El ple de dia 11 de desembre va aprovar el pressupost municipal de 2024, marcat per un considerable augment del cost dels serveis. El primer pressupost del pacte PP-MÉS aposta sobretot pel manteniment dels espais públics.


 

Aprovat el pressupost de 2024 de l'Ajuntament amb els vots a favor de l'equip de govern, i en contra de l'oposició. Un pressupost marcat per l'augment de la despesa, a causa bàsicament de l'increment del cost dels serveis que presta la corporació. L'estat d'ingressos prevists, i també de despeses, puja fins els 25.093.023 €, el pressupost més alts de la història d'aquest municipi.

Podem dir que tot s'ha encarit per a l'administració. Per exemple la recollida de fems costarà 800.000 € més, els subministraments elèctrics 370.000 € més, el salvament de platges 344.000 € més, el Centre de Dia 150.000 € més o les escoletes 170.000 € més. En conjunt el cost dels serveis s'incrementa en quasi dos milions d'euros. En el cas de la recollida de fems i de salvament el cost es deu a l'increment dels sous dels treballadors d'aquests sectors.

I per fer front a aquest augment del cost dels serveis l'equip de govern ha hagut d'acudir a la pujada  d'imposts, en concret pujant la taxa de la recollida de fems, com ja va informar Cap Vermell, o bé ha hagut de fer servir la imaginació, ja que es puja un euro el cost del lloguer de les tumbones i els parasols de les platges, un cost que sobretot pagaran els turistes però que reportarà quasi 500.000 € més d'ingressos a l'Ajuntament a través del contracte de concessió del servei de platges.    

Pel que fa a inversions, hi ha 550.000 € per a l'adquisició del solar del Tucan, 180.000 € per a la reforma del passeig de Cala Lliteres, i es recuperen les partides per a les obres d'embelliment de sa Font de sa Cala i Canyamel, que es paguen sobretot amb diners de la borsa de places del Govern, però també amb una aportació d'uns 280.000 € que fa l'ajuntament. Sembla, per tant, que totes aquestes obres es faran l'any que ve. Altres inversions en infraestructures s'hauran de fer amb ajudes i subvencions de l'Estat, de la Comunitat Autònoma i del Consell, seguint la tònica dels darrers anys.

Per àrees i partides, s'ha de dir que la pujada més significativa es dona a manteniment, on hi ha un considerable augment en pavimentació de carrers (105.000 € més), voravies (15.000 € més), xarxa de clavegueram (120.000 € més), camins rurals (150.000 € més) i manteniment d'enllumenat (140.000 € més). Sembla, en conseqüència, que la prioritat del nou equip de govern, al manco per a aquest any 2024, és el manteniment. Tota una declaració d'intencions.

Altres àrees, en canvi, veuen disminuït el seu pressupost. Turisme, sense anar més lluny, baixa les despeses corrents en devers 40.000 € (assistència a fires, publicitat i propaganda, turisme esportiu, etc.). 

El pressupost de festes puja, sobretot per l'augment del cost del Mercat Medieval (35.000 € més) i de les festes populars (20.000 € més), mentre que esports incrementa una mica els seus comptes, amb devers 15.000 € més entre despeses corrents i inversions. També augmenta en 15.000 € el pressupost per a petit comerç. 

Serveis socials manté el seu pressupost. Per exemple el Projecte Millora seguirà comptant amb 80.000 €, sense perjudici que es pugui augmentar al llarg de l'any amb incorporacions del romanent de tresoreria. 

Pel que fa a l'àrea de cultura, tot i que el pressupost global de despeses corrents i inversions augmenta lleument -uns 8.000 € més-, el cert és que pentura s'esperava un major increment, com també pentura s'esperaven més diners a l'Escola d'Adults. Tampoc consten en el pressupost diners per als catàlegs de camins i de patrimoni. Pel que fa a la redacció de les noves normes subsidiàries es reserven 55.000 €. 

Segons l'equip de govern, s'espera que les noves regles fiscals permetin seguir emprant el romanent de tresoreria, i d'aquesta manera fer aquelles actuacions que ara no han tengut cabuda en el pressupost, o bé proveir de més fons totes aquestes àrees que, a causa del brutal increment del cost dels serveis, no han rebut tota l'atenció que mereixen.

Finalment resaltar que s'ha reservat una partida d'uns 140.000 € en vista a una possible negociaciò de la carrera professional amb els treballadors municipals. 

En resum, uns comptes municipals per a l'any 2024, els primers del pacte PP-Més per Capdepera, marcats pel considerable increment del cost dels serveis (fems, llum, salvament, etc.), per una aposta decidida pel manteniment dels espais públics i per la confiança en què l'any que ve es pugui fer servir el romanent, és a dir, els estalvis que té l'ajuntament, per fer les inversions i les actuacions que no s'han pogut incorporar en aquests pressuposts.

També anunciam des de Cap Vermell que, tot d'una que siguin públics, mirarem d'oferir-vos