Com una bassa d'oli...

Image

El que havia de ser un plenari ordinari en va dur un d’extraordinari d’afegitó, de manera que tinguérem sessió doble, els dies 1 i 2, gairebé pel mateix preu. Però, no vos cregueu, ens trobam a l’estiu, fa calor, els cossos duen mollor i els cervells també. No estam per res. De manera que els dos plens duraren 58 minuts per un costat, i 11 per l’altre: total 1 hora i 10 minuts bons de dur, i a més, ja ho veureu, les dues sessions varen transcórrer sense sang ni fetge. Més aviat tot lo contrari. Uf, que bé que hagi arribat l’estiu! 

Entrem en detalls.
 

I.- conveni marc entre l’administració general de l’estat i l’administració de la caib per a la implantació d’una xarxa d’oficines integrades d’atenció al ciutadà a l’àmbit de les illes balears.
 En Pep Gallego va fer una breu exposició de les condicions d’aquest conveni, sense que s’originàs cap debat al seu voltant. I, naturalment, es va aprovar per unanimitat. 

II.- ACORD DE COL·LABORACIÓ ENTRE EL CONSORCI TURISME JOVE DE LES ILLES BALEARS I L’AJUNTAMENT DE CAPDEPERA PER A L’EMISSIÓ DELS CARNETS INTERNACIONALS D’ALBERGUISTA, ESTUDIANT, PROFESSOR I JUVENIL GO-25.
 Aquí va ser Maria Orts qui explicà alguns detalls d’aquest acord, i per segona vegada, sense debat, la proposta va ser aprovada per unanimitat. 

 III.- DECLARACIÓ INSTITUCIONAL SOBRE EL CONFLICTE DEL SÀHARA OCCIDENTAL.
 Margalida Bover va referència a aquesta declaració, que tos els regidors ja coneixien i que, a més, prové del matex Govern de les Illes Balears i s’ha remès a tots els ajuntaments per a la seva aprovació. Com sigui que la qüestió ja venia mastegada, arribàrem a la tercera aprovació per unanimitat. 

IV.- PROJECTES A SUBVENCIONAR DES DE L’AJUNTAMENT MIRJANÇANT EL FONS MALLORQUÍ DE SOLIDARITAT.
 De nou Margalida Bover, en aquest cas per a explicar que s’havia decidit diversificar l’aportació municipal d’aquest any (corresponent al 0’7% del pressupost) a sengles projectes a Palestina, el Sàhara Occidental i Afganistan. Aquí hi hagué unes breus puntualitzacions de la regidora del PP, Maribel Vives, però, al capdavall i per quarta vegada durant la sessió, la proposta també es va aprovar per unanimitat. 

V.- CANVI DE REGLAMENT DEL RÈGIM INTERN DEL CENTRE DE DIA I CONTRACTE ASSISTENCIAL.
 Tercera aparició de Margalida Bover. Va explicar que es tractava d’incorporar a l’esmentat règim intern una clàusula que digués que aquelles persones que passassin temporalment a una residència i volguessin mantenir la plaça del centre de dia, que en pagassin el 50%. Cap debat, tampoc, i quarta aprovació per unanimitat. 

VI.- ACTIVITATS COMMEMORATIVES DEL 800è ANIVERSARI DEL NAIXEMENT DEL REI JAUME i.
 Rafel Fernàndez oferí una detallada exposició de les activitats que, per a tal celbració, ha previst l’Ajuntament: la publicació (ja realitzada) d’un fulletó monogràfic al voltant de la figura del Rei en Jaume; la traducció al català del Tractat de Capdepera; i unes jornades d’estudis sobre el mateix Tractat de Capdepera, que se celebraran en el mes de novembre. Va ressaltar, el regidor de Cultura, la importància d’aquestes jornades, que seran coordinades per una figura tan prestigiosa com és Guillem Rosselló Bordoy, i que compten amb l’adhesió de la Universitat de les Illes Balears i, a més, es confia que hi participaran representants de la Universitat de València, de la Universitat de Granada i de la Universitat d’Oran (des d’on ens arribarà la visió musulmana de la conquesta de Mallorca). En definitiva, es tracta d’un encontre al més alt nivell intel·lectual i del qual ja s’està parlant en els cercles culturals. Així mateix, es preveu la celebració d’un acte institucional amb la presència dels Consells de Menorca i Mallorca.Sense discussió de cap tipus, arribàrem a la sisena votació favorable per unanimitat de tots els assistents. 

VII.- PROPOSTA DE LA REGIDORA D’SPORTS: SUBVENCIONS NOMINATIVES 2008.
 Com és lògic, qui va explicar els detalls d’aquest punt va ser la regidora Pilar Gasull. No es tractava més que d’un detall legal pel que fa a les subvencions nominatives al C.E.Escolar (futbol) i a l’At.Escolar (bàsquet). No va provocar, tampoc, cap debat, aquesta proposta, però el PP (joan Ferrer va dir que per coherència, ja que en el seu dia havien votat contra els pressuposts municipals), aquí es va abstenir. De manera que els vots a favor foren 11 i les abstencions 6. 

