GIRANT L’ULLADA CAP ENRERE
Any 19 8 1: 1ª part
VENTALL INFORMATIU SOBRE ESCOLES, AÏGUES, REFORMES I ADQUISICIONS….
Arxiu: Bartomeu Melis “Meyme”
L’ ESCORXADOR NECESSITA SER REFORMAT
L’escorxador municipal del carrer Ciutat no passa la revisió preceptiva de Sanitat. Construït els anys 30, ha vingut, des de llavors, oferint un excel•lent servei a la localitat, amb el sacrifici de caps de bestiar per abastir de carn els establiments del municipi i dels voltants.
L’escorxador, en el decurs dels anys, ha minvat considerablement el seu ús, ja que les mercaderies càrnies arriben al poble mitjançant transports procedents de Ciutat, amb sistemes isotèrmics, restant únicament allí les matances dels comerciants de venda de ramat boví i algunes de particulars.
L’Ajuntament pren la decisió de reformar la sala d’especejament i renovar les conduccions d’aigües residuals, adaptant-se la fossa de rebuigs. A més, es tallen dos pins existents al pati i es fa tancar i paredar la finestra d’un veïnat que s’obre cap al escorxador. Pel que sembla, fou obra il•legal, autoritzada, presumiblement, per l’anterior Batle.
Façana de l'Escorxador Municipal de Capdepera
NO ES MUNICIPALITZARÀ EL SERVEI D’AIGUA POTABLE
Contràriament al que s’havia anunciat a principis de legislatura, l’Ajuntament, amb la intenció de municipalitzar el servei d’abastiment d’aigua potable domiciliària, no comprarà a “Aguas Capdepera, S.A.” els drets per 50 milions de pessetes. Per tant, la municipalització no es durà a terme.
Capdepera poble encara està mancat d’aquesta infraestructura, igual que de xarxa per a aigües residuals. L’esmentada empresa cuida del subministrament a l’entitat de població de Cala Rajada. “ El cost del metre cúbic d’aigua és de 22,89 pessetes. Des del començament, fa 6 anys, de l’empresa subministradora, amb una quota de 10,50 pessetes, l’augment no es pot considerar exagerat – comenten a la Sala –, si bé els estudis fets pels nostres assessors faria factible, a menor preu, la gestió per part d’una empresa municipal”.
“EL JARDÍ DELS ARTISTES” A CANYAMEL
Bruno Bernard, famós fotògraf que va triomfar, primer a Hollywood i més tard a diferents llocs d’Europa, compta amb un gran xalet de la seva propietat, on té actualment la residència, a la urbanització Costa de Canyamel. Com ja vàrem deixar palès en anteriors informacions – amb profusió de fotografies que avalen el reportatge que férem de Bernard –, aquest fou el descobridor (mitjançant les imatges dels càstings, amb la seva càmera) de Marilyn Monroe, entre d’altres models i actrius. Algunes d’elles l’han visitat recentment, a Canyamel, i allí han realitzat posats fotogràfics amb fons de paisatges gabellins, per a publicacions alemanyes i angleses sobre “cover girls”.
Portades de revistes amb les models de Bruno Bernard
Actualment, Bruno, recentment retirat, escriu les seves memòries a Canyamel. Té previst, segons ens comenta, incloure al llibre un ample compendi-selecció d’instantànies de la seva vida professional, al qual pensa titular: “Girigraphy”. Però, a més, vol fer construir a la seva casa mallorquina una font d’aigua i plantar arbres exòtics que portaran, cada un d’ells, el nom de reconegudes “starlets” que treballaren amb ell. Ho denominarà, a tot plegat, el “Jardí dels artistes”.
Bruno Bernard amb Marilyn Monroe
ADQUISICIÓ, PER L’AJUNTAMENT, DE “CAN PIRICUS”
Col•lectius i associacions han sol•licitat a l’Ajuntament l’adquisició de l’immoble on va néixer l’exímia Elionor Servera de March, a “Can Piricus”, al carrer Ciutat, per tal d’ubicar-hi una guarderia per a infants o una biblioteca-museu. El consistori es mostra receptiu i així ho va comunicar el regidor de Cultura, Joan Pellicer, en el transcurs de la dissertació pública que el director del Museu d’Art Contemporani, Carles Arean, va efectuar a una aula del col•legi S’Alzinar.
Les gestions per a la compra de “Can Piricus”, amb la família pròcer del Palau March, no es demoren i cristal•litzen, passant a ser propietat municipal. Un cop inaugurada com a Casa de Cultura es desenvolupa allí una “ Mostra del ram d’artesanía local: l’obra de pauma”, a més d’una exposició de quadres i pintures d’autors relacionats amb el poble.
"Part alta del carrer Major", oli d'Amorós Negre a Ca'n Piricus
Aquarel·la de Frank Kleukens sobre un antic pollastrer mallorquí
RÓNEC NOTICIARI D’ ESDEVENIMENTS
CONFERÈNCIA. Al parvulari del Col.legi S’Auba (l’antic) de Cala Rajada, Catalina Comes, del ServeI de Salut Escolar del Consell, dóna una conferència sobre l’evolució dels nins fins a 6 anys. Mai, abans, s’han vist les dependències de S’Auba tan saturades de pares ansiosos d’adquirir coneixements. La xerrada de Comes tengué lloc amb motiu d’un recital de poesia, música, balls i titelles que les escoles del municipi han celebrat en el marc dels programes d’extensió cultural, en els quals la biblioteca del CIM i la privada de “la Caixa” s’han implicat.
En el transcurs de l’acte es va felicitar a Joana Terrasa Femenies per la seva elecció com a nova presidenta de l’Associació de Pares d’Alumnes del Centre S’Auba.
