"Gràcies Inés, per aquest regal i gràcies a totes les persones, com les del llibre, perquè ens han fet la vida més plaent, ens han educat el gust i ens han ensenyat anar pel món amb un bagatge que podem seure a qualsevol taula cara ben alta".

 Dijous, 29 de novembre, se va presentar el llibre “Davantal posat. Receptes de dolços i pastes salades de Mallorca” d’Inés Fraile a la biblioteca de Capdepera, després d’haver-se ajornat per motiu dels aiguats d’octubre.

La sala gran de la biblioteca quedà petita per a la presentació. Na Mar Colomer va fer la presentació de l’acte donant la benvinguda. La presentació va anar a càrrec de Pere Cortada que va parlar sobre l’importància del menjar per al desenvolupant de l’ésser humà, de la tradició culinària i de la reivindicació de la cuina com a espai màgic a les cases. Un text ple de vivències personals i recordança de sabors i aromes.

Pere Cortada explicava: "Cuinar va fer l'home, som el que cuinam, però també som perquè cuinam. La tradició culinària conforma un ampli repertori vinculat a celebracions col·lectives o familiars que no podem mai menysprear. El menjar transcendeix les seves qualitats nutricionals o la seva forma de preparació i s'estableix un vincle entre les persones que la compartim. En aquest sentit, les maneres de taula, les situacions i les persones involucrades en els espais alimentaris on es duen a terme les ingestes, estan fortament lligades a la forma en què significam els aliments, personal com col·lectivament. Constituint un "nosaltres" en tant menjam junts.

I en aquesta tessitura estam aquí i ara. Presentant un llibre de receptes. De menjar. Per celebrar que tenim un bagatge i una tradició poder gaudir col·lectivament. Y que no s’ha de perdre". 



I continuava: 

"Aquest és un llibre de proximitat. Fet amb productes d’aquí o que han arrelat aquí d’una manera que ja son nostres. I ja sabeu la teoria amplament estesa que qualsevol producte mallorquí, ja sia una tomàtiga o una ametlla és molt més bona que una de fora.
Per altre banda, aquest llibre reivindica la màgia de les coses ben fetes. Poc a poc. Amb estimació als productes i, sobretot, a aquelles persones que les degustaran. Aquest és el seu secret. Pensat amb les persones que s’ho han de menjar.
També voldria destacar un altre aspecte que aquest llibre no ho diu però ho traspua. El concepte o l’ideal Mediterrani. Meam si ho sé explicar: Els tres productes típics i característics de la mediterrània són el pa, l’oli i el vi. Però a més dels productes l’ideal del Mediterrani, que ja van definir els filòsofs grecs és: res amb excés, tot amb mesura. Com la dita de la padrina: compàs i viuràs…I seguir aquest precepte és tan important com el que menges.
Com podeu veure el llibre dona per molt. Podríem parlar de moltes coses, però aquest llibre és un homenatge a aquella gent que s’ha passat moltes hores a la cuina. Que ha provat fins arribar a la millor recepta. Que assumeix la responsabilitat diària de la fruïció familiar, capaç de contentar a tothom. Que, a més, gaudeix cuinant i que,  com la meva padrina, duen el davantal posat gairebé des que s’aixequen fins que es colguen".



Inés Fraile Valdivielso va comentar com va iniciar a recollir receptes i imatges,  i com poc a poc va anar conformant-se el llibre que recull receptes dolces i salades bàsicament dels pobles del Llevant, de la mà de cuineres (i cuiners) anònimes que fan receptes dient-ne tradicionals. La gran feina de na Inés, a més de fer el recull d’informació, de les imatges i les receptes des de les cuines casolanes, ha estat donar-li  forma de llibre, de receptacle d’una tradició i cultura  culinària. I a més  ho  fa amb un format atractiu i engrescador.

De Capdepera hi surten les receptes de Margalida Flaquer i Miquel Garau (llet freda i coca de julivert amb peix), Margalida Cladera (coca de ses brodadores)i Josep Vila (coquetes de patata)

La presentació acabà amb la signatura d’exemplars i un tast d’algunes receptes com ara galetes d’oli amb llonganissa d’en Jordi Cabrer (Artà), galetes fetes per APROSCOM, bunyols de na Margalida Flaquer (Capdepera) i mantegades de Magdalena Domenge ( Son Servera).



El llibre ha estat editat per Lleonard Muntaner.

Enhorabona Inés, per la publicació i l’èxit del llibre.