Alea iacta est



  L’anunciada moció de censura a l’equip de govern encapçalat per Joan Ferrer (PP) es va presentar aquest dissabte dia 30, a les 12 del migdia, amb el resultat també esperat del canvi de gestors al capdavant de l’Ajuntament. A partir d’ara i durant els propers quatre anys, la coalició PSOE-UCAP serà l’encarregada de regir els destins del poble. En aquest mateix guió, Rafel Fernández va ser investit com a nou batle de Capdepera, tot i que, d’acord al pacte a què han arribat aquests dos partits, els dos darrers anys se cedirà la batlia a Biel Torres.

   L’acte, com no podia ser d’altra manera, va comptar amb una nombrosa presència de públic, que va estibar La Sala i que, d’acord amb les simpaties particulars de cadascú, va rebre amb major o menor entusiasme les intervencions dels seus respectius representants. Intervencions de les que us en farem un breu resum, tot seguit. La sessió va estar presidida per la regidora Joana Llull (UCAP), com a membre de major edat del consistori. Hi poguérem veure distints pesos pesants dels partits polítics: Francina Armengol i Cosme Bonet (PSOE), Joan Rotger (PP), i nombrosos regidors dels pobles veïns.

   El primer a prendre la paraula va ser el candidat a batle, Rafel Fernández. La seva va ser una intervenció breu, molt cenyida a la necessitat de donar estabilitat a la institució municipal. Va assenyalar la incapacitat que ha demostrat el PP per arribar a un acord amb cap altre partit per tal d’assolir l’equilibri imprescindible per a la governabilitat del poble, després d’un període de temps prudent per fer-ho. Va recordar les causes que havien desembocat en la situació actual i es va felicitar per haver pogut refer l’acord a què ja s’havia arribat amb UCAP poc després de les eleccions.



   Joan Ferrer, com no podia ser d’altra manera, va ser crític amb la moció de censura que es presentava, sense que aquesta respongués, va dir, a una mala gestió seva o de l’equip que encapçalava, sinó més aviat a l’ànsia de poder dels dos partits que la subscrivien. Va recordar la passada legislatura com a molt dolenta per al poble, plena de tensions i de desgovern, i que ens deixava un endeutament difícilment suportable. Es va referir igualment a la manca de suports del nou equip dins les institucions autonòmiques.




   El representant d’UCAP, Biel Torres, es va limitar a llegir una mena de comunicat una mica jocfloralesc, un punt retòric, en el qual va apel·lar a la necessitat de treball conjunt de tot el cos social, en moments econòmicament molt difícils per a tots els ciutadans i per a les institucions que els representen.




   Va arribar, a continuació, el torn a Pere Fuster (PSM-Entesa), el qual va justificar el no de la seva coalició a la moció de censura, per la manca de propostes de govern clares per part de PSOE i UCAP. Va dir que no hi podia votar a favor des del desconeixement de les intencions dels futurs governants municipals i va deixar caure que aquest nou govern és de centre-dreta i que la representació de l’esquerra i del progressisme seuran en el banc de l’oposició, en referència al seu partit. Així mateix, va desitjar sort als nous gestors.



   Finalment, Mateu Melis (Es Grup) va insistir en els problemes econòmics i la deficient gestió de l’anterior legislatura, mostrant la seva preocupació pel futur de la institució municipal i exigint austeritat, una austeritat que hauria de començar pels mateixos càrrecs de l’equip de govern.



   La votació per a l’aprovació de la moció de censura va ser nominal i va produir el resultat previst: nou vots a favor i vuit en contra. Rafel Fernàndez va ser proclamat nou batle de Capdepera i Joan Ferrer li va entregar la vara de comandament.

   El ja nou batle va adreçar, per cloure l’acte, unes paraules d’agraïment als batles que l’han precedit immediatament en el càrrec –Bartomeu Alzina, Josep Gallego i el mateix Joan Ferrer– i a totes les persones de qui ha rebut suport. Va dir que ara encapçalava un equip amb majoria suficient i que no hi havia excuses i que, per tant, ja es podien posar a treballar per al bé de la comunitat.

  Com a dada significativa tots els regidors i regidores, excepte els del Partit Popular, es varen posar ferratines en contra del tancament de Televisió de Mallorca.