Recordem que va ser al Ple d’octubre de 2019 quan s’aprovà per 8 anys la concessió a l’UTE CESPA - COEXA de la recollida i transport dels residus i gestió de la Deixalleria municipal. Des d’aquesta aprovació inicial, fins la posada en marxa, ha passat un llarg període motivat pel recurs d’una de les empreses participants en els concurs.
El mes de març ( poc abans del confinament per la COVID) vam parlar amb en Quico Martínez, com a regidor de Medi Ambient perquè ens comenti com preveu la posada en marxa del nou servei i les millores que aporta. Se decidí deixar l’entrevista “congelada” per veure com afectaria a la posada en marxa del nou sistema de recollida de residus. Recuperada “certa normalitat” l’hem recuperada, incorporant noves dades.
- Quines millores notarà el ciutadà quan el nou sistema de recollida de fems funcioni al cent per cent?
- D’entrada augmenten les freqüències de recollida, un punt que per nosaltres és molt important; s’incrementa l’àrea de la recollida “porta a porta”, amb l’autovia Joan Carles I i Es Carregador; a tots els punts de recollida de Cala Rajada se posen contenidors de reciclatge; la neteja en les zones d’aportació serà molt superior a l’actual, veritablement el tema de neteja fins ara no era el desitjat; s’incrementa al “porta a porta” de Capdepera la fracció orgànica... Fonamentalment volem potenciar el reciclatge, intentarem que sigui més fàcil i accessible per l’usuari.
Dia 27 de juliol se posarà en marxa la recollida de la fracció orgànica. De fet dos educadores mediambientals ja estan informant casa per casa sobre el bon us dels contenidors i de la recollida de la fracció orgànica, regalant un poal per facilitar el triatge.
- Aquestes millores tenen un major cost. A part de l’esforç econòmic què se demana als ciutadans?
- Ja que s’ha pujat el preu de recollida de fems de devers un 30% , demanem a la ciutadania és que col·labori amb nosaltres. Per la nostra part posarem tot els mitjans possibles, però demanem a la ciutadania la seva implicació, que sigui cívic. El tema de l’incivisme ens preocupa molt. Donarem totes les facilitats del món perquè pugui reciclar, perquè puguin tirar els fems quan pertoqui, s’augmenten les freqüències perquè no s’acumulin fems a casa...
També volem fomentar la recollida de voluminosos i de poda. Hem posat en marxa un telèfon gratuït per cridar a l’empresa encarregada i el vindran a cercar. Si tenim una gelera, un sofà, una matalàs... no cal treure’l al carrer o als contenidors, se crida i et donen les instruccions de quan i com els pot treure i els recullen gratuïtament. És una eina que volem potenciar, ja que afecta molt a l’aspecte general del poble.
- Què es fa amb els veïns que no compleixen les normes?
- He de dir que en general estic molt content amb la resposta de la gent, ha respost molt bé. Crec que la gent està més conscienciada, potser per la COVID pels nous contenidors...
Dissortadament hi ha uns usuaris concrets, molt localitzats, que incompleixen i per molt que se’ls informen no ho acaben de fer correctament.
- Un altre tema que ens agradaria que comentessis és el dels horaris. Un visitant ens comentà una vegada que Capdepera és un poble amb fems penjats al carrer a tothora... Encara algú afegiria les que deixen en terra o a les papereres.
- Se faran campanyes de conscienciació i sensibilització amb el tema dels fems. I ho farem a partir d’aquest més per barris i zones per explicar als ciutadans com es pot fer. També dir que amb la nova empresa de recollida s’ha adjudicat una altra empresa externa que controlarà la recollida i al municipi. Han començat i fan molt bona feina, per exemple amb els locals i bars que no t treien els fems quan i com tocava, o la recollida no era con cal, aquesta empresa ho controla i actua per millorar-la.
Vull comentar que se llevaran els punts d’aportació de rústica i hauran de dur els fems a la Deixalleria. De fet a les cases de rústica no es cobrarà la part del rebut de fems corresponents a la recollida, només es cobrarà la part corresponent al tractament.
- Se preveu fer una memòria o un informe de com funciona el servei i les dades de reciclatge i incidències?
- Si hi haurà una memòria anual.
- Serà més fàcil reciclar?
- Si, no hi haurà contenidors aïllats, sinó zones d’aportació amb tot tipus de contenidors (rebuig, vidre, paper, envasos i orgànic). Cada contenidor tindrà la tapa d’un color i mostrarà un vinil amb molta informació del que se pot abocar i no i els horaris de recollida.
- Quan podrem dir que funciona tot el que està previst?
- No puc donar una data concreta, anem fent. Hem canviat els contenidors, se reparteixen els fulletons informatius, s’informa casa a casa, ... Però també he de dir que no ens varen lliurar el camions. Ara funcionem amb camions llogats o amb els vells, que són propietat de l’Ajuntament, però es troben en mal estat o s’han d’adobar. La fàbrica de camions d’IVECO i Ros Roca, han estat tancades durant el confinament, per tant el lliurament esta pendent i no tenim data concreta per disposar dels nous camions preparats per buidar els nous contenidors.
Estam repartint els contenidors nous que ens han arribat, ara per ara estan distribuïts els de paper, envasos i vidre. En breu es farà amb els de rebuig i matèria orgànica, completant els punts d'aportació amb contenidorts nous.
- Alguna cosa més a afegir?
- Demanar la col·laboració de la gent del poble per mantenir el municipi net. Penso que ens interessa a tots tenir el poble bonic, vivim a una zona meravellosa i cal tenir-la el més neta possible. També que la gent usi d’una forma responsable tot els medis que posam a la seva disposició per recollir el fems i reciclar. Si qualcú te qualque dubte que ens cridi a la regidoria de medi Ambient, i els podem explicar com va tot.
Se faran tríptics per remetre a les cases, imants i altres elements amb informació senzilla i fàcil d’entendre per qualsevol usuari. També preparem una APP de mòbil pensada per rebre incidències dotada de geolocalització, també fàcil d’usar
Més informació:
http://www.capvermell.org/index.php/agenda/comunicats/26526-informacio-de-la-recollida-de-fems-porta-a-porta