Volia dedicar aquesta carta a tots els representants polítics del nostre municipi, a tots els ciutadants votants, o no, per que intentem desde el cor sentir les paraules que podrien ser el futur de tot noltros. Només dir que crec que anar a votar el 22 de maig es mes que una responsabilitat, un deure i que molta gent van inclús perdre sa vida perque ara noltros responguem amb passotisme. Llegiu be tota la informació de tots els partits polítics, demaneu i exigiu que ho compleixen tot si estan en majoria i les prioritats si crean coalicions. Demaneu integritat, força i sobretot respecte, respecte per las ideas comuns i les dels altres. Tenim com va dir el Sr Tolo Alzina un 80% de similitud en els programes electorals, treballem passi el que passi entre tots perque els ciutadants es poguin sentir orgullosos de tots noltros. Sens mes dir-vos que el passat el present i el futur del municipi estan pendent de noltros i amb voluntat de canvi no els deufradarem.
Una abraçada a tots i totes
Juanjo Plou i familia
TAO TERRA PLOU CARRAU
Edat: 12 anys alumne del IES Capdepera
17 de maig del 2020
Nom de l’alumne:
Quins creus que son els canvis que ha fet el teu municipi en aquests darrers anys?
Tothom sap que en aquests darrers anys moltes coses han canviat a Mallorca, i jo intentaré centrar-me en els canvis que més han marcat el nostre municipi.
Actualment, som un referent en turisme sostenible, sà i saludable. Això és fruit del que va passar desprès de les eleccions del 2011, quan es va crear una “taula de diàleg” on, entre tots, varem trobar quin tipus de turisme volíem. El turisme és, actualment, la font d’ingressos principal del municipi, i és també un signe d’orgull, ja que tothom valora la nostra creativitat i el fet que, en un moment de crisis, varem saber afrontar, amb coratge i participació, un futur incert.
A noltros ens visiten a totes les èpoques del any, tenim japonesos enamorats dels ametllers en flor. Capdepera té un castell i un centre històric on es pot passejar i gaudir dels petits comerços que ofereixen productes locals i de qualitat. La reserva marina atrau a centenars de bussejadors durant tot l’any. La manera que tenen els nostres pescadors de cuidar-la és, sens dubte, un dels orgulls més profunds que tenim. I la mar retorna amb abundància la protecció i l’amor que l’hi donem.
Tenim el passeig marítim més bonic de tota Mallorca. Des de Canyamel a Cala Agulla els turistes renoven, pas a pas davant del mar, la il•lusió de viure. Els municipis de Llevant treballem i ens presentem als nostres turistes de forma conjunta.
A part del turisme i l’activitat pesquera en el 2011 es va reprendre l’activitat agrícola que havia quedat abandonada durant molts anys. Es va decidir apostar per una agricultura ecològica i de qualitat. El camp de Capdepera ens ha demostrat que recolzat i treballat des de l’esforç pot produir i produeix fruita i verdura per tots noltros. Estem orgullosos del nostre vi, el nostre oli, la nostre ametlla. Productes locals que oferim orgullosos als nostres visitants.
Que en penses de la política municipal?
Estic molt orgullós de l’esforç que fan tots els nostres representants i com, després d’un període nefast per la política i la societat, varem passar a una època en la qual tots els representants municipals es dedicaven de forma íntegra i respectuosa a enfilar el camí que en el seu dia ens varem marcar.
Noltros, com tots els joves, tenim el nostre grup de participació democràtica, ens reunim cada mes i un cop a l’any fem la trobada municipal on exposem als nostres representants municipals tots els problemes i possibles solucions que hem trobat en el nostre entorn quotidià.
Quins creus que son els pilars del canvi que ha sofert el nostre municipi?
Ciutadania:
Els ciutadans varem decidir fer pinya, la crisis tenia difícil solució però entre tots i amb molt d’esforç varem aconseguir no sols superar-la sinó sortir-ne reforçats.
Diàleg
Aquesta forma de fer tan nostra té en el diàleg constant, de tu a tu, la única eina eficient. Així resolem sempre les nostres diferencies. L’individu no és res sense el col•lectiu. La terra ens parla i noltros l’escoltem
Participació
La participació és al municipi l’eix central de la nostra forma de fer. Tothom forma part activament en un o varis grups de participació ciutadana (cooperatives agrícoles,associacions,comissions de festes, grups de neteja del litoral...) Tots sentim amor pel que fem, per demostrar que tot i les dificultats hem seguit un camí comú.
Com ha lluitat el teu municipi contra el canvi climàtic?
El nostre municipi, com molts d’altres, va signar el 2010 el pacte de batlles, per a fer front al canvi climàtic. I entre tots, amb la ajuda europea varem començar a implantar mesures per a reduir el nostre consum energètic. Varem optar per una forma que ja funcionava a altres municipis europeus, el model de “ciutats i pobles en transició”, el qual proposava que la gent es plantegés primer de tot la seva dependència individual i familiar del petroli i mesurés el seu consum energètic. Un cop fet aquest estudi, un mediador ecològic els ajudava i els hi donava una sèrie de pautes per anar modificant, poc a poc, el seu consum i així arribar a un consum responsable i sostenible. L’aplicació d’aquesta metodologia en el turisme ens va dur a ser un referent per als altres nuclis costaners.
Las energies renovables son l’eix central d’aquest model. A tota Mallorca trobem diferents plantes d’energia renovable que treballen en xarxa per poder subministrar energia neta a tots els municipis.
Tot això va ser fruit d’uns anys de molt d’esforç, molts dissabtes i diumenges de trobades i reunions amb bones paelles que harmonitzaven els continguts. Tots érem partícips i tots varem agafar aquest compromís. Jo com el meu germà petit Duir som nascuts a Cala Rajada i ens sentim molt orgullosos de formar-hi part.