El sector pesquer exerceix un paper fonamental en el teixit econòmic, social i cultural de les Illes Balears i en especial dels nuclis costaners, com és Cala Rajada. La pesca és un pilar econòmic i social per a moltes famílies del municipi de Capdepera i en concret del nucli de Cala Rajada, a causa dels llocs de treball directes i indirectes que genera. La pesca suposa una cadena de valor que beneficia a altres sectors, com l'hostaleria, la comercialització i la logística, entre altres. Des de la perspectiva cultural hem de tenir en compte que la pesca artesanal forma part de la identitat de la cultura balear i del municipi de Capdepera: moltes de les tècniques tradicionals s'han transmès de generació en generació. A més, el producte de proximitat local suposa una peça clau de la indústria gastronòmica balear i del nostre municipi.
Per tots aquests motius, no podem permetre que la Comissió Europea faci propostes com la de fa unes setmanes que pretenia reduir un 79% els dies de pesca anuals i els límits de captura a termes insostenibles.
L'any 2019, les barques d'arrossegament balears comptaven amb 240 dies de pesca anuals. L'any 2024 es va reduir més d'un 40%, fins a arribar als 130 dies anuals. I la reducció que es proposava per a 2025 suposaria que només tindrien 29 dies de pesca a l'any. La pesca d'arrossegament suposa més d'un 70% del peix i marisc que es desembarca en els nostres ports.
Una proposta com aquesta posa en perill la subsistència de l'activitat pesquera professional en el Mediterrani Occidental, deixant a la població balear sense peix fresc de proximitat i, a més, desobeeix els principis de la Política Pesquera Comuna (PPC), ja que no recolza l'obtenció del principi establert en l'article 2 del Reglament 1380/2013 que indica que és necessari garantir que les activitats de pesca i l'aqüicultura siguin sostenibles ambientalment a llarg termini i s'executin de manera congruent amb els propòsits de generar beneficis econòmics, socials i d'ocupació, a més de contribuir a la disponibilitat de productes alimentaris.
Els nostres pescadors són els primers interessats a mantenir el seu medi de treball, són els primers que aposten per una pesquera sostenible i respectuosa amb el medi natural per a així garantir una font de productes saludables i vida laboral digna als mariners.
Els pescadors de Cala Rajada tenen una llarga trajectòria en protecció del medi natural on fan feina amb exemples clars com són: la reserva marina o les portes voladores a les barques de bou (que fan que les xarxes d'arrossegament no arrasin amb el fons).
Després de les mobilitzacions del sector pesquer i les negociacions amb els agents implicats, s'ha arribat a un consens perquè no es redueixin els dies de pesca per l'any 2025 sempre que s'implantin una sèrie de mesures que suposen sacrificis del sector per a garantir la sostenibilitat de la pesca i que són inassolibles si no compten amb ajudes econòmiques, ja que aquestes suposarien un enfonsament de les estructures socials i econòmiques del sector: confraries de pescadors, llotges, organitzacions de productors, tots es veurien arrossegats a la ruïna. Suposaria perdre l'única font de peix de proximitat, fet que provocaria un efecte cascada i els següents afectats per aquesta decisió serien les llars balears, els mercats tradicionals i la restauració, especialment aquells negocis situats en els municipis de costa.
Davant aquesta situació i per garantir la subsistència de l'activitat pesquera professional de les Illes Balears, l'Ajuntament de Capdepera es veu obligat a actuar amb fermesa per a protegir els pescadors de Cala Rajada i les seves famílies, així com les comunitats que depenen de la pesca.
Per tot això, l'Ajuntament de Capdepera:
- Es compromet a dedicar els recursos i els esforços necessaris per donar suport al sector pesquer del nostre municipi.
- Reconeix i valora la important tasca del sector pesquer de les Illes Balears per l'impacte social, econòmic i cultural que suposa per les nostres illes i en concret per Cala Rajada i el nostre municipi.
- Expressa la seva solidaritat amb el sector pesquer de les Illes Balears i especialment amb el de Cala Rajada i mostra el seu suport a les accions que es puguin dur a terme contra les mesures de la Comissió Europea que afectin directament el benestar d'aquest sector.
- Exigeix a la Comissió Europea que les propostes que es facin es facin amb l'aval d'un informe d'impacte socioeconòmic i amb informes científics actuals que les donin suport a.
- Insta a les Administracions europea, nacional i autonòmica a ajudar el sector pesquer a implementar les mesures acordades i que per qualsevol mesura que s'exigeixi es tingui el suport econòmic de les Administracions per dur-les a terme.
Per fer-ho possible, treballarem de costat amb les entitats afectades i ens implicarem amb esforç pel benestar del sector pesquer del nostre municipi.