" En finalitzar l’any haurem destinat un total de 866.000 euros al projecte Millora".
Amb motiu de la presa de possessió Javier García Sánchez, com al nou regidor de l'equip de govern, hem conversat amb ell de l'àrea de Serveis Socials que ara gestionarà. En la passada legislatura, en Javi va ser regidor d'Urbanisme, Medi Ambient i Activitats, deixant el seu càrrec per motius professionals (que ell ens explica). Deixà una bona imatge com a regidor ja que, a més de tenir la fama de "feiner", en tot moment va tenir un tracte exquisit amb els altres regidors de l'oposició i amb els companys de l'equip de govern. Ara té al davant una regidoria que pot ser sigui la pedra de volta de la gestió dels propers anys, degut a la crisi social i econòmica provocada per la pandèmia de la COVID.
De moment els projectes de l'àrea de Serveis Socials tenen el recolzament de tots els partits polítics de l'Ajuntament de Capdepera, per tant com a cap de la de la Regidoria de Benestar Social de Ajuntament de Capdepera tindrà la responsabilitat de mantenir aquest consens i gestionar eficaçment un àrea que té al davant grans reptes, entre d'altres el desenvolupament i consolidació del Projecte Millora.
- Javier, després d'uns anys tornes a la política...
- Sí. Cal dir que a l’anterior legislatura ja vaig ser regidor de les àrees d’Urbanisme, Medi Ambient i Activitats. No obstant això, ho vaig deixar perquè em varen adjudicar una plaça de professor a la Conselleria. En aquells moments formava part de la llista d’interins i rebutjar la plaça significava sortir de les llistes per dos anys. Va ser una decisió molt complicada però era la més encertada per al meu futur professional. Després de dos anys vaig poder preparar les oposicions i ara ja som funcionari de carrera com a orientador a l’IES Capdepera.
Per a aquesta legislatura en Rafel va venir a cercar-me. Això sí, no volia deixar l’IES i vaig optar per anar a les llistes amb el compromís de seguir amb la meva feina i acceptar el càrrec en cas d’arribar al número 11.
Com bé sabeu, dia 27 de juliol vaig jurar el càrrec de regidor i durant la present legislatura m’encarregaré de la Regidoria de Benestar Social i després de la mort de la nostra companya Margalida Santandreu i de la renúncia de les dues persones que anaven abans que jo. És una àrea que s’ajusta al meu perfil professional i l’agaf amb molta il·lusió.
- Quina valoració pots fer de l’àrea de Benestar Social en aquests moments?
- L’àrea de Benestar Social ha patit una forta transformació als darrers anys i molt més amb els esdeveniments provocats per la COVID-19. En aquest sentit, l’Ajuntament de Capdepera ja tenia previst apostar per una plantilla més àmplia al Departament. L’excés de demandes va fer necessari pressupostar totes les places amb l’objectiu de donar un millor servei als ciutadans del nostre municipi. Actualment tenim: cinc integradores socials, tres treballadores socials, una educadora social, quatre auxiliars administratius, quatre treballadores familiars i una coordinadora. També estam a l’espera que s’incorpori un psicòleg/psicòloga, ja que actualment està en procés de selecció. Aquest increment és degut a la gran quantitat de sol·licituds de participació als diferents projectes que desenvolupam, així com de la tramitació de les diferents ajudes que ens demanen.
Val dir que en els darrers mesos hem notat un notable increment de sol·licituds d’ajudes i participació als diferents projectes. Si el departament no tingués tots aquests treballadors seria impossible arribar a totes les sol·licituds. Per aquest motiu m’agradaria donar les gràcies a tots els treballadors de l’Àrea de Benestar Social, per la seva professionalitat i la feina que estan fent.
- Quins projectes, serveis o ajudes realitzau actualment al Departament?
- Per una banda, tenim el projecte amb més participació i recursos: el Projecte Millora. Un projecte d’inserció i de capacitació social i laboral. Dia 21 d’agost finalitzarà el primer grup, en el qual han participat uns 240 usuaris que reben una beca de fins a 600 euros mensuals gràcies a la realització de tasques a la comunitat i d’una formació que realitzen tots els divendres. El primer grup ha estat tot un èxit i segur que heu pogut observar molts de canvis al municipi. El projecte compta amb la col·laboració de totes les regidories de l’Ajuntament.
Volem apostar per aquest projecte i al darrer plenari vàrem fer una modificació de crèdit de 250.000 euros per poder dur endavant el pròxim grup del Projecte Millora, que començarà el proper 1 de setembre. Ara mateix, les treballadores socials estan fent les oportunes valoracions de les 200 sol·licituds aproximades que hem rebut. En finalitzar l’any haurem destinat un total de 866.000 euros al projecte millora.
També tenim el projecte SUMA’T, de beques d’oci, temps lliure i reforç escolar destinades a nins i nines en situació de risc i/o exclusió social i amb dificultats socioeconòmiques. Es tracta d’unes beques que tenen com objectiu la inclusió d’aquests nins i nines en activitats de reforç escolar i activitats ludicoesportives.
Per altra banda, tenim les peticions d’ajudes d’aliments amb un increment considerable de demandes provocades per l’arribada de la COVID-19. Per aquest motiu també hem duit a terme una modificació de crèdit de 100.000 euros. D’aquesta forma finalitzarem l’any amb un total de 150.000 euros destinats a despeses socials. Cal dir que el FEGA (Fons Espanyol de Garantia Agrària) no ha augmentat les fases i les quantitats d’aliments malgrat sigui una necessitat bàsica. El polític més proper és el que ha de donar resposta als ciutadans, per aquest motiu hem modificat la quantitat econòmica assignada als pressuposts per arribar a un total aproximat de 380 famílies fins al moment.
A més, el departament tramita altres sol·licituds, com són: dependència, ajudes de lloguer destinades per a les persones que no participen al Projecte Millora, renda mínima, tele-assistència, servei d’ajuda a domicili, beques de menjador, ajudes de llibres escolars, ajudes mèdiques, entre d’altres.
A través de les auxiliars administratives també ajudam la població a gestionar tota la documentació per demanar l’ajuda de l’ingrés mínim vital i a formar part de les llistes de demandants d’habitatges de l’IBAVI, així com de la seva renovació cada dos anys.
A nivell comunitari també es realitzen campanyes com el Nadal solidari, la cursa de la dona, campanyes violència de gènere, etc...
No vull acabar sense esmentar la gestió i coordinació contínua que realitza el Departament de Benestar Social amb les diferents associacions de gent gran, residència i centre de dia del municipi.
Des de Cap Vermell l'agraïm que ens hagi dedicat una estona del seu temps , just haver entrat de regidor , i li desitjam molta sort i encerts en la seva tasca.