Us convidam a llegir la història de la festa de l’Estendard la festa nacional més antiga d’Europa i el seu significat i valor actuals en aquest pdf 

 

Des del s. XIII se celebra la festa de l’Estendard. El cronista Ramon Muntaner la va veure per primera vegada el 1286, quan, als 21 anys, va venir a  Mallorca per anar a la conquesta de Menorca i va contar a la seva obra com era la festa. Ramon estigué a ca uns parents, perquè el seu oncle havia vengut amb Jaume I i els cosins li ho explicaren.

El cronista diu que se celebrava una gran desfilada per la ciutat amb l'Estendard en honor de Jaume I i repetint la seva entrada a la ciutat. Això es va fer fins al segle XVI.

 

E plau-me açò que els pobladors de Mallorca ordenaren: que tots anys, el jorn de Sant Silvestre i de Santa Coloma, que fo presa Mallorca pel dit senyor rei, se fa professó general a la ciutat amb la senyera del dit senyor rei” (R. Muntaner, Crònica, cap. 28)

Us convidam a llegir la història de la festa de l’Estendard la festa nacional més antiga d’Europa i el seu significat i valor actuals en aquest pdf fet per Antoni Ignasi Alomar