La realització de la projecció es va dur a terme a la biblioteca de Capdepera en motiu de l'any Llompart 2018.


 

La Biblioteca Municipal de Capdepera acollí la projecció del documental dedicat a la vida de Josep Maria Llompart en el 25è aniversari del seu traspàs. La projecció tingué menys públic del que és desitjat, però fidel al personatge i a la seva obra, llegat indiscutible i del que enguany es commemora la seva existència amb infinitat d'actes. Un d'aquests esdeveniments va ser aquesta visualització per iniciativa de les bibliotecàries, que fins i tot prepararen un mostrador amb les obres més destacades de Llompart, així hi figuraren "Tria personal", una tria feta pel seu deixeble Damià Pons, entre d'altres.


Seguidament, i després de superar un parell de problemes tècnics, el vídeo, que datava de l'any 1992 es va poder veure dins la biblioteca. A la pel·lícula hi apareixen testimonis rellevants de la literatura catalana feta a Mallorca, com puguin ser Blai Bonet, qui recorda els seu pas per mítics locals de Gomila, on la tertúlia, les rialles, l'admiració per "la Chunga" i la relació de conxorxa amb Llompart queda palesa en els comentaris del poeta de Santanyí. Miquel Llodrà o la mateixa Encarnació Vinyes, companya inseparable del poeta ja desaparegut, justament un any després de la filmació d'aquest documental. Explicava en el film el mateix Llompart que havia estudiat a l'Instiut Ramon Llull de Palma. L'escriptora Antònia Vicens rememora que precisament era perquè es dedicava a la seva feina grisa d'oficinista que es permetia ser poeta "tot lo dia". En la cinta també es parlà de la seva època per la revista "Papeles de Son Armadams" de Camilo J. Cela.

Activista cultural, home que gaudia de la seva soledat, fet que respectava la seva esposa, apreciat pels seus amics i companys de lletra va ser segons Antoni Serra, una víctima de l'ignorància dels propis mallorquins, que, segons ell, no han sabut apreciar realment el pes cultural d'aquest personatge. També les paraules del fill de Francesc de Borja Moll, Josep Moll, són de gran importància dins el documental, ja que recorden aquella anècdota de "Ja no faig més pròlegs", rètol que va tenir penjat al seu despatx de l'Editorial Moll.

Finalment, algunes anècdotes contades pels mateixos assistents, com la d'haver tengut de professora a Encarnació Vinyes, dona del poeta, o la d'haver conegut personatges del seu entorn més inmediat varen fer més emocionant l'acte. Després d'haver conegut la vida d'aquest personatge, encara es fa més intensa i actual la seva lluita, també com a activista cultural i 3er president de l'Obra Cultural Balear, fundada el 31 de desembre de l'any 1962, per 31 socis fundadors. Una gran vetllada per commemorar l'any Llompart. Que no sigui l'última. La lluita continua, l'obra també!

 

Cal recordar que la programació de la nits de les arts, concretament el dissabte 22 de setembre, va incloure dues propostes poètiques pera celebrar l’any Llompart a Capdepera.

Joan Manel Vadell i Marta Cuesta, actors d’IB3,  van oferir la lectura dramatitzada “Tisores al vent”, una selecció poètica de Josep Maria Llompars. La lectura, iniciada a l’escenari exterior de la plaça, va acabar a l’escenari del Centre Cap Vemell. Dissortadament va haver poc públic que seguís el recital poètic a l’interior, però van gaudir d’una excel·lent selecció  molt ben recitada. Tot un plaer.



D’altra banda, el mateix dia, Ocellada ( Glòria Júlia i Víctor Leiva) cantà a Llompart. Una excel·lent selecció de poemes del poeta de Santanyí, recitats i cantats amb l’especial veu de na Glòria i un gran acompanyament amb la guitarra d’en Víctor. Magnífic.





Aquest és el programa realitzat a Capdepera: