Declaració de l’Institut d’Estudis Catalans
a propòsit de la Sentència del Tribunal Constitucional
sobre l’Estatut d’autonomia de Catalunya
Manifestació a Palma contra la sentència
L’Institut d’Estudis Catalans, acadèmia nacional de les ciències i les humanitats, entén que és políticament insòlit i inadmissible que el Tribunal Constitucional s’atorgui el dret de decidir sobre la constitucionalitat de l’Estatut d’autonomia de Catalunya menyspreant la decisió del poble de Catalunya, el qual, en plebiscitar l’Estatut, li va conferir un caràcter constituent per al territori de Catalunya.
Altrament, l’Institut d’Estudis Catalans considera que la Sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut, pel que fa al concepte de nació, el tractament i l’abast de l’oficialitat de la llengua catalana, del dret civil de Catalunya i dels drets històrics i lingüístics del poble de Catalunya, entre altres qüestions, vulnera greument la voluntat popular expressada en referèndum. Aquesta resolució posa de manifest un retrocés democràtic que es pot traduir en conseqüències inacceptables per al desenvolupament de la vida política, econòmica, social i cultural de Catalunya.
Catalunya, com a poble mil•lenari, s’ha reconegut com una nació i, per tant, és subjecte de drets col•lectius establerts internacionalment (Carta de les Nacions Unides i pactes internacionals dels drets civils, polítics, econòmics, socials i culturals de les Nacions Unides) i té el dret inalienable, previ a la Constitució espanyola, de configurar l’àmbit jurídic de la seva llengua i la seva cultura, la seva economia o la seva societat.
Sens perjudici d’analitzar més a fons el contingut íntegre de la Sentència del Tribunal Constitucional pel que fa a altres àmbits, com ara el dret, l’economia, determinades competències i símbols nacionals, l’Institut d’Estudis Catalans, acadèmia de la llengua catalana, rebutja qualsevol acte que limiti l’eficàcia dels drets lingüístics individuals i col•lectius i rebaixi l’ús preferent que el català, com a llengua oficial i pròpia, ha de tenir davant de totes les administracions públiques i els mitjans de comunicació públics.
L’Institut d’Estudis Catalans expressa el seu rebuig més enèrgic davant la resolució del Tribunal Constitucional, que desnaturalitza l’Estatut d’autonomia de Catalunya, i crida la ciutadania a defensar cívicament i amb tota la fermesa el dret del poble català a decidir democràticament el seu futur.
Barcelona, 30 de juny de 2010
UN MILENAR DE PERSONES PARTICIPA A L'ACTE CONVOCAT PER ENTITATS I PARTITS POLÍTICS EN DEFENSA DEL NOSTRE AUTOGOVERN
ELS ASSISTENTS AIXEQUEN CARTELLS AMB ELS LEMES "SOM UNNACIÓ. NOSALTRES DECIDIM" I "EN DEFENSA DEL NOSTRE AUTOGOVERN"
Avui, divendres, 9 de juliol, a la plaça de Cort de Palma, un milenar de persones han participat a l'acte convocat per l'Obra Cultural Balear i pels partits polítics de Balears (PSIB-PSOE, UM, PSM, EAV, Iniciativa d'Esquerres, ERC, Els Verds i Entesa per Mallorca) en resposta a la sentència de l'Estatut de Catalunya, que afecta negativament l'autogovern de les Illes Balears. L'acte, que ha estat presentat per la vicepresidenta de l'OCB, Marisa Cerdó, ha comptat amb les actuacions dels germans Martorell i de Mateu Matas "Xurí", que han fet una glosada conjunta, i amb la participació de diferents xeremiers. Amb els convocants de la concentració portant una pancarta amb el lema "En defensa del nostre autogovern" darrera, el president de l'OCB, Jaume Mateu, ha llegit el manifest unitari. Els assistents a l'acte han estat convidats en dues ocasions a aixecar uns cartells amb els lemes "Som una nació. Nosaltres decidim" i "En defensa del nostre autogovern". L'acte ha acabat amb els xeremiers interpretant l'himne de Mallorca, La Balanguera.