Després de 50 anys, l'"Alzina" torna a Cala Rajada



























A molts dels nostres lectors, segurament, el nom del llaüt "Alzina" no els diu res. Facem una mica de memòria.

L'any 1945, el mestre d'aixa Miquel Rosselló "Pollencí", en el seu taller del carrer Miquel Garau, va construir aquesta embarcació de 42 pams d'eslora, això és, 8'45m, i de 2'80m de màniga. La va fer per als germans Joan i Bartomeu Alzina Amorós, coneguts com es "Putxos". Els seus propietaris, lògicament, la dedicaren a la pesca artesanal, alternant les xerxes, les nanses i els palangres, segons l'època de l'any. Per a l'època, l'"Alzina" era un llaüt gros.

Image

A finals de la dècada dels 50, els germans Alzina es varen desprendre del llaüt, que anà a parar a Palma. A la dècada dels anys 80, va ser adquirit per 30.000 pessetes, per uns amics llucmajorers -Maties Salvà Ros, Lluc Tomàs Ros, Antoni Catany Ponsetí- quan estava a punt de ser cremat, el repararen i el dedicaren a la navegació recreativa. A l'any 1992, l'"Alzina" va ser traslladat a Sevilla -per mar!- on va presidir el pavelló de les Illes Balears a l'Expo de la capital andalusa.

Després del periple sevillà, la barca va caure en l'abandó i s'enfonsà i es va anar degradant, a s'Estanyol. Fins que, fa quatre anys, l'Associació d'Amics del Museu Marítim de Mallorca (AAMMM) es varen interessar per l'estat del vaixell, que era totalment precari. Això no obstant, l'Associació va adquirir l'"Alzina" i va aconseguir que el Consell de Mallorca, a través de l'Escola de Mestres d'Aixa, es comprometès a restaurar-la, un altre procés que va durar fins al juliol de 2008. Al mateix temps, va ser declarada Bé d'Interès Cultural. L'AAMMM va arribar a un acord amb el Club Nàutic de s'Arenal, per a l'ús compartit de la barca, de manera que ara disposa d'un amarrament permanent en les instal·lacions d'aquesta entitat, a més de 30 dies anuals d'avarament gratuït.

Image

L'"Alzina" ara ha tornat a Cala Rajada amb motiu de les Festes del Carme, 50 anys després. Com haureu pogut llegir en el programa de festes, s'aprofitarà l'avinentesa per a retre un homenatge als familiars dels germans Joan i Bartomeu Alzina, els primers propietaris del llaüt, i el senyor David Oller oferirà una conferència sobre l'aparell de la barca. D'altra banda, s'han previst sis sortides guiades, per a les quals, segons sabem, a penes queden places.

La travessia d'es Portitxol a Cala Rajada es va fer a primera hora del diumenge dia 5, i l'arribada al nostre port es va produir a les 3 del capvespre. Sobre aquest viatge, us reconam l'enllaç: llautalzina.blogspot.com, on en trobareu una crònica deliciosa, i tota la informació que vulgueu sobre el llaüt. No us la perdeu.


Bé, de l'estada de l'"Alzina" a Cala Rajada i dels actes al seu voltant, us n'anirem informant puntualment. Com veis, aquesta és una embarcació amb un historial que no té tara, i que encara sembla disposada a escriure'n moltes més pàgines. A nosaltres, especialment als de certa edat, la tornada de l'"Alzina" ens ha posat un nus a la gola.