El GOB Mallorca va presentar ahir les seves al·legacions al Projecte de Llei d’Ordenació i Gestió Integral del Litoral de les Illes.


 

Malgrat que els primers articles del text parlen de protecció del litoral com a punt de partida, la realitat és que la llei només assegura l’ampliació i la consolidació d’usos i activitats al litoral, contraris a la conservació, protecció i recuperació de l’ecosistema litoral i contraris, fins i tot, a la Llei estatal de Costes i el seu reglament.

Analitzada la Llei  dels del GOB consideram el text com un despropòsit desordenat i sense cap més objectiu que possibilitar i consolidar els usos especulatius i lucratius de la zona litoral.   La redacció d’aquesta proposta de llei està mal estructurada, repetint-se en nombroses ocasions les mateixes disposicions, essent en conjunt un text que en lloc de clarificar conceptes i actuacions administratives, les embarulla i les fa poc clares, tant per als ciutadans com per a les mateixes administracions que l’han d’aplicar.  En l’articulat ens trobam en centenars d’incongruències que seria difícil d’enumerar una a una. 

A parer del GOB més d’una vintena d’articles haurien de ser revistats o totalment retirats per introduir una indeterminació legal pel que fa a temes competencials entre administracions, incompliment de la Llei de Costes estatal i el seu Reglament, o ampliació d’usos i activitats sense cap tipus de control

El litoral ja és un desgavell d’irregularitats al DPMT, de sobreexplotació, d’abús i de saturació, com possibilitar una Llei que incideixi negativament en això prioritzant els interessos particulars i privats de fer negoci al litoral, per damunt de la conservació estratègica d’aquest. 

Pel GOB la Llei hauria de ser una oportunitat única per implementar una nova mirada sobre la gestió i protecció del litoral en vistes a la necessitat d’adaptació al canvi climàtic. El litoral serà un dels espais geogràfics més vulnerables a la incertesa climàtica ja sigui per augment del nivell de la mar, per increment dels episodis meteorològics extrems o la pèrdua de biodiversitat per augment de la temperatura del nivell de la mar. Una ordenació i gestió integral del litoral a dia d’avui, no pot obviar aquesta responsabilitat. Cal fer planificació de desocupació del litoral d’usos i activitats que no li són propis. Cal avançar-nos en la renaturalització d’aquest ecosistema tan fràgil. 

Cal que les planificacions pels propers anys vagin en sintonia i s’adaptin a l’Estratègia per a la Protecció de la Costa a les Illes Balears iniciat al 2019 pel Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico i que diu:

 “El objetivo de esta Estrategia es aplicar un enfoque integrado, teniendo en cuenta aquellos factores físicos, ambientales e institucionales interrelacionados con la evolución del litoral, el riesgo de inundación, las ocupaciones de dominio público, los procesos de erosión y los efectos del cambio climático, para así identificar las medidas de protección costera más adecuadas para las Islas Baleares. 

Esta Estrategia será la herramienta de planificación sobre la que se basarán las actuaciones en el litoral de Baleares en los próximos años. Las medidas propuestas y priorizadas en la Estrategia se desarrollarán en el futuro en proyectos concretos, cumpliendo en todo caso con las máximas cautelas ambientales.”

 Per tot això des del GOB sol·licitam la retirada d’aquest esborrany i que se’n faci una nova redacció molt més acurada, clara i amb respecte a l’ordenament jurídic bàsic en matèria de costes i litoral que preveu la normativa estatal i el principi fonamental conservació, recuperació i protecció del litoral.