Aquesta concentració està convocada juntament amb el Moviment Feminista de Mallorca.
Clica per ampliar la imatge
El proper divendres 3 de març el moviment juvenil Joventut pel Clima - Fridays for Future sortirem als carrers per reivindicar una mirada ecofeminista en la lluita climàtica. Perquè la crisi climàtica és una crisi social que impacte de forma desigual, afectant més durament a les dones, els col·lectius minoritaris i altres poblacions marginalitzades. Les dones es troben en unes circumstàncies més difícils i violentes, ja que s'ha de sumar la violència específica que sofreixen, una violència física i sexual.
A Mallorca ens hem ajuntat el moviment Joventut pel Clima i el Moviment Feminista de Mallorca i convocam a tota la ciutadania a una concentració aquest divendres 3 de març, a les 18h a Plaça Major.
Aquesta acció serà una concentració performativa a on tothom està convidat a participar amb el rol que se senti més segura, des de participar en el die-in central fins a quedar-se al voltant protestant. També comptarem amb la batucada FemSo que ens donarà un punt més visual a la performance, des de sons fúnebres fins a crits ben forts.
Amb aquesta acció volem visibilitzar que tot i que totes les persones del planeta ja sofrim els efectes de la crisi climàtica, no totes ho pateixen per igual. Les dones, els col·lectius minoritaris i altres poblacions marginalitzades són grups especialment perjudicats i afectats, degut a les estructures del sistema patriarcal, ecocida i colonial.
També volem visibilitzar les morts provocades pel canvi climàtic. Cada any moren al voltant de 9 milions de persones degut a la contaminació atmosfèrica, gran part d'aquestes donades per la crema de combustibles fòssils. A l'estat espanyol les morts prematures per contaminació ascendeixen a 30 mil i a Palma es podrien evitar 52 morts cada any. La crisi climàtica mata.
Les migracions climàtiques cada vegada estan més presents. Les sequeres i l'avanç de la desertificació, així com la falta de collites, les pluges torrencials, l'alteració de les estacions, les temperatures extremes o l'extractivisme obliguen a milions de persones a migrar. Alhora veim que el Mediterrani és una tomba a on moren 2.556 persones a l'any.
No oblidem a les defensores del sud global, persones que dia a dia posen els seus cossos per defensar els seus drets i els de les seves comunitats. Aquestes activistes que s'atreveixen a lluitar són durament silenciades, reprimides i assassinades. Els darrers deu anys han estat assassinades més de 1.700 activistes per governs, empreses, organitzacions afins i grups terroristes. Mai oblidarem els seus assassinats.
Joventut x Clima - Fridays for Future Mallorca
Moviment feminista de Mallorca
Manifest concentració 03-03-23
#FuturEcofeminista #FuturoEcofeminista
Milers de joves de tot el món tornam a sortir una vegada més als carrers. Aquesta vegada per posar al centre que la crisi climàtica no només afecta al planeta, sinó que també té un gran impacte sobre les persones.
Totes les regions de la terra ja sofrim els efectes del canvi climàtic, però no totes les persones ho pateixen per igual. Les dones, els col·lectius minoritaris i altres poblacions marginalitzades són grups especialment perjudicats i afectats, degut a les estructures del sistema. La crisi climàtica provoca i augmenta les desigualtats socials.
Cal recalcar que cada any moren al voltant de 9 milions de persones degut a la contaminació atmosfèrica, gran part d'aquestes donades per la crema de combustibles fòssils. A l'estat espanyol les morts prematures per contaminació ascendeixen a 30 mil i a Palma es podrien evitar 52 morts cada any. La crisi climàtica mata.
Les sequeres i l'avanç de la desertificació, així com la falta de collites, les pluges torrencials, l'alteració de les estacions, les temperatures extremes o l'extractivisme obliguen a milions de persones a migrar. L'ONU calcula que als pròxims anys la xifra de refugiats climàtics ascendeixi fins a 250 milions i es converteixi en la primera causa de migració. Alhora veim que el Mediterrani és una tomba a on moren 2.556 persones a l'any. La crisi climàtica mata.
Les dones, la meitat de la població, som especialment afectades per la crisi climàtica. En unes circumstàncies cada vegada més difícils i violentes cap a nosaltres, des de la infància fins a les ancianes sofrim una violència específica, física i sexual. Ho veim en la crisi energètica, amb l'impacte principal sobre la llar, les comunitats i els cossos de la dona; en els episodis de calor extrema o en la dificultat que tenim per accedir als recursos. Tot i això, institucionalment encara el nostre poder de decisió és menor.
La teoria ecofeminista sosté l'existència de vincles profunds entre la subordinació de les dones i altres grups socials no privilegiats amb la sobreexplotació destructiva de la naturalesa, atès a què la dominació i explotació de les dones, de la naturalesa i els animals tenen un origen comú. Necessitam poder posar aquestes teories en practica al dia i a dia, com fan les companyes activistes del sud global.
Vivim dins d'un sistema que no s'entén sense el consum insostenible de recursos naturals, així com de la generació de desigualtats socials. Desigualtats donades per les bases ecocides, colonials i patriarcals d'aquest.
Necessitam un canvi profund. Però els canvis i les solucions per afrontar l'emergència climàtica han de ser interseccionals i justos. No existeix una justícia climàtica, sense justícia social i racial. Necessitam una transició ecosocial justa amb una perspectiva ecofeminista, decolonial, antiracial, pels drets del col·lectiu LGTBI+ i respectant els drets humans de totes les persones.
A la nostra societat, han estat i són les dones les que realitzen principalment els treballs de cures. Vivim reproduint unes cadenes transnacionals de cures; cadenes de dones cuidant en un lloc del món mentre altres dones cuiden les seves famílies, les seves comunitats i les seves arrels. Condició necessària per mantenir les estructures cisheteropatriarcals del nostre sistema que a tants beneficien i alhora provoca bretxes de gènere, classe, identitat, nacionalitat, entre d'altres.
No oblidem que les persones més afectades per aquesta crisi es troben al Sud Global, elles són les que menys han contribuït a la crisi climàtica i les que més durament la sofreixen. Empreses europees ataquen directament a pobles sencers i comunitats, arrasant ecosistemes sencers per a obtenir un benefici capital. Alhora les activistes que s'atreveixen a lluitar pels seus drets són durament silenciades, reprimides i assassinades. Els darrers deu anys han estat assassinades més de 1.700 activistes per governs, empreses, organitzacions afins i grups terroristes. Aprenguem de les activistes que posen els seus cossos dia a dia per defensar els seus drets, els de les seves comunitats i a la mare terra de processos violents. Mai oblidarem els seus assassinats.
Volem un canvi de model sistemàtic que posi la vida al centre i no el capital, que es lluiti en l'àmbit local contra aquelles empreses i sectors que contribueixen a la destrucció del planeta i a les desigualtats socials cap a la dona i col·lectius minoritaris.
És més urgent que mai la coordinació de resistències i d'espais de sororitat que transiten cap a la construcció d'un nou model. Per la recuperació de les sobiranies i la defensa de la vida digna, perquè som i serem ecofeministes!
Joventut x Clima - Fridays for Future Mallorca
Moviment feminista de Mallorca