L’Obra Cultural de Balear s’ha posicionat per mantenir el dia 31 de desembre com a data per a celebrar la Diada de Mallorca, que ara vol canviar el govern del Consell de Mallorca. A aquesta demanda s’han sumat 25 batles de pobles de Mallorca que s’afegeixen als “100 historiadors i als milers de signatures ciutadanes que es registraren ahir mateix al Consell en defensa del 31 de desembre com a data històrica per celebrar la Diada de Mallorca”.

Els batles dels municipis que han signat el manifest, de tots els colors polítics, excepte del PP, i de candidatures independents, són: Algaida, Ariany, Artà, Banyalbufar, Búger, Campanet, Consell, Costitx, Deià, Esporles, Fornalutx, Inca, Lloret, Lloseta, Llubí, Manacor, Montuïri, Pollença, Porreres, Puigpunyent, Sa Pobla, Sant Joan, Santa Eugènia, Santa Maria i Sencelles. La presència d’un nombre tan plural de batles d’arreu de l’illa demostra com es tracta d’una Diada de tots els mallorquins i en què s’hi identifica també la part forana.

A aquesta llista s’ha d’afegir el municipi de Capdepera que el darrer ple de dia 12 de març va aprovar una moció en defensa del manteniment del dia 31 de desembre com a Diada de Mallorca. Moció aprovada per 10 vots a favor (Més per Capdepera, que presentava la moció, PSOE i  El Pi)  i 5 en contra del Partit Popular.

 

MOCIÓ EN DEFENDA DEL MANTENIMENT DEL 31 DE DESEMBRE COM A DIADA DE MALLORCA

Proposta de l’Ajuntament de Capdepera en defensa del manteniment del 31 de desembre com a Diada de Mallorca

El Consell de Mallorca ha plantejat canviar la Diada de Mallorca, celebrada el 31 de desembre, data de la conquesta de Mallorca pel rei Jaume I, pel 12 de setembre, data de la successió del rei Jaume I de Mallorca pel rei Jaume II de Mallorca, en què aquest monarca, com tots els altres que el succeïren fins al segle XVIII, jurà els privilegis i franqueses que el seu pare va atorgar, el 1230, al Regne de Mallorca acabat de constituir.

El dia de la conquesta, que commemoren a Menorca i a Eivissa amb les diades respectives, representa el naixement dels nostres pobles amb la identitat que els ha caracteritzat des del segle XIII, així com la constitució del Regne de Mallorca i les institucions municipals que posteriorment s’anaren concretant.

Històricament, al llarg d’aquests segles d’existència del Regne de Mallorca (1230-1715), la ciutat i les viles de Mallorca han celebrat la data del 31 de desembre, Festa de l’Estendard, com la commemoració que ens representava a nosaltres mateixos com a mallorquins i mallorquines amb voluntat de ser fidels a les nostres arrels i projectar-les amb orgull cap al futur.

La celebració per tota l’illa del 31 de desembre sempre ha estat lligada al nostre autogovern, i només quan aquest ha estat qüestionat, com ho fou amb els decrets de Nova Planta, que aboliren les nostres institucions en el segle XVIII, o altres polítiques regressives posteriors que qüestionen la nostra llengua, cultura i tradicions, aquesta diada de mallorquinitat ha perdut oficialitat i s’ha reduït a una festivitat local de Palma.

La part forana no pot ser exclosa del dia més gran de la història de Mallorca. La nostra gent, la ciutadania i la societat civil dels nostres pobles han recuperat aquests darrers anys la celebració de la diada del 31 de desembre i la tornen a viure i celebrar com antany.

Les institucions no podem donar l’esquena al poble que surt al carrer per recordar el seu passat i reivindicar la seva voluntat de permanència de cara al futur. Les institucions no poden establir dates sense una rellevància determinant per contradir allò que la tradició ja ha fixat i el poble reviu.

Per tot això, es proposa al Ple l’adopció de l’acord següent:

L’Ajuntament de Capdepera insta el Consell de Mallorca que no dugui a terme l’aprovació definitiva de l’acord de dia 14 de desembre de 2023 del Ple del Consell de canvi de data de la diada insular i mantingui la tradicional celebració del 31 de desembre com a diada oficial de Mallorca. 
 

Cap Vermell organitza juntament amb la Tertúlia Gabellina i Oriental la Diada de Mallorca el 31D des de fa anys, al Portalet del Castell de Capdepera