7. FA 88 ANYS, PER AQUESTES MATEÏXES DATES…
   
          

                              
   Com diu el títol, fa 88 anys que va succeir el que us contarem a continuació – ha plogut molt de llavors ençà –. Son històries verídiques (com totes les que deixam transcrites aquí), que reposen dins l’Arxiu de qui subscriu, gràcies a llegats familiars que hom ha procurat conservar, els quals, pensam, poden tenir un cert interès, en especial entre els més joves dels nostres lectors.


FESTES  D’AQUEST  TEMPS DE L’ANY

 

NADAL. –  Dos fadrinangos, solters i a més cosins, en JOAN MOLL ESPINOSA “d’es Camp Mitjà”, molt tallat a l’antiga fins al darrer dia de la seva vida, i en MATEU ESPINOSA “Dama”, personatge típic i molt original pel seu habitual comportament, ambdós boníssimes persones, juntament amb en JERONI FLAQUER “Tafona”, en JERONI ALZINA ROIG “Geroniet”, en JOAN MASSANET, “Ros”,  i en  PEP TOUS  “Cetre” (del qual hem parlat altres vegades  i que fou una de les persones més optimistes i alegres de la vila, per no dir la que més), representaren  per Nadal  l’obra  “L’avar” i el graciós entremès “Pleito ganado”. Com a teloners, interpretaren curts  monòlegs, diàlegs i alguns joguets còmics, en  FRANCESC GARAU (el qual, pel temps, fou notari); en MIQUEL MOLL COLL “Talaia”, futur  mestre d’escola que va inaugurar el col•legi “S’Alzinar” en qualitat de director; n’ANTONI  FLAQUER REYNÉS “Solleric”, que va esdevenir un magnífic docent i gran estudiós dels esdeveniments  locals, a qui encara no s’ha fet la deguda  justícia a nivell institucional; en JOSEP CALDENTEY “Creus”; en MIQUEL FLAQUER “Coïx”, reconegut pintor, músic i polifacètic artista, i n’ANTONI FERRER “Prebe”. Tingué especial relleu la petita peça anomenada “El libro más grande”.
    L’associació “El Rebañito” (en al•lusió al ramat d’ovelles) adorà el Nin Jesús a l’església, en el transcurs d’un ofici solemne presidit pel batle PERE ANTONI BAUZÁ “Tacó”. A aquesta solemnitat, el “Cor Davídic”, dirigit per SEBASTIÀ PASCUAL “Riera”, cantà el “Tedeum Laudamus”. Després de la missa, la “secció menor” de la coral va cantar composicions nadalenques.

ELS REIS –  El dia dels Reis, l’agrupació teatral més amunt esmentada i els més joves  es traslladaren a Artà per a representar, en el Teatre Principal, “L’Adoració dels Reis” dirigits pel prevere FRANCESC FUSTER “Ranxer” . Sembla que l’acte va resultar inoportú,  ja que els artanencs tenien la mateixa peça teatral preparada per dur a terme i, fent honor a la tradicional rivalitat existent entre ambdues  poblacions, un bon grapat d’espectadors de la veïna localitat exterioritzaren la seva protesta. Inclús es tiraren patates sobre l’escenari i no deixaren que l’obra pogués escoltar-se bé. Les autoritats lamentaren el reprovable fet, inculte i poc respectuós.

SANT ANTONI – El 17 de gener, la coral dels Franciscans d’Artà va amenitzar l’ofici, dedicat al sant anacoreta, a la parròquia de Capdepera, concelebrat pel religiós MATEU AMORÓS, el rector LLORENÇ PARERA i el capellà gabellí” JOAN MELIS.
    Les benediccions del bestiar foren suspeses per la dificultat que oferien els carrers per on havia de passar la cavalcada, els quals es trobaven intransitables, ja que les vies més cèntriques estaven plenes de pedra picada amb la intenció de  passar-hi el “cilindro” una volta haver regat.
   I fou per Sant Sebastià quan es varen poder fer les beneïdes, en substitució de les festes antonianes, on no faltaren els  “dimonis”, sant Antoni sobre una somereta i la música. A la casa del clavari ESTEVA MELIS  “Enrique” es va servir refrigeri i es cantà l’argument compost pel glosador local  MIQUEL SIQUIER “Pruna”.

