La possibilitat de dir-ne casa
Marta Orriols
Marta Orriols (Sabadell, 1975) va debutar com a narradora amb el llibre de relats Anatomia de las distàncies curtes (2017), una primera obra molt ben acollida, amb vendes considerables. És autora de les novel·les Aprendre a parlar amb les plantes (Lumen, 2018), per la qual va rebre el Premi Òmnium a la millor novel·la en català del 2018 i el Premi L'Illa dels Llibres, i que ha estat traduïda a onze idiomes, i Dolça introducció al caos (2020).
Ara ens arriba La possibilitat de dir-ne casa, editada enguany mateix, on Orriols, al nostre parer, va de menys a més, fins al punt que, després d'un inici ple de dubtes, la novel·la se'ns fa curta. Perfectament documentada, l'autora es posa en la pell d'una corresponsal de premsa a una zona en conflicte permanent, el Líban. Al respecte, es veu que ha estat ben assessorada. Però, això, tot plegat, no és més que l'embolcall, el rerefons on situar un altre conflicte més pregon i, per a la protagonista, més mal de resoldre: la recerca d'un mateix, la pròpia identitat, saber qui ets. Valentina, que així es diu aquesta dona a qui Marta Orriols dona la paraula, ha viscut els últims vint anys enmig del caos, enfora de l'ordre i la relativa tranquil·litat del lloc on situa el seu passat més remot. I és aleshores que la Tina decideix que ha arribat el moment de la tornada definitiva, és hora de recuperar el lloc i les persones que l'ajudaren a créixer i a fer-se la dona que és avui.
Però les tornades no sempre són fàcils. Ni el lloc on va néixer, ni les persones que l'habiten, començant per la família, són els mateixos. Però tampoc ella és la mateixa. Els últims vint anys han capgirat les relacions amb el lloc i les persones, i el que hauria de ser un compàs obert a observar el caos deixat enrere, amb serenitat i calma, esdevé un mar de dubtes, un embolic de preguntes a vegades impossibles de contestar, inclosa la mateixa identitat sexual. Aquesta tampoc sembla procurar-li l'assossec que persegueix, ni molt menys. Massa dubtes.
La possibilitat de dir-ne casa, al capdavall, ultra el relat en què seguim les vicissituds diàries de la nostra heroïna, és una aproximació a l'ànima humana, sobretot a les contradiccions que ens caracteritzen, I també a aquesta immensa capacitat que tenim per deixar-nos dur pels esdeveniments, per la inèrcia del dia a dia, fins a banalitzar inclús les situacions més sagnants -en sentit literal-, moltes vegades per una informació deformada, saturada pel sensacionalisme i per la servitud d'un titular.
Si encetau aquesta novel·la, difícilment l'abandonareu i, n'estam segurs, al final ens agraireu la recomanació de la seva lectura.
La possibilitat de dir-ne casa. Marta Orriols. Raval Edicions, SLU, Proa. Barcelona 2023.