país subdesenvolupat. La benzina és un combustible que té data de caducitat i com més aviat ens adaptem a una nova realitat, millor. El tram-tren serà l’exemple per a tot Mallorca.


- Voleu afegir res més?

- Agraïr sobretot a tots els mitjans i en especial a "Cap Vermell" el vostre suport.
   Aquesta és la primera marxa en què hi ha un grupuscle que fa una oposició visceral al tren. Són propietaris que, expropiats o no, se senten perjudicats per la reobertura del tren. Ara se'ls hi ha afegit alguna gent del sector immobiliari i del transport que veuen amenaces i fantasmes. Aquesta gent vol reconvertir el projecte des d'excuses i mentides. També amb agressions: ens han robat les pancartes. No entenem per què ens volen tant de mal ara, quan tot està a punt d’acabar.  Volen enganar la població dient que seria millor dedicar aquets doblers a sanitat... És un doi. Tothom sap que els pressuposts són tancats i els doblers que hi ha per a una infraestructura no es poden passar a un servei diferent i això és el que nosaltres reclamam. Les indemnitzacions per anular un contracte adjudicat serien més costoses que acabar-lo. El tren és viable econòmicament. El sector hoteler també el reivindica. És el mitjà de transport del futur i tots serem àmpliament beneficiats amb el tren.


Cap Vermell serà dia 6 a Son Servera. Si voleu estar al dia de tot el que fan:
Plataforma pel tren de Llevant
http://trenllevant.balearweb.net/