L’esdeveniment es va dur a terme a l’institut en motiu de la celebració del 8M




 

Divendres dia 8 de març de 2024 es va dur a terme el congrés “Mar de dones” a l’IES Capdepera. Era un dia assenyalat, ja que es celebrava el dia de la dona, però el congrés volia anar molt més enllà i aprofundí en temes relacionats amb la mar de la mà d’especialistes com Victòria Llabrés Noguera i Neus Matamalas Rodríguez, amb la ponència “La posidònia, un bosc submergit”; Elvira Mayol Alcover i Aina Pons Salom, amb les seves “Experiències de recerca científica a la Mar”; Sandra Mallol Martínez que exposà com treballen les biòlogues per mantenir la sostenibilitat de la pesca; Miriam Velasco amb “Reserves marines”; Ariana Domínguez García amb “Dones i pesca: mites imaginaris i realitats”; Valeria Caponero Vergez i Vanessa Caponero Vergez, que parlaren sobre l’ofici de la pesca al moll de Cala Rajada; i finalment Maria Lluïssa Bassa Esteve i Margalida Ramon Sitjar amb Talàssiques. La ponència de Gádor Muntaner sobre el tauró blanc s’hagué de posposar. 
 

Primerament, cridà l’atenció la decoració del hall de l’institut, amb unes tires que penjaven del sostre a mode de posidònia que el vent feia onejar, i uns cossiols girats al revés que feien de grumers, a més d’uns peixos que penjaven amb les escates fetes de pinyes de pi, a més d’una nansa i dos ferretons, tot plegat una meravella d’escenari per donar la rebuda cordial als participants. D’altra banda, els cartells anunciadors de les ponències i tallers també eren a l’entrada. S’ha de destacar la col·laboració de tots els departaments que feren possible la realització d’aquest congrés, que estava coordinat per les comissions de Medi ambient i Coeducació. 
 



Seguidament, s’ha de considerar que a diferència del que s’entén per congrés tradicional, aquest tenia la particularitat que es realitzava en part a la sala d’actes però també a les aules amb l’alumnat corresponent. S’ha de pensar que també les sessions estaven encapçalades per dones i que representaven diferents àmbits del mar (des de biòlogues marines fins a pescadores o llicenciades en ciències de la mar). Així mateix, hi hagué temps perquè tot l’acte es gravés i s’emitís en directe per twitch, coordinat per alguns membres del departament d’informàtica de l’institut. 
 

Posteriorment, hi hagué intervencions tan interessants com la lliçó de mitologia marina duita a terme per Talàssiques, una parella de professores del mateix institut, Lluïssa Bassa i Margalida Ramon i un taller sobre les mesures dels peixos fet per la biòloga marina del parc de Llevant Sandra Mallol, que amb l’ajuda de peus de rei i altres estris va fer que l’alumnat de segon d’eso s’engresqués i pogués apuntar quina mesura era apta pel consum i podia quedar dins la barca i quina d’altra no. També l’experiència de Valeria Caponero, pescadora i mare, va ser cabdal per poder entendre quin paper juga la dona embarcada a la mar; ella contà més d’una anècdota com la posició de les llampugues dins la mar i com un  emperador o peix espasa les perseguia, fet que es va veure dintre de l’embarcació.

 
Finalment, l’acte es va tancar amb una emotiva taula rodona presidida per l’alumna de batxillerat Carme Triay i la resta de ponents. Alguns alumnes varen tenir temps de fer preguntes i tot quedà gravat per a la posteritat. Després, a migdia es va poder gaudir d’una paella feta pels mariners al pati del centre. Tot plegat, va ser un dia memorable, d’aquells que justifiquen tot el que es realitza al centre, on tothom ajuda pel bé comú, en benefici de la dona. S’espera que no sigui el darrer! Ho sabreu si seguiu el hashtag de la posidònia. 




Joan Cabalgante i Guasp  



Us oferim més imatges de les activitats desenvolupades dia 8 en el Congrés "Mar de Dones"

Tallers i actvitats a les aules:








Decoració.











Aportació de l'alumnat de jardineria 







Taula rodona:












Aportació de l'alumnat de restauració i cuina.









Paella i dinar preparat per l'alumnat de cuina i els Ricemen's d'El Carme.