Fotografies Jordi V. Pou

El Centre d’Art la Panera ha inaugurat dia 31 de gener la 9a edició de la Biennal d’Art Leandre Cristòfol amb la participació de diversos artistes que han estat presents en l’acte d’obertura, presidit per l’alcalde de Lleida. Àngel Ros ha remarcat la importància de la Biennal d’Art ja que contribueix a impulsar l’activitat dels creadors artístics i a que Lleida tingui una col·lecció d’art contemporani. L’alcalde ha explicat que la col·lecció viatja i es mou arreu, amb la col·laboració i l’intercanvi amb altres institucions, fent un ús proactiu de les obres. Ros ha desitjat que aquesta col·lecció, que s’enriqueix de noves obres a través de la biennal, sigui un element d’ajuda a la creació d’art al país.

La directora de la Panera, Glòria Picazo, ha destacat la continuïtat de la biennal en aquestes noves edicions, que és el petit punt de partida al llarg recorregut que espera a les obres, que viatgen permanentment en un itinerari de dos anys. Per la seva banda, el director dels SSTT de Cultura, Josep Borrell, ha comentat que la biennal estimula la creativitat, des de molts punts de vista, com la crítica, la dialèctica o l’estètica, i que l’art contribueix al benestar social.

Durant l’any 2014 la col·lecció ha estat protagonista d’intercanvis i de posades en comú amb altres col·leccions i per al 2015 també està prevista una proposta expositiva itinerant en col·laboració amb l’Oficina de Difusió Artística de la Diputació de Barcelona, per la qual la col·lecció es podrà veure en diferents municipis de Catalunya. Es tracta d’un projecte que reunirà una selecció d’obres que mantenen un fort vincle amb el seu temps històric, que tenen la virtut de copsar-ne d’una manera lúcida aspectes cabdals, i a través dels quals entendre el món que habitem.

Els artistes participants en la 9a Biennal són Eva Fàbregas, Marco Godoy, Andrés Jaque, Mercedes Mangrané, Guillermo Mora, Juan Pérez Agirregoikoa, Teresa Solar, Julia Spínola, Antònia del Río, Àlex Trochut i Xavier Mañosa, Mauro Vallejo, Verònica Vicente. I el jurat està format per Maribel López, Antònia Maria Perelló, Glòria Picazo i Lluís Sanmartín.




La participació del Centre de Documentació de La Panera s’ha concretat amb la presentació de les edicions especials que han ingressat en el seu fons durant 2013 i 2014, a càrrec d’Antònia del Río. La proposta és una reflexió sobre les múltiples possibilitats que sorgeixen en organitzar la informació, en aquest cas les edicions.

A partir del projecte Índex 2013-2014 d'Antònia del Río, que forma part de la 9a Biennal d'Art Leandre Cristòfol, a l'espai miniPanera es proposa una exposició paral·lela per la qual se segueixen les mateixes pautes, i en la qual els llibres i les edicions també seran els protagonistes. Per a fer-ho s'ha partit de la teoria del bon veïnatge d'Aby Warburg qui va idear un índex de colors per ordenar la seva biblioteca, amb l'objectiu d'afavorir la trobada casual en la cerca dels llibres. Amb aquesta sol·lució oferia la possibilitat de descobrir noves troballes entre els veïns de prestatgeria i així sumar nous coneixements. 



" miniÍndex" es desplega per l'espai miniPanera, i s'apropia dels murs mostrant la miniBiblioteca adreçada a nens i nenes, que s'ha anat reunint des del Servei Educatiu de la Panera. A través d'aquests llibres els visitants de la miniPanera, han experimentat, après, jugat i gaudit; però aquesta vegada, a més, veuran com tots aquests llibres omplen l'espai dibuixant un gran mural/pantone, que generarà diversos codis de classificació per descobrir-ne de nous. Una experiència per a tots els públics que ens apropa a l'art contemporani a través dels llibres.




N'Antònia Del Río que exposà a Es Baluart l'any passat consolida les seves propostes artístiques per on se vulla que vagi. Enhorabona!





Des de 1997 el Centre d’Art la Panera i l’Ajuntament de Lleida organitzen la Biennal d’Art Leandre Cristòfol, gràcies a la qual s’ha reunit una important col·lecció pública d’art contemporani espanyol, que ja compta amb 155 obres. Aquesta col·lecció, al llarg dels darrers divuit anys, ha atorgat al projecte de centre d’art un contingut i un valor patrimonial que ha contribuït a enfortir-lo. La selecció de creadors i obres de la 9a edició segueix les pautes fonamentals que han guiat les darreres: ampliar i configurar la col·lecció, amb propostes que s’inscriguin en alguna de les línies conceptuals que s’han anat traçant a partir de les diferents edicions de la Biennal. La transversalitat i la fluctuació entre disciplines —arts visuals, arquitectura i disseny— és un altre tret fonamental de les últimes biennals, que es consolida en aquesta edició amb la presència d’Andrés Jaque, Àlex Trochut i Xavier Mañosa.