"...abans de sortir s'ha tenir clar, el tipus d'exercici que es vol fer, durada i el recorregut."
















Després d’una xerrada amb na Clauida Troppa mitjançant  una vídeo-conferència, hem volgut fer-li una sèrie de preguntes relacionades amb el confinament i la forma física. També ens hem interessat per Claudia Troppa Sport Center i la preparació dels joves atletes que formen part de club. Aquestes són les respostes de na Claudia, sempre profitoses i ben assenyades.


- Com creus que ens ha afectat físicament el confinament, el no poder sortir al carrer durant 50 dies?
- Idò,  depenent si anteriorment ja feies o no esport amb regularitat. En el cas d'haver fet esport s'haurà perdut massa muscular i força en totes aquestes zones no exercitades i en el cas dels que no feien esport doncs segurament han pujat de pes corporal.
Ara sembla que hi ha una desbandada i tothom s'enfunda el Xandall o roba esportiva i surt al carrer com si no hi hagués l’endemà.

- Hi ha perill de lesions? Quines són els més freqüents?
- Risc de lesions hi ha sempre en la pràctica de l'esport. Com bé dieu l'estampida és la que més respecte em dóna, ja que aquesta estampida provoca la imitació, fer el que fan els altres i ja està, això ja és el primer gran error. Per que un no comença des del seu nivell sinó del qui s’imita i no  és el mateix.
Lesions a curt termini normalment són les lleus com butllofes, rascades o alguna sobrecàrrega. Les lesions greus són les que succeeixen per la mala practica durant un període llarg.
Però el que passa més és l'abandonament, crear-se expectatives errònies sortir a córrer com si no hi hagués un demà i acabar exhaust i desmotivat.
Tot per no tenir paciència i crear-se uns hàbits abans de sortir. Per exemple, una bona programació abans de sortir és tenir clar, el tipus d'exercici que es vol fer, durada i el recorregut. Ja que durant l'exercici plantejar-se dubtes et pot dur a la fatiga molt ràpidament, ja que s'està tornant en una situació negativa i no fluïda, còmoda i divertida.

- Com plantejaries la tornada a la pràctica esportiva? 
- Per començar, cal evitar els sobre-esforços de tota mida, cal ser autocrític amb l'estat de forma que es té en cada moment. El sortir a córrer i esperar sentir-se com el deixem abans del confinament és un error.
A més, cal afegir que molt dels esportistes han estat fent entrenaments alternatius durant les últimes setmanes a casa, a base de circuits de força, on tampoc un sap si estava fent bé cada exercici, també pot portar conseqüències ara a l'hora de reprendre el running.
El no haver previsió de carreres i competicions, l’idea ara és posar-se objectius a curt termini en els entrenaments, un cop adquirida una altra vegada la forma física es poden plantejar reptes de millora en l'entrenament.
Moment de posar-se bona música, anar a un ritme que els teus pulsacions et deixin escoltar-la amb normalitat sense el batec de les pulsacions de fons.

- Quina és la manera més adequada de córrer aquests dies amb les franges horàries que s’han destinat per a l'exercici físic?
- Ja no hi ha franges horàries. Tot i així per a jo són les hores ideals per a la pràctica de l'esport. Ja que no fa tanta calor i la fatiga no es presenta tan ràpida. A més, al matí de 7 a 9 hores, sens dubteu és quan menys gent hi ha pel mig.

 - No creus que hi ha una  febre exagerada pel  footing? No bastaria a una caminada i prou?
- Si, però a dia d'avui ja es nota com ha baixat el boom de la setmana passada, caminar, footing o córrer. L'ideal és l'equilibri, una mica de tot i cadascú el que li demani el cos i no més. En la meva opinió no estem en una època per exigir-li tant a el cos, mentalment estem minvats i molt ocupats, i això ja desgasta molt. Ara cal mimar el cos. Ara que tots anem molt més a poc a poc que abans (menys estressats),  és bon moment per aprendre alguna cosa nova.
Llavors per als que s'animin a córrer ara i no saben com fer-ho els aconsello que es posin en contacte amb un entrenador. Especialment al principi, que és quan es produeixen tants minis errors que un es desmotiva molt ràpid i ho acaba deixant.

- Com us heu organitzat el vostre grup per mantenir-vos en forma?
- Des del club hem posat en marxa els entrenaments en línia. Són entrenaments enfocats a la construcció de la condició física. Ho estem fent amb el grup de joves d'entre 12 i 19 anys. Entrenaments personalitzats a cada situació, es valora l'edat, condició física, lloc d'entrenament ... Cada dia justifiquen l'entrenament a través d'un app mòbil i un qüestionari. Més que res és necessari pel dia que tornem a la pista, perquè així tinguin bones sensacions, a part tenir un horari i obligacions, ara, els ve molt bé als nins i nines,  per tenir una mica d'ordre en el dia a dia.

- Quina roba i calçat són adequats per emprendre la marxa esportiva?
- La meva regla és sabatilles bones i el xandall pot ser el més vell possible. El calçat és clau, sortir a caminar o córrer amb calçat vell o inadequat porta conseqüències. Des butllofes a fascitis o torçades per no tenir una subjecció adequada. Per fer esport cal sentir-se còmode.

- Com ho fas a nivell personal per mantenir-te en forma?
- A mi el que m'ha passat és que el confinament m'ha "obligat" a tornar a entrenar, els últims anys, per feina i estudis i una bona quantitat d'excuses no estava fent res. Llavors ja la primera setmana em vaig posar a entrenar. He passat totes les errades, dels que parlo en les preguntes anteriors, però resisteixo perquè seguim confinats. Ara ja sóc al punt de creat l'hàbit i el cos m'ho demana i és una sensació meravellosa. Jo que vinc d'alta competició, i sóc molt competitiva, el sortir ara a córrer i notar l'aire fresc a la cara i mirar el paisatge em dóna molta pau

- Algun Altre consell?
- Doncs que el fet de poder sortir, i a l'hora que vulguem, no vol dir que tota la resta de les recomanacions ens les haguem de saltar. Cal ser prudents, ara mateix l'esport està permès únicament en solitari, res de grups. Mantenir les distàncies, si un vol anar ràpid que no triï zones de passeig ja que li van a interrompre el ritme i incomodar el vianant que va més lent. Encara no hi ha carril runner (bici tampoc).
I pels que volen començar i no saben com, que es posin en contacte amb el nostre club, és igual el nivell o l'edat, encantats els assessorarem.


Moltes gràcies Claudia, només ens queda felicitar-te per la teva feina i donar-tes les gràcies per contestar a les preguntes de Cap Vermell. A la conversa per vídeo-conferència tractaren més temes aquí la podeu escoltar