FAMÓS. Robert Stingwood, productor de cinema i discografia que apareix a les gravacions de discs dels segell RSO i que produí les pel•lícules “Fiebre del sábado noche” i “Times Square”, a més de sustentar la carrera d’Eric Clapton i els Bee Gees, ha amarrat amb el seu iot “Sarina”, (matriculat a les Bahames, de 64 metres d’eslora i 761 tones, i amb una tripulació d’una vintena de japonesos) al moll de Cala Rajada. L’amarrament ha tingut la seva dificultat, per les dimensions de l’embarcació. Stingwood ha ofert diners als propietaris de barques del port per fer lloc i ha trobat qui ha acceptat l’oferiment. L’endemà ha partit cap a Formentor.
TROFEUS. Sorprenent, la notícia de la desaparició dels trofeus existents a les vitrines del C.E. Escolar. Plaques i copes d’argent i copes desaparegudes per art de màgia, diuen els directius. El trasllat de la seu del club al Bar Nou, del carrer del Llum, a la plaça de l’Orient, ha suposat la fuita dels trofeus que havien de ser exposats al mostrador del nou local, història viva de l’entitat verd-i-blanca.
BALL DE BOT. L’agrupació de ball de bot “Aires Gabellins”, de Francisca Tous, ha actuat a Bèlgica, a Brussel•les, on fou acollida amb entusiasme per entitats de balls típics d’aquella capital que, a més d’omplir d’atencions a tots i cada un dels integrants, els ha convidat a repetir actuació amb motiu d’una mostra folklòrica en què els seus amfitrions també participaran, amb possibilitat d’altres desplaçaments a diferents ciutats europees.
INCENDIS. Gerardo Jesse és un tècnic holandès especialitzat en incendis de gran magnitud. Viu a Cala Rajada i està considerat el primer col•laborador dels bombers i policia al moment de sufocar qualsevol incendi produït a l’illa. Jesse està mig jubilat i ara un grup de persones, preferentment joves, amants de la natura, acaben de formar un “Club Balear contra Incendis” i han sol•licitat el magisteri del tècnic per a dirigir-los. S’han fet uns cursets d’aprenentatge per a la protecció de boscos i muntanyes.
Amb el temps, Gerardo Jesse serà reconegut per la seva labor altruista i se’l dotarà d’un vehicle amb tanqueta contra incendis.
“MILK”. Aquest és el nom que ha rebut un nou conjunt musical, amb joves de 18 anys del nostre poble. Els seus components son Jeroni Ferrer, Manolo Muntaner, Serafí Nebot i Antoni Mestre, els quals, així mateix, realitzen les seves pròpies partitures i composicions. Han debutat a alguns indrets de la comarca amb peces marxoses que han captivat els espectadors més joves.
ESCOLES. Els pares d’alumnes de l’escola de S’Alzinar han elegit nou consell de direcció. El formen Miquel Alzina Nebot, Pere Flaquer Flaquer, Gabriel Flaquer Terrasa, Maria del Carme Fuster Alzina, Bartomeu Puig Pastor i Josep Gómez-Quintero Garau. Els mestres integrants seran Joan Llull Estades, Antoni Sureda, Rosalia Aguiló, Lluís Segura i Andreu Ferrer.
Pel que fa referència al col•legi S’Auba, el consell de direcció el presideix Maria Antònia Ballester, amb les professores Magdalena Ferrer i Maria del Carme Colomer i els pares d’alumnes Miquel Orpí Font, Josep Pastor Fuster i Sebastià Adrover Perelló. Dins la junta econòmica s’inclouen Pere Mestre Roig, Bartomeu Pascual Nadal i Pere Llull Riera.
Miquel Perelló és nomenat nou director del col•legi S’Alzinar. Els objectius assenyalats pel Ministeri d’Educació al nou director en relació a S’Alzinar tenen una prolongació cap a la coordinació per la prompta ubicació i funcionament d’un nou centre escolar a Cala Rajada.
TROBADA DE CORALS INFANTILS A S’ALZINAR
La IV Trobada de Corals Infantils de Mallorca se celebra enguany a Capdepera, concretament a l’esplanada del grup escolar. Els representants de les agrupacions foranes participants reben la benvinguda a l’entrada del poble per les autoritats i la Banda de Cornetes i Tambors i, en cercaviles pels principals carrers, arriben a S’Alzinar. La totalitat de Corals és de 25, amb 1.500 cantaires.
El festival es divideix en tres parts. A la primera hi participen les corals de nins menors. L’agrupació del col•legi nacional de Capdepera que dirigeix Francisca Tous també realitza balls de folklore mallorquí. A la segona part intervé, com a representació gabellina, el conjunt “Sa Gavella”. Finalment, tanca el festival l’“Aplec de Gabellins” dirigit per Bartomeu Massanet i la Coral de Nins i Nines Majors, sota la batuta d’Elionor Gómez.
Es troba a faltar la participació de la Banda de Música (per arrodonir l’èxit de la trobada a un poble eminentment musical com el nostre), que no ho fa a causa de la “crisi” existent entre els seus components i la delegació de cultura de l’Ajuntament.
Festival de Corals i Balls Infantils a Capdepera
Els integrants de les 25 agrupacions, una vegada haver finalitzat l’ encontre, visiten les Coves i la platja de Canyamel i allí se’ls serveix un saborós refrigeri, i acaba el multitudinari acte amb l’entrega d’una distinció a la Coral Infantil de Capdepera, recollida per Lourdes Nadal.
Lourdes Nadal Vacas, guanyadora distingida al Festival
BARTOMEU MELIS "Meyme"