Cata i Laura Flaquer (Nürnberg, Alemanya)



Son molts les gabellines i gabellins que viuen la crisi del coronavirus fora de les nostres illes. Ens hem acostats a ells per conèixer com és el seu dia a dia, les limitacions a que estan sotmesos, les seves preocupacions... Na Laura Flaquer  és a Nürnerg des del 2016. Anà a treballar de cambrera a un restaurant italià i fa uns mesos que fa feina de recepcionista a un hotel, però  degut al COVID-19  actualment esta acollida al  "Kurzarbeit" pel qual l'estat paga el 60% de la seva nòmina i a part fa unes 40 hores mensuals pagades pel seu cap. Na Cati Flaquet va anar un any després i va quedar fins ara, treballa de cambrera de bar  (al restaurant on na Laura havia fet feina) però també es troba afectada  pel tancament del negoci , cobrant el "kurzarbeit" del 60% de la seva nòmina per no poder treballar.

 

Cata i Laura Flaquer, des de Nürnberg, Alemanya.

Salutacions als lectors del Cap Vermell i, a la vegada, agrair el que hagueu pensat amb nosaltres per explicar-vos un poc com es viu la situació de coronavirus fora d'Espanya.

Nosaltres vivim a Nürnberg, a la regió de Bayern, i aquí hi ha hagut 2 factors determinants en la propagació del virus:
- La proximitat, i fàcil connexió, amb el nord de Itàlia
- Durant els mesos de febrer i març hi ha hagut una gran afluència de residents alemanys a les pistes d'esquí d'Àustria (2n focus de infecció important i pròxim a Bayern)



Ambdós aspectes varen ser decisius per a que la nostra regió fos la primera d'Alemanya en prendre mesures contra el COVID-19.
A mitjans de març començà un exhaustiu retorn de turistes alemanys que es trobaven a Àustria, Itàlia i Espanya, i se van suspedre tots els actes multitudinaris.
Dia 16 de març, el president de Bayern, Markus Söder, va comparèixer als mitjans de comunicació, on anuncià les mesures a prendre en la lluita contra el virus. Dimecres, 18 de març, es començà amb un confinament parcial, que dura fins el dia d'avui. Estam parlant d'un tancament complet d'escoles, complexes esportius, restauració, llocs d'oci... gairebé resten oberts només els supermercats, farmàcies, metges i benzineres.
Aquí es considerat essencial sortir a passejar, caminar i fer esport a l'aire lliure (amb un màxim de 2 persones i de la mateixa unitat familiar), així com anar en parella dins el cotxe o a comprar.



De cap de les maneres s'ha intervingut militarment el país, ni hi ha hagut necessitat de molta presència policial als carrers. Cal dir que la gent ha estat molt disciplinada i conscienciada des del primer moment.

Respecte a la feina, es troben 3 situacions:
- Tots els treballadors dels sector industrial, automòbil, construcció, enginyeria i transport estan en actiu, amb totes les mesures de protecció corresponents.
- Els que puguin seguir treballant des de casa, també segueixen en actiu, amb un contracte "Home Office" i conservant el seu sou normal.
- Els treballadors de les empreses tancades temporalment reben una paga de l'estat corresponent al 60% de la seva nòmina, sense ser acomiadats, només amb un contracte diferent.



Per altra banda, el govern de Bayern ha donat una quantitat econòmica a totes les empreses forçades a tancar, ajuda que no s'ha de reemborsar.
A nivell polític i en la forma de gestionar aquesta crisi, s‘ha fet de manera molt diferent a Espanya. En front a un estat centralitzat, a Alemanya cada regió ha pogut gestionar la crisi del COVID-19 de la manera que ha considerat més adient, des de les dates del confinament fins a les mesures a aplicar.
En compareixença surt sempre el president de Bayern, el ministre d'economia i la ministra de salut. En cap moment aquest tema s’ha manejat com una situació de guerra.



El nostre president regional, Söder, és en general un dels polítics més ben valorats d'Alemanya i, en concret en aquesta situació, està  totalment recolzat pel poble i per els partits de l'oposició. És imprescindible aclarir que la situació d'aquí no ha arribat a ser tan greu com la d'Espanya, degut a que des del inici se varen començar a fer molt de tests de detecció del virus i al bon sistema sanitari del que disposa Alemanya ( al febrer es comptaven amb 20.000 llits de UCI i durant aquesta crisi s'han adaptat 20.000 places més). Segurament ambdós factors han determinat el baix nombre se defuncions, respecte a altres països i s'han evitat els col·lapses als hospitals.



Després de les vacances de Pasqua se'ns ha comunicat que, a la nostra regió, és començarà gradualment el des-confinament. A Bayern, és on hi ha més contagiats i per això el nostre govern ha decidit recórrer el camí del  des-confinament de manera més lenta que a la resta d'Alemanya.
A partir del dia 27 d'abril és podran obrir negocis amb un màxim de 800 m2, respectant lògicament les mesures de protecció i distància (queden exclosos tots els negocis d'índole gastronòmica). Llibreries, jardineria, botigues de vehicles i biblioteques podran tenir també obert. Hi haurà una reobertura d'escoles per als que cursin Formació professional, màsters o hagin de presentar-se a Selectivitat (classes amb menys gent i amb més diversitat d'horaris). A partir del 11 de maig, si s'han trobat les mesures oportunes, és volen obrir totes les escoles (exceptuant guarderies i escoles d'infantil). Fins el 31 d'agost segueixen prohibits tot tipus d'esdeveniments multitudinaris. I fins hores d'ara no se sap, quan ni com, es podran reobrir els negocis d'hoteleria i gastronomia.
És té la sensació d'una bona gestió i d'anar a pas segur, però no serà fàcil econòmicament per a ningú.



Per acabar volem dir-vos que des d'aquí tenim a la nostra gent de Capdepera molt present. Davant aquesta crisi volem enviar-vos una forta abraçada i molts ànims.
Ens en sortirem!!!!

Cati i Laura, moltes gràcies per compartir les vostres experiències.