Internet ha canviat els drets d’autor. Allò que s’anomena copyright i ha introduït l’anomenat copyleft.
El terme copyleft va néixer al món de la informàtica, concretament en el del programari lliure, àmbit en el qual el copyleft constitueix un mètode per fer que un programa lliure es mantingui sempre lliure, obligant que totes les modificacions i versions esteses del programa siguin també programari lliure, garantint així les llibertats dels usuaris. De forma anàloga aquest concepte va començar a aplicar-se també a tot tipus de coneixement lliure (texts, fotos, videos, etc.).
Va ser encunyat pel Projecte GNU, més conegut com a LINUX (sistema amb el qual està feta aquesta pàgina). Neix d'un joc de paraules en anglès, traduïble com "esquerre de còpia" ("copia deixada" o "abandonada" o "copideje" i "esquerres d'autor"), en oposició a "dret de còpia" o copyright (dret d'autor), indicant que no es restringeix la redistribució, amb o sense canvis, sinó al contrari es permet mentre la llibertat de copiar-lo, redistribuir-lo o canviar-lo no es restringeixi (dret d'autor usual).
El copyleft neix amb la idea de protegir la lliure circulació del codi informàtic i del coneixement que enclou. Consisteix a usar la legislació de copyright per protegir la llibertat de còpia, modificació i redistribució (inclosa la venda), en lloc de restringir-les.
L'autor concedeix tots els drets que ell té sobre la seva obra a la resta de les persones. Tots. L'única condició és que qualsevol treball derivat d'una cosa protegida amb copyleft ha de mantenir les mateixes llibertats. És a dir, té un caràcter "seminal" (alguns l’anomenen "víric"), que assegura que el que és lliure mai deixarà de ser-ho (llevat de vulnerar la llei de copyright).
Hi pot haver programari lliure que no sigui copyleft: el copyleft és el concepte que obliga a què qualsevol treball derivat que desitgi distribuir-se, s'ha de fer en les mateixa condicions (mateixa llicència) que el vas rebre.
Copyleft és un terme que s'associa a una classe de llicències que, aplicades a creacions com el programari i altres obres creatives, permet respecte de les esmentades obres tenir les llibertats d'ús, còpia, modificació i redistribució del modificat i, a més, que qualsevol obra derivada continue mantenint la llicència que permet tals llibertats.
Els vocables anglesos "right" i "left" a més signifiquen "dreta" i "esquerra" respectivament, la qual cosa accentua la diferència entre ambdós conceptes. Una possible traducció a l'espanyol seria "esquerra d'autor", en contrast amb els drets d'autor. A la pràctica tanmateix el terme es deixa sense traduir.
La idea de copyleft, no el vocable, va ser concebuda per Richard Stallman. Lliure no vol dir gratuït. Més informació a
http://www.gnu.org/home.es.html