CARNAVAL –  Pels “darrers dies”, la “secció menor” (els nins més petits) del Cor Davídic, realitzà jocs rítmics, mentre els més majors posaren en escena  “Los 3 jibosos de Egipto”, “El pavo” i “El zapatero dentista”.  Així mateix, se celebrà una vetllada literàrio-musical en què qual va actuar el famós tenor palmesà BARTOMEU CAPÓ, amb el seu violoncel, i també el subdirector de la Capella de Manacor, RAMÓN GALMÈS. La festa l’organitzaren en  MIQUEL FLAQUER “Coix” i en JOAN MASSANET  “Ros”. 
   Una volta haver-se divertit, en aquests dies impurs,  tothom, sense excepció de cap mena, es manifesta la necessitat espiritual, el dimecres de cendra, d’acudir  a l’església a purgar les culpes, participant a temple ple en els sants exercicis de principi de Quaresma, predicats  pel pare FRANCESC FORNÈS, d’antigues reminiscències familiars relacionades amb els protestants de la localitat, i per JOAN GINARD, vicari d’Artà.
   Arribat el mes de febrer, les Mares Cristianes de Capdepera celebren la “festa de les Capelletes” de la Sagrada Família, que són repartides a les diferents cases piadoses del poble.  A les “Quaranta Hores” dedicades al Cor de Jesús, el Davídic presentà nous membres: JORDI MASCARÓ, JOAN i BARTOMEU MASSANET “ Rossos”, LLORENÇ LADÀRIA “Ferrer”, JOAN “d’es Claper” i  JOAN PASCUAL “Joanet”.


Els que apareixen a la fotografia són (d'esquerra a dreta) JERONI ALZINA "Jeroniet", MIQUEL PASCUAL  "Papa" i  ANTONI FLAQUER  "Solleric".
(FOTOGRAFIA CEDIDA PER ANTONI FLAQUER "Coix").



ALTRES NOTÍCIES

NOU ESCORXADOR –  S’inicien les obres d’un escorxador que les autoritats volen que sigui molt gran i espaiós. Hi haurà una gran plaça destinada al pes dels porcs, especialment els grossos. Una mesura molt ben rebuda, ja que així com està la plaça principal (la de l’Orient) enfront de les escoles dels nins, és força molest i molt impropi. També s’instal•larà un depòsit que tindrà 25 pams de fondària, 45 de llarg i 18 d’ample
   Però sembla que no és gran a bastament. Un altre inconvenient que tenen el ramaders i gent del camp és la manca de vehicle per a  traginar els animals morts, i és que l’escorxador els cau enfora de la plaça del poble. Per a aquesta obra, l’Ajuntament hi té consignat un pressupost de 10.000 pessetes.
   Al mateix temps han començat les obres d’obertura d’un nou carrer que unirà el del Centre amb el de la Mar.

