Amb motiu dels 800 anys del naixement del Rei en Jaume I (1208-1276) l’Ajuntament de Capdepera vol contribuir a difondre la figura i obra del monarca.


L'Ajuntament vol recordar la figura del Rei Jaume I i tractar la importància històrica, social i cultural del monarca en el conjunt de les Balears i de la corona catalanoaragonesa i és per aquesta raó que organitza les jornades de “El tractat de Capdepera de 1231 i la independència de Menorca”.

Unes Jornades de gran nivell que comptarà amb investigadors de prestigi internacional.

 

Les Jornades seran coordinades pel prestigiós investigador mallorquí el Dr. Guillem Rosselló Bordoy, doctor en Història, doctor en Filologia Semítica i també membre de la Reial Acadèmia de la Història. L’experiència de Rosselló en el món semític i el seu perfil com a investigador de talla internacional garanteixen el nivell acadèmic de l’acte.


Els professors que s’han convidat a participar a les jornades seran destacats investigadors del món islàmic (vegeu-ne més detall a l’annex II).


- Antoni Mut Calafell, historiador reconegut i degà dels arxivers mallorquins. Director de l’Arxiu del Regne de Mallorca (1957-93) i d’altres arxius.


- Ben Ma’mmar, professor de la Universitat d’Oran (Alger).


- Gabriel Ensenyat Pujol, professor de la UIB.


- Nicolau Roser Nebot, professor de la Universitat de Granada.



- Lluís Plantalamor, director del Museu de Menorca des de 1984.


-  Jaume Sastre, professor d’Història de la UIB.


- Guillem Rosselló Bordoy, director d’aquestes jornades. Doctor en Història i Filologia Semítica (corresponent de la Reial Acadèmia de la Història).


- Emilio Molina López, catedràtic del Departament d’Estudis Semítics de la Facultat de Filosofia i Lletres de Granada).


- Vicenç Maria Rosselló Verger, catedràtic de la Universitat de València.






TEMARI


1)

“El Tractat de Capdepera: Transcripció, traducció i estudi codicològic”, a càrrec  d’Antoni Mut.

2)
“El Tractat de Capdepera segons el relat del Llibre dels feits”, a càrrec de Gabriel Ensenyat Pujol.

3)
“Ibn´Amira Al-Mahzumi, autor del Kitab Tarih Mayurqa. Un valencià a la Història de Mallorca i Menorca”, a càrrec de Nicolau Roser Nebot.

4)
“Tradició i pervivència dels castells roquers a les illes orientals de l’Al-Andalus”, a càrrec de Guillem Rosselló Bordoy.

5)
“Sa’id Ibn Hakam a través del Kitab Lubab al-albab” (manuscrit de l’Escorial), a càrrec d’Emílio Molina López.

6)
“Investigació arqueològica islàmica”, a càrrec de Lluís Plantalamor i Jaume Sastre.

7)
“Capdepera i es Freu”, a càrrec de Vicenç Maria Rosselló Verger.

8)
“La Caiguda de Mallorca i les seves conseqüències per la presència musulmana a Menorca entre 1230 i 1287 segons les fonts àrabs”, a càrrec de Ben Ma´mmar. Es realitzaran actes paral·lels a les ponències relacionats amb els temes a tractar, com ara excursions i sortides culturals a edificis significatius en la història del Rei en Jaume . 

DESTINATARIS

 Aquestes jornades van adreçades a un públic general, especialment interessat en el món de la investigació històrica i historiogràfica per aprofundir en els seus coneixements (investigadors, estudiants, professorats, etc). L’Ajuntament de Capdepera en aquests moments està gestionant la sol·licitud a la Conselleria d’Educació i Cultura de reconeixement del curs com a hores de formació permanent per al professorat (2’5 crèdits)També es demanaran  a la UIB crèdits de lliure configuració (2’5) per a universitaris,

DATES

 Dins les dates suggerides pel director de les jornades, i amb la conveniència del Consell de Mallorca, les dades elegides són: El 20, 21, 22 i 23 de novembre de 2008, dates que garanteixen la possibilitat d’ajuntar els professors i la bona organització de l’acte. 

HORARI

 Dia 20/11/2008 a les 17 h rebuda dels participants i inici de les jornades.                          De 17 a 21 h (desenvolupament de les jornades)Dia 21/11/2008 de 10 a 13 h i de 16 a 20 h.(jornades) Dia 22/11/2008  de 10 a 13 h. i de 16 a 20 h.(jornades) Dia 23/11/2008 de 10 a 13 h. i de 16 a 20 h.(jornades) DURADA Nombre d’hores teòriques: 18 h.Nombre d’hores pràctiques: 7 h.

Total hores de les jornades: 25 h.


Cost de les jornades:
Es pagarà  una matrícula de 60 €.

Les matriculacions s’han de realitzar a través de correu electrònic a l’adreça següent: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. o per correu ordinari a la regidoria de Cultura a la següent adreça:


Regidoria de Cultura
Ajuntament de Capdepera.
c/ Nou, 3
07580. Capdepera
Illes Balears.
Tel: 971819201

Persona de contacte:
Martina Fornés Ramis.


CRITERIS DE SELECCIÓ

La selecció es farà per ordre d’inscripció.