Presentació del llibre d'Isabel Torres a partir de les receptes de Raffaela Sasse


Així qualifiquen aquest llibre les autores, que amb molt d’encert com sempre, Biblioteques Públiques de Capdepera i en aquesta ocasió, la biblioteca de Cala Rajada, el passat dijous 13 de desembre, acollí la presentació al nostre municipi de «Cuina Global», un llibre escrit per Isabel Torres a partir de les receptes de Raffaela Sasse.

L’acte va començar amb una excel·lent presentació de les autores de la mà de la bibliotecària Magdalena Melis, on va descriure amb molts detalls la trajectòria de les autores i la seva relació a través de l’experiència de publicar el llibre.

Isabel Torres, mexicana de 24 anys, va arribar a Mallorca després d’acabar els estudis de Gastronomía al 2018. Mentres feia la carrera, va tenir l’oportunitat de col·laborar a l’àrea de “Investigación y Generación de Contenido” per el projecte Bullipedia, en un equip multidisciplinar baix la direcció del xef Ferran Adrià a Barcelona. A partir d’aquesta experiència, es va interessar pel món del periodisme gastronòmic, per després fer feina a la revista internacional “Food and Travel México”, revista dedicada al turisme gastronòmic, on cobria esdeveniments i editava texts digitals i impresos i que li va permetre relacionar-se a persones del mon culinari i xefs internacionals, com David Hertz, destacat cuiner brasiler, que fundà l’Associació Gastronòmica d’ajuda a joves vulnerables brasilers, per reinsertar-los a través de la restauració com a cuiners.

Isabel és una apassionada de la gastronomia, li agrada compartir històries del menjar i de la gent que està darrera ell. Creu de veres en el poder transformador de la gastronomia, com una eina de canvi social, cultural i inclòs mediambiental.

Raffaela Sasse, cuinera alemanya de 38 anys d’origen (amb arrels italianes), als 16 anys ja tenia clar que volia ser cuinera, i començà a estudiar cuina en un restaurant familiar a Alemanya, per després dels tres anys de formació, començà a fer feina com a primer destí, a un restaurant amb estrella Michelin.

Poc després, i amb una bona recomanació aconseguí feina a un hotel de Baden Baden a Alemanya, a la cadena “Relais et Chateaux” (associació creada a França el 1954, la difusió de l’art “del buen vivir”, seleccionant a tot el món, establiments gastronòmics i hotels únics, exclusius, amb encant i caràcter propi). A partir d’aquí va recórrer diferents països (França, Alemanya i Anglaterra), i treballà amb els millors xefs, fins que la sort la va dur a treballar a l’Hotel Ritz de Londres (com a cap de secció, amb 10 cuiners a les seves ordres). Després d’aquesta etapa va venir a Mallorca amb l’idea de fer un canvi professional, i va venir a fer feina a Cala Rajada durant tres anys.

Mentre feia feina, durant el seu temps lliure, va començar a estudiar nutrició i al 2011 es va treure el títol de nutricionista. Al 2012, cansada de sacrificis i cansament fent feina a restaurants, hotels, càterings, vaixells i canvis de residència, comença a pensar en un nou projecte: l’alimentació d’infants i adolescents.

Amb aquesta idea, va començar a fer feina a l’Escola Global (al ParcBit a Palma), on es contempla a l’alimentació tan important com l’educació. Amb la filosofia de treballar amb productes de proximitat, de temporada i frescos, es van anar confeccionant nous menús, introduint nous aliments, gustos,...

Amb aquesta filosofia novedosa, la direcció d’Escola Global tenia clar que volia fer alguna cosa referida a l’alimentació i al menjador escolar; primer havia d’esser una guia, després un receptari, i al cap de tot, amb la filosofia nutricional de Raffaela i l’experiència d’Isabel, que fou la mà que va transcriure els pensaments de la cuinera, l’idea inicial es va convertir en un “llibre familiar”, una eina d’experimentació per a pares a les nostres cases, amb ingredients nous, tal vegada desconeguts o «que ens fan por provar», i també una ajuda per a altres menjadors escolars, per incentivar a provar nous menús i aliments.

Bon profit!!