Taula rodona "Josep Maria Llompart, un home polifacétic al servei del país"




Dilluns, 18 de juny a ls 19 hores. 



Biblioteca de Capdepera




HI PRENDRAN PART PILAR ARNAU, MARGALIDA CAPELLÀ I ANTONI SERRA







 
   El dilluns, 18 de juny, a les 19.00 hores, al jardí de la biblioteca de Capdepera, tendrà lloc una altra edició de la taula rodona "Josep Maria Llompart. Un home polifacètic al servei del país", amb Pilar Arnau, Margalida Capellà i Antoni Serra, dedicada a la figura de l’intel·lectual que va dedicar la seva vida al redreçament lingüístic, polític i cultural del país.
   Els conferenciants convidants venen avalats per la seva tasca investigadora i professional, però també per la seva relació personal amb el poeta. La primera, Pilar Arnau, és professora i crítica literària. Ha estat lectora de català a diverses universitats alemanyes i directora de l'Institut Ramon Llull durant el primer Pacte de Progrés. Ha publicat diversos epistolaris d'escriptors, com ara "Diàlegs entre tres" (2012) i altres volums sobre literatura mallorquina contemporània, com la biografia "Josep Maria Llompart. Un home polifacètic al servei del país", publicat el 2011.
La segona convidada, Margalida Capellà (Montuïri) ha estat mestra d'escola i periodista. Ha publicat nombroses entrevistes a personatges del món cultural a la premsa mallorquina, especialment a "Última Hora". Ha investigat el paper de la dona mallorquina durant la Guerra Civil i la postguerra i és autora dels dos volums "Dones Republicanes. Memòria de la Guerra Civil a Mallorca (1936-1939)". Va ser una gran amiga de Josep Maria Llompart en els darrers vints de la seua vida.
   I per últim, Antoni Serra (Sóller), com a escriptor i periodista ha publicat prop d'una cinquantena d'obres, sobretot novel·la, relats i assaig cultural. Els seus darrers llibres són el quart tom del seu diari "Literatura, passió insubstituïble (Diari d'ombres, paisatges i figures)" i la novel·la "El professor de literatura" (2009). Va compartir amb Josep Maria Llompart la lluita per la recuperació dels drets democràtics i l'autonomia als anys 70.
    El poeta Josep Maria Llompart va contribuir a dinamitzar la vida cultural mallorquina de l'època, va donar suport als joves escriptors, va participar en molts actes polítics i col·laborà en la fundació de diversos partits polítics nacionalistes i d'esquerres. Per tant no és estrany que en els seus textos i discursos es decanti per la recuperació de la identitat catalana de Mallorca. Quan minvà la participació en la política activa, augmentà la col·laboració amb associacions i entitats, com és el cas de l'OCB (president entre 1978 i 1986) i de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (vocal, president i vicepresident per les Illes entre 1979 i 1987). També es va dedicar a escriure i publicar centenars d'articles polítics i culturals a la premsa mallorquina i catalana. Va esser poeta, crític literari, traductor, professor universitari i historiador de la literatura. La seva creació poètica va donar reculls com "Poemes de Mondragó" (1953-1959), del qual Francesc Parcerises comenta que les paraules semblen redimir la llengua i el poeta s'atorga la representativitat de la veu col·lectiva. I també "La Terra d'Argensa" (1972), on predomina el realisme quasi històricopatriòtic, segons Joan Mas i Vives.
   En una terra, Mallorca, encara necessitada de persones amb el bagatge intel·lectual i polític, la capacitat de treball i els dots de comunicació de Llompart, continua essent un referent insubstituïble mentre hom espera trobar un continuador de la seva vàlua.