Pel juny va ser el punk combatiu de Reincidentes, i ara pel juliol el protagonisme és per a la música en català, amb dos festivals de categoria, com són el Morralla Xop i el Festival Caparruts. Tot plegat haurà situat Capdepera i Cala Rajada en una situació privilegiada dins Mallorca, poc habitual, pel que fa a la música pop i rock en directe.
Però hem de destacar, per rellevant i il·lusionant, la celebració dels dos festivals de música en català que hauran tingut lloc durant el mes de juliol. D'aquesta manera el nostre municipi sembla que complirà sobradament el requeriment de Joves de Mallorca per la Llengua per aconseguir que les festes de l'illa comptin al manco amb un 50 % d'actuacions en la llengua pròpia.
Cal dir que aquests dos concerts de música en català són organitzats per dues associacions, la de les Festes del Carme i la Caparruts. En el cas dels primers, organitzadors del Morralla Xop Festival, ja amb disset edicions a l'esquena, cada any es superen, i enguany ens han obsequiat amb les actuacions, entre d'altres, d'Ánimos Parrec, grup emergent del Pla de Mallorca i que acaba de treure disc- i de Xavi Sarrià, ex cantant d'Obrint Pas. El concert del passat 6 de juliol va ser excel·lent, amb bona música i lletres compromeses i reivindicatives.
Pel que fa a l'altre esdeveniment, el Festival Caparruts, tendrà lloc el pròxim 20 de juliol a l'aparcament de la piscina municipal (podeu adquirir les entrades a ticketib.com), un concert organitzat bàsicament per joves del nostre poble, constituïts recentment en associació, i que oferirà l'actuació de grups o cantants de nivell, com ara Flashy Ice Cream, Maria Jaume o Sexenni. Un concert del qual Cap Vermell ja us ha oferit informació, amb una entrevista als seus organitzadors.
És la segona edició d'aquest certamen, que pretén ser referent a Mallorca de la música pop urbana en català, i que espera l'assistència de joves de tota l'illa. L'acte compta amb la col·laboració i suport de l'Obra Cultural Balear i de Joves per la Llengua, així com de diverses administracions, entre elles l'Ajuntament de Capdepera, que enguany sembla que augmentarà la seva aportació econòmica. També destaca l'aportació de marques com Estrella Damm, Laccao, Quely o Coca Cola, així com de l'Associació Hotelera de Capdepera.
En resum, el nostre municipi, per la seva situació geogràfica, no és un lloc fàcil per ser la seu d'aquest tipus de concerts, però pareix que, poc a poc, amb l'esforç d'associacions i de gent jove amb ganes d'organitzar coses, va canviant la tendència.
Foto d'arxiu
I vista la situació cada cop més precària de la nostra llengua, encara ens ha de fer sentir més orgullosos que el nostre poble sigui aquest estiu un dels epicentres de la música feta en català. Segons ens comenten des de l'Ajuntament hi ha la intenció de seguir donant suport, econòmic i logístic, perquè el nostre municipi segueixi essent un referent en la celebració d’aquests actes. Ho celebram.