Fa devers un any Cap Vermell va començar a publicar de forma experimental una sèrie de podcasts amb la intenció d’obrir-se a un nou format de comunicació. Aquest format s’ha anat consolidant i gairebé totes les revistes i mitjans de comunicació. A una comunicació de formació ens animaren a posar en marxa aquesta iniciativa i en Biel “Barona” va decidir posar-se al davant. Parlem amb ell de com ha anat i les propostes de cara a l’any vinent.
- Biel, per què postcads ?
- És important que facem més postcads, perquè ens acostumats a guardar coses escrites ja que a tot el que està escrit li donem cert valor. A dia d’avui hem deixat de banda, o no li donem prou importància als documents sonors. Les gravacions i els documents sonors tenen un valor afegit, que no té el paper, és una manera d’atrapar el moment.
- I l’encaix dels postcads a Cap Vermell?
- Dels postcads del Cap Vermell vull dir que són un complement del que s’escriu. Podem dir que el Cap Vermell sonor és un complement del Cap Vermell escrit. I la finalitat dels nostres no és tractat temes generals, com la resta de podcast, sinó que volem que siguin locals en la mateixa línia que la revista. Quan dic local me refereixo a recuperar i donar veu a autors locals, músics nostres, programes de ràdio emesos… fer quelcom a una memòria sonora. Bé, no només una meòria sonora sinó que fos un altre suport. A Cap Vermell tenim molts de col·laboradors que escriuen , però no tenim tants de col·laboradors sonors. Tenim moltes entrevistes gravades, cintes immenses que qualque dia li ficarem mà, gravades fa molt de temps i que són veus que s’haurien de recuperar.
- L’actualitat també te cabuda, com per exemple els resums dels plenaris municipals o entrevistes…
- També, també. I malgrat dugui feina de muntar i seleccionar el que “subjectivament” és més important el fet d’escoltar directament el que s’ha dit li dona un punt de credibilitat, espontaneïtat i immediatesa.
- Com valores aquesta temporada inicial dels Podcasts de Cap Vermell?
- Per ser un any de prova, amb totes les mancances inclosa la dificultat d’escoltar el podcasts en el mòbil (bé jo trob que no és tant, però ens han arribat queixes de no trobar “fàcilment” un o altre podcast) jo valoro l’experiència positivament. Crec que la gent l’ha escoltat i més o manco s’han seguit malgrat ningú estava acostumat a aquest producte. Com he dit la gent esta molt acostumada a anar a la pàgina a llegir, no estava acostumada a escoltar. Realment és fàcil, pitges un botó i t’envia a altra pantalla i dius “Socors” i no saps que fer. El format de plataforma que tenim pel mòbil pot ser no sigui la més adequada. Però hi ha un aprenentatge i s’obre un nou camí. Els plens han funcionat molt bé, entre d’altres coses perquè és una manera d’atracar la realitat del poble amb una capsula sonora curta i molt bona d’entendre.
També n’hem fet d’entreteniment i sobretot de recuperar memòria com els podcasts de “Dies de ràdio”...
- I no et deixes el producte “estel·lar”, URO!...
- URO! És un producte “estrella” perquè Xesco és un crack. Realment URO! seria la més generalista de totes les propostes de Cap Vermell, en el sentit que podria ser de qualsevol emissora. El nostre primer plantejament no és aquest, no és tenir molts de podcasts de música sinó tenir quelcom representatiu i significatiu d’aquí, de Capdepera. El mitjà de comunicació, el Cap Vermell, és d’aquí de Capdepera. La línia a seguir crec que és aquesta, documentals de temes locals, poetes i escriptors d’aquí, entrevistes a gent que ja s’han fetes i donar-lis un format més atractiu... en definitiva crear un fons sonor. M’agradaria animar a la gent que tingui documents sonors, per exemple els que ens donà Jusán d’en Marce que eren documents gravats feia més de vint anys i en rebre-lo els vaig produir una mica perquè fossin més atractius, però en base a uns fons sonors anteriors. Treure material dels calaixos i publicar-los, com per exemple maquetes de grups, converses, treballs d’estudis...
Dit això, URO! és un producte que s’allunya d’aquesta filosofia, per més que sempre cerquem que tingui un lligam amb Mallorca, la Comarca de Llevant o Capdepera i és un gran programa perquè en Xesco sap molt de música i cerca molt de material molt interessant.
Preparant un dels capítols d'URO!
- I perquè creus que els podcasts s’han popularitzat tant? Ara totes les emissores i mitjans de comunicació tenen el seus propis.
- Ara s’han creat molts perquè és un format còmode, pots tenir el mateix que un escrit però no t’has d’aturar a llegir, pots seguir fent altres coses. Pot tenir la mateixa extensió o profunditat que un text escrit però mentre l’escoltes pots seguir caminant, o conduint, o fent el dinar. A més te deixa triar la temàtica que t’interessa i quan tu vols. Per exemple si t’agrada un programa d’història i el fan a una hora que no te va bé ja no el podies escoltar, amb un podcast el pots baixar i escoltar quan vulguis o quan puguis. I a més tens on elegir perquè n’hi ha un caramull que en fan d’història. O de cuina, o de salut, o d’educació...
Preparant una nova sèrie de podcasts per la temporada 2014
- Quines novetats prepares?
- Aquest estiu he començat una sèrie, que emetérem (o publicarem) a partir de gener del 2024, de documentals sonors, es a dir intentar fer un reportatge d’un tema concret amb testimonis dels protagonistes, música, etc. i per fer això necessites el suport de l’àudio. Això llegit té una força i escoltat té una altra. I inclús se poden complementar. La línia que volem agafar és fer documentals en la mesura del possible. Esperem que agradi als lectors de Cap Vermell, bé millor dit als oients…
Per l’any vinent ens agradaria focalitzar els podcasts, que no estiguin tan dispersos i que cada dissabte se publiqui un de nou. Les temàtiques aniran canviant però cada dissabte hi haurà una novetat. En concretar la programació la presentarem.
Això per una part, però també volem donar visibilitat a l’arxiu sonor que se va creant.
I per acabar si qualcú s’anima a participar té les portes obertes, bé perquè tingui documents sonors que troba adient que formin part del nostre arxiu sonor o perquè vulgui crear.
Deixam la conversa perquè intervé un tercer i surt el debat si "URO! o les Cròniques polítiques tenen més o menys oients". Que si la gent utilitza més el mòbil o l'ordinador... El cert que s'ha obert un format nou, el sonor, amb un ampli ventall de possibilitats. Us convidem a descobrir i gaudir dels nous continguts de Cap Vermell.
Pots escoltar la secció de podcasts del Cap Vermell o a través de la plataforma Ivoox.