Comentaris tan certs com desbaratats al respecte



- Aquesta edició, la dissetena del Mercat, passarà als annals de la història per la forta calabruixada que caigué el divendres, de les 13,10 a les 14h.


 
- També per la gran afluència de gent. Sobretot el dissabte horabaixa-vespre. Després del futbol, la gent comparegué a cabassos plens. Eren les 23,30 i els artesans no podien tancar perquè encara els demanaven per comprar. I davant una venda no hi ha cansament que hi valgui. Taverners i Boc feren la resta i mantingueren la tensió a nivells alts.

 
- També el diumenge al matí es visqueren moments de multituds. Al Castell arribà a ser asfixiant. Llavors pensam: Ai!, si hi hagués un denou, no sabem com en sortiríem. Gràcies a Déu, res passà. L'hora de dinar fou l'hora de les llargues coes. Però sembla que a la gent, en aquests casos, li agrada fer coa. Algunes paradetes acabaren les existències. Per contra, els artistes dinaren al bufet del polígon. Asseguren que tot i anant-hi a peu feren més via.



- Mitjans de comunicació d'abast illenc asseguren que entre els tres dies hi passaren prop de 70.000 persones. I això que l'Ajuntament no fa publicitat...

 

- ....i és que la millor publicitat és el boca a boca. Que t'ho contin els que han vengut... i per sortir a la tele que venguin els polítics de Palma. Millor si és la Presidenta.


- Per cert. Els que cada any hi som sempre ho trobam més o manco semblant, però aquells que ho veuen per primera vegada flipen en colors (com es diu ara). Quedàrem entusiasmats, astorats, de veure la reacció d'incredulitat d'un que ens visitava per primera pic.

 
- El mèrit és de la conjunció de molts factors, cap dels quals engresca, per sí mateix, però que tots plegats fan que el públic de totes les edats s'hi senti molt a gust: el Castell, la decoració intensa, varietat de paradetes i d'artesans, l'animació sovintejant pels carrers, la implicació de la gent del poble amb paradetes i actuacions, uns preus més que assequibles (al mercat medieval d'Eivissa la cervesa o la salsitxa costa el doble que la d'aquí. I que es mantengui)

 
- El fet que el diumenge coincidís amb la festivitat de Pentecosta, molt celebrada a Alemanya, aconseguí un récord històric d'ocupació hotelera per aquestes dates. Es parla d'entre un 90-95% d'ocupació. Gairebé ple absolut. Segurament els hotelers ho relativitzaran.
 
- Com hem dit, els bons concerts han fet oblidar els correfocs, tot i que tenen un públic i que alguns demanaven pel bon quefer de la Solera. A una escala menor, també hi hagué cercaviles amb foc.

 




- Allò que menys agrada al visitant és trobar-se amb una multa en arribar al cotxe. Juren i perjuren que no havien vist la senyalització. Tal volta la senyalítica és un punt a millorar. 

 
- La llei de transparència, molts la reivindicam, però pocs l'han llegida. No sols afecta les administracions públiques, sinó que també afecta les associacions. Una bona pràctica seria que féssim públics els guanys d'aquests dies. 
 

- Una novetat molt comentada ha estat la malabarista que caminava damunt una bolla, sobre la qual també botava la corda. Fantàstica!

 

- Molta gent trobà a faltar les paradetes del peixet fregit de Salim Pescador i del "carrit" del gelat d'herbes. Dos clàssics que probablement no tornin amb els formats que coneixem. Els temps canvien..., i les persones també. I allò que és important són les persones que duen a terme els projectes. I és que la implicació dels col·lectius de Capdepera en el Mercat és un dels "secrets" de l'èxit.
 


- Sap greu esmentar que Can Patilla i La Fragua omplen el carrer de tassons de plàstic quan la resta de paradetes estan obligades a dispensar beguda en tassons de fang. O tots morus o tots cristians.