  EL NOSTRE  PORT – Al port de Cala Rajada hi ha força moviment de barcos. L’”Antònia Alzina” carrega “metro” (fusta de pi per fer postetes).  El xabec que està descarregant, el “Sant Josep” (al qual, en un altre viatge des de la Ciutat Comtal a Palma, amb carregament de benzina, una tempestat li prengué algunes veles i li va ocasionar desperfectes que el feren anar un parell d’hores a la bona de Déu), al mateix temps que  “La Dolorosa” i la balandra “Cala Murta” surten amb càrrega de carbó i teules, i el “Victòria” de l’amo en MIQUEL CALDENTEY “Creus”, carregat de  postetes, farina, sucre i cafè, cap a Barcelona. Aquest armador tingué una nova embarcació que rebé el seu propi nom, “Miquel Caldentey”, i el primer viatge que va fer fou amb llenya, cap al port de Sóller. El més amunt esmentat, el “Sant Josep”, era propietat d’ANTONI FUSTER “Ranxer”, i aquest el va vendre venut a ANTONI VAQUER “de s’Heretat”, qui, una vegada haver-lo reformat, pels desperfectes citats al començament d’aquesta notícia, el destinà a transport de “metro”, sense descartar viatges amb taronges i també carbó.
    Com el lector pot observar, comptàvem a Capdepera amb un port amb moltíssima activitat. Sembla mentida que no s’arribàs a aconseguir una concessió sol•licitada per a mercaderies, feta  innombrables vegades a l’autoritat de Marina, amb la finalitat de conferir al moll una major importància comercial. El temps ha demostrat que més val així.

SINDICAT AGRÍCOLA A Capdepera existia un Sindicat Agrícola Catòlic. El caixer era ANTONI GARCIA  “d’es Magatzem”, el qual comunica a la junta general un benefici de 300 pessetes, corresponents a l’exercici de l’any anterior. Un èxit si es tenen en compte les circumstàncies difícils per les quals estava travessant el Sindicat de Capdepera, sota control permanent dels poder fàctics. Parsimoniosament, l’entitat s’anava esllanguint.


INAUGURACIÓ DE "LA CAIXA" , amb Antoni Garcia i el Batle Bartomeu Massanet -Guitarró-, entre d'altres. Aspecte de la festa d'inauguració al carrer Lluna, plena de personalitats i veïns. (FOTO ARXIU JAUME MELIS MAYOL "senior")

       Van entrar a formar part de la Junta, JOSEP SERVERA, MATEU MASSANET “Titai” i JOAN FLAQUER “Torreta”. L’excel•lent gestió d’Antoni Garcia va propiciar que el nomenassin delegat  local de  la “Caja de Pensiones para la Vejez y de Ahorros” – actualment, “La Caïxa”   –, que es va inaugurar a Capdepera el 30 de març de 1935.  Passat un caramull d’anys al front de la Caixa d’Estalvis, Garcia fou  cessat  a causa de  fortes  pressions eclesiàstiques i també d’una part dels mateixos que l’havien ascendit al càrrec. Les causes del cessament podrien guardar relació amb les formes i  particular comportament de  l’amo Antoni “d’es Magatzem”, que el va dur cap a una greu malaltia i posterior decés. Molts de veïnats del poble estaven força agraïts dels favors i ajuts dispensats pel finat  i això es va fer palès en el seu funeral.

SANT JOAN – A la barriada de Vila Roja tots els seus habitants estan entusiasmats per celebrar, enguany, una gran festa de Sant Joan, el seu patró, per la qual cosa es recapten fons per fer ball i dur els xeremiers. Ja tenen formada una comissió que integren ÀNGELA PELLICER  “Calletes”; MARIA REUS, MARIA ROSA, MAGDALENA COMELLES, ISABEL SUREDA “Vergera”, MAGDALENA MASCARÓ “de Son Barbassa”, ANTÒNIA MASSANET “Guitarrona” i ISABEL MARIA TERRASSA. Les quatre darreres senyoretes, per ser fadrines, representaren en e teatre de can Bibí una comedieta dirigida per MIQUEL MASSANET “Carbó”. 
  

FESTES SANT JOAN a Vila Roja. Els xeremiers arriben a la festa en carro
(FOTO ARXIU JAUME MELIS MAYOL "senior")

    El barri de Vila Nova s’ha alçat gelós i per Sant Jaume, el seu patró, ja preparen una funció teatral amb el drama “Ayer y mañana” i el graciós sainet “Un dia de Carnaval”.
   Ningú no parlava de Sant Bartomeu, en aquells temps.
                                                                     


Venturós 2012  per a tots!
                                                                                     
Bartomeu Melis  “Meyme”