“Ajuda, vivència i contacte
amb els que més ho necessiten”
Juanita Terrassa
(Acció Social Cala Rajada)
Hem rebut una extensa memòria de les activitats dutes a terme per Càrites de Llevant corresponent al 2010. N'hem tret el que fa referència a Capdepera i Cala Rajada, però us convidam a llegir l'inform complet al PDF adjunt.
Transversalitat de la crisi
La situació de crisi econòmica ha envoltat el gruix de treball que hem duit a terme aquest any a Càritas. És per això que veiem la necessitat de fer-hi una aturada.
Càritas Mallorca des de sempre ha estat conscient de la realitat dura i diària de persones i famílies que viuen baix del llindar de la pobresa i que, des d’una situació de vulnerabilitat, poden caure en l’exclusió social. En aquests darrers temps aquesta realitat social s’ha fet més patent i més gran: la vulnerabilitat, la pobresa, l’exclusió social han crescut en intensitat i en quantitat; s’ha passat de l’exclusió de la minoria a la vulnerabilitat de la majoria.
Cada dia a Càritas Llevant ens trobam amb persones o amb famílies que viuen una situació desesperada perquè en poc temps han passat de ser persones “normalitzades” amb feina i, per tant, amb recursos, a ser una persona o una família sense mitjans de subsistència i amb necessitat de tocar a les portes de Càritas per trobar una ajuda i recuperar una esperança per tal de poder afrontar el present en espera d’un futur millor.
El nostre objectiu ara és donar algunes dades quantitatives i qualitatives observades des d’aquesta realitat
Dades de les persones ateses
Durant el 2010, hem viscut un creixement de les persones que acudeixen els diferents serveis de Càritas Llevant sobretot Atenció Primària/ Acció de base i Inserció i Ocupació. Ha crescut el nombre de persones /famílies noves que estaven atenent, però sobretot el nombre de persones i famílies amb les quals s’ha treballat els anys anteriors. Cal destacar que han estat ateses en el diferents projectes de Càritas Llevant 737 persones.
Les dades ens mostren l’atenció directa realitzada als diferents municipis de Manacor, Artà, Capdepera i Son Servera.
Acció de Base / Atenció Primària en xifres
Cala Rajada - Capdepera
Atenció Primària 30 participants
Dones 18/Homes 12
Durant l’any 2010 el nombre de persones ateses en el municipi de Capdepera-Cala Rajada s’ha mantingut, amb un total de 30 persones. Però, cal destacar que les demandes cada vegada són més nombroses i les situacions més angoixants; ja que depenen fonamentalment de la inserció laboral dels participants. Des del punt de vista de zona turística, cal destacar la temporalitat dels contractes, ja que depenen de la demanda del sector de l’hostaleria. Si afirmam que el 2010 la temporada ha estat més curta, podem veure els efectes negatius damunt l’economia dels nostres beneficiaris. Cal destacar que en el municipi de Capdepera la crisi ha afectat tota la població, ja que un 43% de la població atesa és espanyola i , i en gran part, famílies monoparentals.
“Una mà estesa i una mà rebuda: no és el que jo don sinó el que jo reb dels altres”
Maria del Carme
(Acció Social Cala Rajada)
Servei d’informació, orientació i acompanyament en els municipis de Llevant en xifres
Durant l’any 2010 el servei d’informació, orientació i acompanyament en els municipis de Manacor, Cala Rajada, Cala Millor i Artà ha atès 456 persones
Cala Rajada
Informació, orientació i acompanyament 45 participants
Dones 25 / Homes 20
A Capdepera-Cala Rajada observam que la situació de crisi econòmica ha afectat tota la població en general.
Parlam que un 40% de les persones ateses són espanyoles i la resta són persones immigrants en situació administrativa regular que resideixen des de fa anys en el municipi.
Activitats formatives
Cursos de Jardineria i Poda
Mitjançant el projecte formatiu de Jardineria i Poda hem ofert una formació inicial en agricultura, per tal de capacitar els participants i facilitar la seva inserció socio-laboral.
L’objectiu fonamental ha estat optimitzar al màxim les oportunitats laborals i d’integració socio-laboral i ampliar les possibilitats de treball dins sectors alternatius als convencionals.
Aquests tres cursos s’han dut a terme als municipis de:
• CALA MILLOR: durant els mesos de maig, juny i juliol de 2010
• MANACOR: durant els mesos d’octubre i novembre de 2010
• CALA RAJADA: durant els mesos d’octubre i novembre de 2010
Economia Social i Solidària
La xarxa de botigues Filosa és l’expressió d’una economia, al servei de les persones i mostra la possibilitat d’una nova alternativa social,comercial i medioambiental.
Els productes provenen dels distints tallers ocupacionals i formatius de Càritas: venda de roba de segona mà, juguetes recuperades, objectes de paper reciclat i vegetal, cadires i taburets cordats, Comerç Just...
El Comerç Just com a moviment que reclama i promou unes relacions econòmiques equitatives entre països rics i pobres basades en la igualtat i l’equilibri, informa els ciutadans sobre les condicions en què s’han fabricat els productes per fomentar un consum responsable.
La Filosa de Cala Rajada és un clar exemple de sensibilització i voluntariat, ja que és un espai de trobada, d’informació.... gràcies a un grup de voluntaris/es sensibilitzats per un món més just.
“Estic satisfeta de pertànyer al voluntariat de Càritas perquè crec i visc de prop la gran labor que fan”
Maria Melis
(Acció Social Cala Rajada)