«LA IMPORTÀNCIA
D’EDUCAR», SEGONS EL DR. ANTONI BALLESTER

El llibre presenta claus per a tenir vincles sans i positius entre les famílies i els adolescents

Hi ha persones que poden fer que la teva trajectòria professional canvii, aquest en part va ser el meu cas gràcies a la figura indiscutible del professor Antoni Ballester. I no tan sols per la seva creació del mètode d’aprenentatge significatiu, que tan bons resultats ha donat, sinó també per l’elaboració i perfeccionament dels mapes conceptuals, de la mà d’un altre il·lustre investigador com pugui ser el professor Novak. A més de múltiples publicacions en el camp educatiu, en destaca sobretot per la recent aparició de La importancia de educar, un llibre en el que dona totes les directrius essencials per poder entendre tots els àmbits de l’educació i enfocar-la de manera global.

Tal i com indica a la contracoberta: el llibre vol oferir solucions sobre una de les escomeses més complexes que ens espera a la vida: ser pares.

Primerament, el llibre es divideix amb dues parts. A més, presenta un pròleg, un apèndix i un epíleg. A cada una de les parts hi comenta claus per poder entendre la importància del coneixement, de la comunicació amb els fills, els idiomes, les normes de circulació i un llarg etc. que engloba també el camp de les addiccions, les drogues, els jocs i els perills dels robatoris. Es pot entendre el llibre com un perfecte manual també per a educadors i professors, però sobretot són els progenitors els vertaders protagonistes. 

Conec a Antoni Ballester com a amic i com a professional i us puc garantir que la seva aportació a la tasca docent és impagable, amb la creació de pàgines web com la del seminari d’aprenentatge significatiu va obrir la porta a molts de professors perquè poguessin usar el seu mètode amb facilitat i així apropar als estudiants un sistema que ha donat molt bons resultats a més d’impartir conferències sobre el seu mètode per moltes comunitats autònomes. Però tornem al llibre: alguns dels seus capítols estan dedicats a l’autoritat i als seus límits i també a la importància que té la comunicació amb els fills. D’altra banda, el llibre ve prologat per Ana Cobos Cedillo, que es doctora en psicopedagogia, on parla del llibre i de l’experiència de l’autor.

Seguidament, el llibre també tracta qüestions delicades com són el canvi d'identitat o de data de naixement en una xarxa social o a quina edat és recomanable l’ús del mòbil. Sigui com sigui, Antoni creu en la figura del professor no com un simple transmissor de coneixements, sinó també com un orientador que pot arribar a fer recomanacions tant a les famílies com als mateixos alumnes sobre quin paper juguen en la educació. Antoni sent un gran amor per la infància i és un Mestre de mestres amb gran capacitat de superació i resiliència. No de bades, l’autor va rebre el premi Aina Moll de mans de l’Obra Cultural Balear per la seva labor realitzada dins l’àmbit educatiu. 

Posteriorment, de cada vegada es fa més difícil traçar un mapa que ensenyi com s’ha d’educar en la societat del segle XXI, mentre s’aporten solucions i s’anticipen a problemes futurs amb els que els més joves es trobaran en el seu mitjà social. Aquí la tasca d’Antoni és cabdal quan explica com s’han de gestionar els càstigs i els premis, el principi d’autoritat i la necessitat de fixar els límits, i per suposat, la importància fonamental de l’escola amb l’aprenentatge d’una comunicació exitosa i empàtica.

Finalment, La importancia de Educar és un llibre importantíssim dins l’àmbit Educatiu i que es podria fer extensiu a molts de més aspectes de la nostra vida i pel futur dels nostres infants. També estaria bé tenir-ne una versió al català. Sigui com sigui, el seu autor està d’enhorabona i nosaltres també. S’espera el seu següent llibre amb candeletes!


Joan Cabalgante i Guasp


BALLESTER, Antoni: La importancia de educar. Claves para tener vínculos sanos y positivos. Editorial Círculo Rojo. 2021.