 

- Un element que fa molta festa són les pancartes de l'autovia i de l'entrada al poble. Bon material que ha resistit molts d'anys. Les escoles feren una gran feina, però el temps no passa debades i per a l'any que ve s'haurien de repintar.

 

- Parlant d'escoles, val a dir que els artesans s'impliquen molt, el divendres al matí, a fer tallers i que els nins puguin conèixer alguns aspectes de la seva feina i dur-se'n algun present.
 


- Hi ha artesans i algunes poques paradetes que gairebé veren néixer el Mercat.Però, en filar prim, es remunten a la segona o tercera convocatòria. Si algú no ens corregeix, sols les madones de la llata hi són des del primer any i no han faltat a cap edició. I per molts d'anys!
 


- La banda aragonesa d'IXERA són inesgotables. Toquen i toquen..., pugen i baixen..., fins que els conviden a beure. Allà fan estada... i continuen tocant.
 

- El cercavila dels animals no fou d'allò més encertat. Pel fet de canviar cada vegada que surten..., i de vegades no s'acaba d'encertar. Si una cosa funciona no passa res si es repeteix. Per cert, el cercavila bàrbar de la inauguració del Mercat, excel·lent.
 


- El facebook del Mercat és un portal que funciona a ple rendiment. Té més de 3.500 seguidors i aquesta setmana ha tengut un abast al voltant de 59.000 persones i 20.000 d'interacció. 
 



- La Guàrdia Civil visità la paradeta de la serp per a comprovar si tenia tots els papers en regla. Els els mostraren i continuaren amb l'atracció. Per cert, la presidenta del Govern té pànic a les serps i se les mirà de lluny. No s'hi volgué acostar. 



 - La secció dels rostres del Mercat que Cap Vermell ha publicat al facebook (en aquesta pàgina ho publicarem amb més calma) ha tengut molt d'èxit. I és que a tothom li agrada veure's retratat. I si la foto és bona....



– Una altra novetat fou l'esquadró de soldats medievals, amb armadures i malla de ferro, que recreaven situacions al Castell. Talment a punt per anar a les Creuades.


- Al concurs de vestits medievals, a la categoria d'al·lots, sols es presentaren dos candidats de menys d'un any. En Pau i en Fernando. Anàven molt ben vestits i hi hagué premi per a tots dos.



- Tot i no estar en campanya, poguérem veure diversos polítics pel mercat: el dissabte vespre topàrem amb el conseller d'Educació, Martí March, que va venir a títol personal. Diumenge matí, en Font, del Pi, vengué per parlar amb els artesans. Volen fer una associació. No hi havia estat mai. I això que fa molts d'anys que rossega el cul per la política institucional.



- Sempre passa el mateix, als assajos tot funciona i a l'hora de la veritat el micro no funciona. És el que li va passar a Climent Crespo a la llegenda de Sant Jordi que escenificava amb la coral Gabellina i el ballet Stylo.

- Capdepera ràdio muntà la unitat mòbil el dissabte al matí. Hi passaren molts d'artesans. Pèro, per programa de ràdio, el que va fer ONA MEDITERRÀNIA i concretament "El crepúscle encén estels", de dia 11 de maig, sobre el Mercat Medieval.




- Preguntats Cosme Bonet i a Francina Armengol per si la renúncia del PSOE de Capdepera a recolzar la moció del tren de Llevant volia dir que ens podem acomiadar del tren, ens varen dir que de cap manera. Que no entenien el que havia passat i que el batle els va dir que era una moció-trampa. I ja sabeu, si el batle diu una cosa, els regidors no ho dubten.



- Per mostra, la foto.Qui falta? On era? Què feia?

 
– Alguns parlen d'un volum de vendes al voltant dels 600.000 €. L'alegria gastadora es notava. Nosaltres demanam: realment, què ha canviat?, s'ha acabat la crisi?



- De fet tothom signaria ara mateix que l'any que ve fos com enguany. Calabruixada inclosa.  Tot i que es podria prendre llum d'en Miquel Bessó i decorar les cases o façanes dels voltants del mercat.

Fins l'any que ve!