“Les altures” fou el llibre escollit per realitzar la tertúlia amb presència de l’autor


 

Dimecres 10 de juliol de 2024, a les 19 h, a la Biblioteca Pública de Capdepera, es va dur a terme l'últim club de lectura de la temporada amb el privilegi de poder gaudir amb la presència de l’autor: Sebastià Portell i Clar. Ell va expressar el seu entusiasme per poder participar a Capdepera en un club que dedica temps a llegir la seva novel·la i confessà tenir també arrel gabellina. 
 



Primerament, aquesta vegada l’acte es realitzà a la terrassa de l’entrada de la biblioteca, on es va poder fer una bona rotllana. Allà la bibliotecària aprofità per presentar l’autor: nascut a ses Salines, el 1992, és un dramaturg i escriptor que escriu sobre gènere, sexualitat, dinàmiques culturals i el fet artístic. Des del 2022 és president de l’AELC. Com bé recordà un lector, Portell també s’interessa molt per l’obra d’Antònia Vicens de qui es declara un acèrrim seguidor. 


 

Seguidament, l’autor començà a exposar quina va ser la seva experiència creadora de la seva obra Les altures, un llibre que conta la vida d’Ismael Smith, artista català de principis del segle XX que va ser proposat per Eugeni d’Ors com un dels models de l’art noucentista. Participà a exposicions nacionals i internacionals com bé recordà, Portell, que s’expressava també amb les mans amb un gran entusiasme. Tot i així, la carrera de l’escultor va entrar en decadència i també conegué el fracàs dins el món de l’art. Smith acabà internat en un sanatori psiquiàtric.




Finalment, l’estada agradable encara amb llum solar sobre la terrassa, acabà gairebé entrada la fosca amb el tradicional àpat que es realitza normalment rere cada tertúlia; aquest serví per tancar la temporada d’enguany del club de lectura que l’any que ve ja complirà els 18 anys d’existència. Tan de bo donin per a 18 anys més. Abans hi hagué temps per conversar amb l’autor qui tot el temps es mostrà molt predisposat i entusiasta, la tertúlia s’estengué tant a dedins com a defora del recinte. 
 

El club de lectura es reprendrà el Setembre amb el llibre La biblioteca de fuego de Maria Zaragoza. Bon estiu, lectores i lectors!

Joan Cabalgante i Guasp 


(*) Comentari de Biel Barceló en el seu facebook, dedicat a l'art.

Quan na Maria Magdalena Melis, bibliotecària de Capdepera, va proposar que les lectures d’aquest curs acabessin dins el mes de juliol ho trobarem un tant estrany. El caramel estava en el fet que el dia 10 podríem comptar amb la presencia de Sebastià Portell, autor de “Les altures”.

He de confessar que tot i haver publicat, al facebook, més de dues mil cinc-centes biografies d’artistes, ben poc sabia de l’artista, Ismael Smith i Marí (Barcelona, 16 de juliol de 1886 - White Plains, Nova York, 1 de novembre de 1972).

Pràcticament oblidat fins que Josep Casamartina i Parassols s’interessarà per l’artista i la seva obra i passats deu anys, el 2017, el MNAC li dedicà una gran retrospectiva que veurà i entusiasmarà el saliner Sebastià Portell que el convertirà en el protagonista de la novel·la que hem esmentat abans.

El Llibre s’ha de llegir, per tant tan sols explicaré que he col·locat les imatges seguint les pautes del llibre: una fotografia d’Ismael, el retrat que va fer de l’artista Ramon Casas, les obres que donen títol als capítols del llibre, els amics, els referents literaris i la família de l’artista i finalment mostrar una part de la seva obra escultòrica. La part de pintura, gravats i ex-libris la mostraré el dia 16 data de naixement d’un Smith Marí que voldria suposar d’arrels eivissenques.

Gràcies Maria Magdalena per la proposta i enhorabona a l’autor que m’ha fet valorar un artista del tot imprescindible. Fins aquest vespre al club de lectura de Capdepera.



Acompanya el post amb 38 imatges d'obres de Ismael Smith