La Lluna plena del 19 d’agost va ser el que darrerament s’anomena “superlluna”. Això es degut a que aquesta Lluna plena coincideix  amb el punt més proper a la Terra en la seva òrbita, per això es mostren més lluents i més grans.

A Capdepera al vam captar i es mostrava així:
 

Amb aquesta s’inicia una successió de 4 superllunes consecutives: 19 d’agost, 18 de setembre, 17 d’octubre i 15 de novembre. La d’octubre serà la més gran i brillant de tot l’any.

Aquesta serà el que modernament s’anomena «superlluna». Serà així perquè el ple de la lluna coincideix amb el perigeu o punt més proper a la Terra en la seva òrbita. Això fa que les superllunes arribin a ser fins a un 14% més grans i un 30% més brillants que les microllunes, aquelles en què el ple s’assoleix entorn de l’apogeu o punt més allunyat de la Terra.

Una altra curiositat és que aquesta estació haurà 4 llunes plenes (normalment solen ser tres) cosa que se repeteix periòdicament set vegades cada 19 anys, la pròxima serà la primavera del 2027. 


Lluna minvant, 24 d'agost 2024

La lluna plena de 19 d’agost s’anomena lluna blava, no perquè agafi tonalitat d’aquest color, sinó perquè és la tercera de les llunes plenes de l’estació, una nomenclatura anglosaxona que s’estés arreu del món.