La integralitat dels diners recaptats serviran per reforçar i continuar la tasca imprescindible d’una entitat com el GOB, amb més de 40 anys de trajectòria, amb una base social àmplia i diversa que legitima i dona independència i sentit a la seva feina.
El context
Mallorca viu una situació sense precedents immersa dins un context global d’emergència climàtica i ecològica. A ningú se li escapa el gran repte que afronta la humanitat amb les conseqüències derivades de l’escalfament global, una de les nefastes conseqüències de la nostra manera de viure el planeta, explotant els seus recursos i sense atendre els límits i els cicles que possibiliten la vida.
A Mallorca, a escala local, el model econòmic ha tengut i té una petjada insostenible sobre el territori i els recursos naturals. Des de fa més de 40 anys el GOB encapçala la lluita per la defensa del territori i els recursos naturals.
Malgrat poguem celebrar moltes victòries, el model s’imposa amb la lògica de l’extractivisme de recursos i territori, impulsant un creixement insostenible basat en una economia turística-immobiliària-
I per enfrontar-s’hi el GOB necessita del suport social. Toca qüestionar el model que sosté precàriament la vida en aquestes illes. I per això, l’ecologisme evoluciona cap a un ecologisme social i polític, apel·lant a la vinculació inherent dels que viuen i estimen les illes. Per continuar en la lluita, adaptada als nous temps i nous reptes, és imprescindible el suport social, la base, perquè és això el que ens dona la força i legitima les nostres reivindicacions i ens permet exercir la resistència necessària front d’aquestes amenaces.
El Meu Art és la Meva Illa
La iniciativa que hem posat en marxa es basa en la recerca de la complicitat de diferents artistes de Mallorca o amb vinculació amb l’illa que han cedit una de les seves peces per contribuir a la protecció del territori i reforçar l’acció del GOB per fer-ho.
Per això hem volgut titular l’exposició “El Meu Art és la Meva Illa, una mostra d’amor a Mallorca en temps de crisis ambiental”, perquè aquesta situació d’emergència ha despertat i desperta consciència i compromís, que hem de continuar exercint com a societat i com a entitat ecologista.
Perquè sabem que només des del compromís és quan l’art interpel·la i qüestiona, quan trenca els motlles de la convenció per irrompre en la reflexió; que el fet artístic suposa necessàriament anar més enllà del consens social, mirant de cercar i crear noves maneres de percepció, de tenir una mirada diferent sobre la realitat, de posar el focus sobre allò que generalment està fora de l’objectiu comú.
Tot això és, en certa manera, el que fa el GOB. Mirar de construir una mirada diferent sobre Mallorca i la realitat que vivim: una mirada ecologista, respectuosa amb la natura i per una societat més justa i lliure; una mirada que posa el focus sobre la fragilitat dels ecosistemes i els paisatges, i l’esforç per conservar-los de les amenaces; una mirada innovadora i trencadora que tendeix cap a models més justos, solidaris i socialment responsables. Models que sovint són innovadors i trencadors, però que sempre tenen l’amor com a arrel.
La mostra d’amor tendrà lloc del 24 d’octubre al 22 de novembre a la sala petita de la Fundació Sa Nostra. En ella hi exposarem una representació de disciplines i tècniques, de generacions i estils per part d’artistes destacats amb una relació amb Mallorca com són:
Ferran Aguiló, José Aranda, Joan Ramón Bonet, Ana Cabello, Ramón Canet, Astrid Colomar, Joan Cortés, Rafa Forteza, Bel Fullana, Suzy Gómez, Pep Guerrero, Damià Jaume, Rafel Joan, Bàrbara Juan, Natasha Lebedeva, Pep Llambías, Núria Marquès, Teresa Matas, José Manuel Menéndez-Rojas, Joan Morey, Guillem Nadal, Amparo Sard, Joan Sastre, i Eulàlia Valldosera.
