Dia 10 de març va tenir lloc la desena edició de la cursa per la dona, en el marc dels actes del 8M a Capdepera. Amb una participació molt nombrosa, se comentà que eren més de 700 persones, van realitzar el recorregut que sortí de la plaça Castellet fins el passeig de les Atzavares i tornada.



Abans de la sortida se van repartir les 600 camisetes commemoratives encomanades, cal recordar que s’havien d’apuntar prèviament, i se va llegir el manifest de l’Institut de la Dona i del  Consell de Mallorca, enguany dedicat a la gent gran amb el suggestiu títol de “ Per les dones grans, per les grans dones. Aquest 8 de març” que reproduïm al final de l’article.





La lectura anà a càrrec de Margalida Bonnín, Antònia Rojas i Sixto Jiménez.





L’ambient festiu i el bon dia que comparegué després de la pluja va ajudar a la participació massiva. El caràcter no competitiu de la cursa va fer que estigués adaptada a totes les edats i condicions físiques. Hi hagué qui va realitzar l’itinerari a carrera, caminant, amb pals de marxa nòrdica...









La regidora de Benestar Social, Mireia Flaquer, ha valorat molt positivament la jornada, per bé que assenyala que hi ha alguns aspectes que són millorables i s’estudiaran petits canvis que puguin millorar, com ara el procés d’inscripció cercant una altra forma d’niscripció que s’afegiria a la digital.







Com altres anys l'organització lliurà les camisetes, informació referent al Dia de la Dona i, en acabar se repartí aigua i fruita pels les i els participants.









Un dels grups nombrosos que participaren va ser la secció d'excursions del Club Sol Naixent en Marxa.



A les 18 hores se projectà la pel·lícula “Matria” en el Teatre de Capdepera, amb entrada gratuïta.




Manifest

Manifest amb motiu del 8 de març de 2024 Dia Internacional de les Dones

Per les dones grans, per les grans dones Aquest 8 de març,

Dia Internacional de les Dones, tornarem a sortir massivament als carrers a tots els pobles de les Illes Balears per reclamar la igualtat real entre dones i homes.

Secundem de manera ferma aquestes reivindicacions, i ens comprometem a defensar els drets més bàsics per a totes les dones, sense distincions de cap mena.

Enguany, hem volgut unificar la reivindicació per part de les institucions: autonòmica, insulars i locals i aprofitar-ho per visibilitzar el paper de les dones majors amb el lema: «Per les dones grans, per les grans dones». Volem abordar el problema de la desigualtat de gènere des d'una perspectiva interseccional, prestant especial atenció a les dones que s'enfronten a diverses formes de discriminació estructural, com les dones majors.

Reclamem el dret que tenen a prendre les seves pròpies decisions, a participar plenament a la nostra societat, a triar què i com volen viure i a tenir l’oportunitat de ser lliures. Les dones majors són un gran pilar de la nostra societat i hem de comptar amb elles, amb la seva opinió i experiència, per avançar, les hem de fer visibles i partícips. Les hem d’escoltar i dissenyar mesures i eines específiques per garantir-ne els drets i la dignitat.

És important reconèixer que no fer valer les tasques de cures que han exercit al llarg de la seva vida i que continuen exercint, ha derivat en pensions mínimes o no contributives per falta de reconeixement de la seva feina.

Ser dona major significa també estar viva i ser persona amb drets a gaudir del plaer i la sexualitat plena. També tenen dret a seguir formant-se o començar a fer-ho, ja que moltes no en varen tenir l’oportunitat en el seu moment.

Cal recordar que les dones que han viscut situacions de violència masclista o molt marcades pels rols de gènere, poden enfrontar-se a situacions greus d’aïllament social. Segons l’INE, el 72 % de les persones majors que viuen soles són dones.

Els estereotips associats a la vellesa tenen un gran impacte, especialment en les dones, sotmeses a actituds discriminatòries, prejudicis, paternalisme i infravaloració de les seves necessitats desitjos i inquietuds. Des de les institucions volem fer real i efectiu el compromís d’ampliar els estudis i les campanyes que abordin de manera profunda les desigualtats de gènere en la vellesa, així com l’execució de mesures i iniciatives dirigides de manera específica a les dones majors que viuen situacions de violència masclista.

El dret a la igualtat de tracte i d'oportunitats és un valor essencial de la democràcia. Per això, des de totes les institucions de les Illes Balears, convidem les dones i els homes a continuar treballant per visibilitzar la contribució de les dones, especialment de les dones grans, en una societat més igualitària.

El nostre compromís amb el desenvolupament de polítiques d'igualtat és ferm. Les diferents administracions tenim l'obligació de promoure les accions que eliminin qualsevol tipus de discriminació i convoquem a emprendre aquest camí a tota la ciutadania de les Illes Balears, i apel·lem al compromís dels poders públics, dels agents socials i de la societat civil.

Animem a tota la societat de Balears a participar d’aquesta jornada de reivindicacions amb el desig de construir un món més igualitari, amb dones i homes amb els mateixos drets.

I així, manifestem el nostre compromís en:

  1. Impulsar mesures que proporcionin seguretat econòmica de les dones grans.
  2. Garantir l’accés als serveis especialitzats a les dones grans que han patit situacions de discriminació o violència masclista.
  3. Impulsar programes que donin suport a les seves necessitats emocionals i que els facilitin l’accés a una salut de qualitat i transversal.
  4. Visibilitzar-ne i reconèixer-ne el valor social, premiant i enaltint la seva tasca tan útil i necessària per al desenvolupament de la nostra societat.
  5. Donar suport a estudis que abordin les desigualtats de gènere en la vellesa i de manera específica de les dones grans que han patit o pateixen violència masclista.

 

Avui totes les nostres veus s’uneixen en una sola.

Per les dones grans, per les grans dones.