Com ja vos vàrem contar, el passat 29 de desembre es va aprovar inicialment el Pla Especial de Reforma Interior (PERI) del Castell i el seu entorn urbà, després de molts d'anys d'espera, un pla que substituirà allò que regulaven les normes subsidiàries del 1986. Ara, tota la documentació d'aquesta normativa urbanística està en exposició pública -trenta dies a comptar des del passat 9 de gener- per qui la vulgui consultar i fer al·legacions o aportacions, si ho estima oportú. La idea expressada per l'equip de govern és fer trobades informatives amb els ciutadans.

Tot i que tota la documentació està disponible en el tauler d'anuncis de la web municipal, des de Cap Vermell hem trobat oportú oferir-vos alguns d'aquests documents, concretament el resum executiu, la memòria, les normes urbanístiques, el plànol d'ordenació, el document ambiental estratègic i les fitxes d'elements catalogats.


Àrea d'influència del Pla Especial de Reforma Interior (PERI) del Castell i el seu entorn urbà

És molta la informació detallada en tots aquests documents, però intentarem fer un resum. Hem de partir de la base que tota la zona que queda dins el perímetre del PERI és zona urbana. Ho era amb les normes subsidiàries i ho seguirà essent amb el PERI. I per tant, és zona edificable excepte els espais lliures públics que, ara, passen a ser zones verdes, unes parcel·les que, per cert, l'Ajuntament haurà d'expropiar algun dia als seus propietaris, si no és que aquests ho reclamen abans. 

La diferència amb les normes subsidiàries del 1986 és que amb el PERI s'aposta per un urbanisme més sostenible, amb reduccions de les edificabilitats i les altures, o amb la limitació de les profunditats edificables, un element aquest que pretén deixar espai sense edificar a les parcel·les o fomentar la presència de patis interiors. El PERI diferencia dues zones urbanes: el nucli antic del Castell (RE-NA-C) i l'extensiva unifamiliar (RE-EU-C).

Aquest element de la profunditat edificable, unit a altres, provocarà, per exemple, que a tota la part central del terreny que hi ha entre el carrer de la Mar i el Castell no s'hi pugui edificar, permetent-se tan sols, si no anam equivocats, construccions que no impliquin un volum construït sobre rasant, tals com terrasses, piscines, parrals o similars, sempre i quan es preservin les visuals de l’element catalogat. De fet tot aquest espai es cataloga com a Bé d'Interès Paisatgístic i Ambiental.

Un altre aspecte molt important és de les fitxes d'elements catalogats. El nostre municipi no comptava amb un catàleg de patrimoni i per aprovar el PERI s'havia de donar una certa protecció a determinades edificacions. Les fitxes detallen el grau de protecció, els elements a protegir i les intervencions que s'hi poden fer. Com a curiositat, l'antic Ajuntament és a la llista i concretament s'aconsella protegir el voladís, les baranes de ferro i alguns elements de pedra.

La part paisatgística juga un paper important en el PERI, i com no podria ser d'una altra manera, també tota la qüestió dels materials, colors i altres elements permesos en la construcció o reforma de les edificacions, com sol ser habitual en aquest tipus de conjunts històrics i patrimonials

 Clica per veure el document


Clica per veure el document


Clica per veure el document


Clica per veure el document

Clica per veure el document