A més comptem amb obra gràfica editada i cedida per la Galeria Ferran Cano-4Gats d’artistes de la talla de Patxi Echevarría, Andreu Alfaro, Joan Pere Viladecans, Luis Claramunt, Joaquim Chancho, Gerard Sala, Alessandro Colbertaldo, Xesca Llopis, Xavier Puigmartí, Paco Simón, Pepe Nebot, Thierry Job, Luis Cruz-Hernández, Rafel Joan, Rafa Bartolozzi, Joan Gardy Artigas, José Morea i Andreu Terrades.
Aquest primer acte d’amor dels artistes tendrà una continuïtat en la subhasta que es farà dia 21 de novembre a les 20h, on serà la societat la que podrà mostrar el seu compromís i suport a la natura i a Mallorca, apostant per l’art, la cultura i el territori, donant suport al GOB com a entitat ecologista i poguent adquirir peces fabuloses cedides per artistes compromesos. Perquè una Mallorca millor necessita d’un GOB més fort, amb més capacitat d’acció i de planificació, però també de proposta i de resposta a les qüestions del futur de la nostra societat.
S’habilitarà també una web específica www.gobmallorca/lamevailla on es podrà visualitzar el catàleg integral de totes les obres que sortiran a subhasta, amb les característiques tècniques i el preu de sortida a la subhasta. Aquesta web estarà en funcionament a partir del día 29 d’octubre.
La integralitat dels diners recaptats serviran per a reforçar i continuar la tasca imprescindible d’una entitat com el GOB, amb més de 40 anys de trajectòria, amb una base social àmplia i diversa que legitima i dona independència i sentit a la seva feina. Una entitat que ha estat i és el referent de l’ecologisme, la protecció del territori, l’educació ambiental com a eina de transformació social i la conservació de la natura a la nostra illa.
Comissariat Georgina Sas
“L’afició a l’art és una bona manera de culturitzar-se. Entrar-hi en contacte té un afegit d’enriquiment intel·lectual. L’obra d’art la podem regalar, intercanviar o deixar en herència, amb la qual cosa el fet amorós es perllonga en el temps. I d’amor volem parlar, a amor ens volem referir quan parlem d’aquesta iniciativa que uneix l’art amb l’activisme més reivindicatiu.
Quan un aposta per una obra es produeix una resposta a l’impuls que ha exercit una creació artística. Ara, el fet que un munt d’obres s’agrupin, mereix la nostra resposta.
Un projecte coral i reivindicatiu, barreja d’estils, de disciplines, i de generacions diverses d’artistes que fan possible que en aquesta subhasta es pugui trobar la pintura de Rafel Joan o Damià Jaume, amb les contundents fotografies de Joan Morey, les poètiques imatges d’Eulàlia Valldosera o la delicades formes d’Amparo Sard. També gràfica donada per Ferran Cano amb obres d’Andreu Alfaro, Rafael Bartolozzi, Xavier Puigmartí, o Andreu Terrades. Una trentena d’obres entre escultura, pintura, obra gràfica i fotografia que seran en gran part exposades a la Fundació Sa Nostra de Palma per mostrar la col·lecció de les obres que serà objecte de subhasta. L’import recaptat serà íntegrament destinat als projectes del GOB.”
Georgina Sas, comissària independent, organitzadora de la Exposició.
Dates clau
24 d’octubre a les 19h: Inauguració Exposició “El Meu Art és la Meva Illa, una Mostra d’Amor en Temps de Crisis Ambiental”. Sala petita de la Fundació Sa Nostra, 2ª planta
29 d’octubre: Llançament de la web www.gobmallorca/lamevailla amb el catàleg complet de les obres a subhasta
21 de novembre a les 20h: “Subhasta El Meu Art és la meva Illa: una subhasta d’amor en temps de crisis ecològica”. Auditori de la Fundació Sa Nostra
Col·laboració i agraïments
Georgina Sas, comissària
David Bonet, fotògraf
Ferran Cano i Marisa Lòpez, ex-galeristes
Roser Cerdà, dissenyadora
Aida Moyano, comunicació
Xicarandana, Tallers d’Enmarcació
Fundació Sa Nostra