VIII.- RECONEIXEMENT EXTRAJUDICIAL DE CRÈDIT 1/2008.
 Sebastià Sureda va agafar el messions. Previ informe d’intervenció i del seu pas per omissió, de que es tractava era de pagar una sèrie de factures (650.000 euros) al marge del pressupost. Això són, al capdavall, els reconeixements extrajudicials de crèdit. No fa falta ni que diguem que la proposta es va aprovar per unanimitat. 

IX.- En la mateixa línia, aquest put referit a MODIFICACIÓ DE CRÈDIT 3/2008 PER CRÈDIT EXTRAORDINARI FINANÇAT AMB ROMANENT LÍQUID DE TRESORERIA.
 Segons va explicar Sureda, el que es feia era pagar també una sèrie d’inversions (repetidors, abocador de Son Terrassa...) amb romanent de crèdit que, una vegada liquidades les factures de l’apartat anterior, encara deixava un marge de maniobra de 593.000 euros. Aquí la proposta va tirar endavant amb els 10 vots de l’equip de govern i amb 7 abstencions de l’oposició. 

X.- Pel que fa a la MODIFICACIÓ DELS ESTATUTS DE L’EMPRESA MUNICIPAL CAPDEPERA SEGLE XXI, Sebastià Sureda es va limitar a dir que aquesta modificació es veuria a la Junta General (és a dir, en el Ple Extraordinari) del dia següent. I no se’n parlà pus.
 

I així, d’aquesta plàcida manera, com en una bassa d’oli, arribàrem al que sol ser conflictiu apartat de precs i preguntes, en què l’oposició sol treure l’artilleria pesada i l’equip de govern l’escut antimíssils. Però aquesta vegada tampoc. Clar que hi hagué preguntes, faltaria més, però tot va discórrer en un to estiuenc, com hem dit. 
 

Joan Ferrer (PP) es va interessar per si hi havia hagut algun canvi de criteri en l’aplicació de la normativa d’ocupació de la via pública amb taules i cadires, i va demanar si no hi havia hagut denúncies concretes. De la resposta d’en Gallego deduírem que ell i en Ferrer sabien de qui estaven parlant, exactament. Nosaltres no que no ho sabíem. Total, que sí, que hi havia hagut actuacions i que sembla que volem jugar amb l’Ajuntament, i que hi estam damunt, i això. Tot seguit, el portaveu del  Partit Popular va retreure que s’hagués convocat una comissió de Serveis Socials i que la regidora responsable no hi hagués assistit. També va voler saber com es trobaven les negociacions dels convenis laborals del personal de l’Ajuntament. Urdangarin va contestar que no s’havia pres cap decisió ferma, tot esperant convocar una junta de portaveus per tal de prendre decisions tots plegats. Joan Ferrer, amb el recolzament de Pep Medina, varen interessar-se per la possible obertura d’una oficina administrativa de l’Ajuntament a Cala Rajada. En aquest sentit varen proposar que, donada la crisi econòmica i que les obres de l’edifici multiusos semblen imminents, que s’acceptàs l’oferiment d’un local l’associació de veïns de Son Moll, de manera provisional, que no hauria de costar res. Sebastià Sureda va dir que s’estava fent feina per a l’obertura d’aquesta oficina, però que un dels principals entrebancs era la dotació de personal. Sobre la no convocatòria del Patronat de Turisme, el batle va recollir la crítica i va prometre que s’esmenaria aquesta situació. Quant a la processó del Carme i la possibilitat que aquesta no se celebràs, Rafel Fernández va dir que estava convençut que la processó se salvaria, i que l’Ajuntament faria tot el que estigués a la seva mà per a complir amb les exigències de Capitania Marítima. Finalment, Joan Ferrer es va queixar de la no invitació a l’associació de veïns de Son Moll a la inauguració del passeig de les Atzavares. El batle contestà que aquesta havia estat una invitació feta a correcuita, convocada des de la conselleria de Medi Ambient, i que potser hi va haver alguna errada de protocol per aquest motiu.
 

Mateu Melis, d’Es Grup, va encetar la seva intervenció parlant també del passeig de les Atzavares. Va dir que d’aquesta obra se n’havia fet poc publicitat, tot i la seva importància, i que en tractar-se d’una obra de tots, que el poble en el seu conjunt hi hauria d’haver estat convidat. I que aquesta era una situació reversible, és a dir, que es podria fer alguna cosa per a oferir el passeig a tots els veïns. D’altra banda, el portaveu d’Es Grup va demanar explicacions sobre la no oferta, enguany, de cursos de la UOM (universitat oberta per a persones majors), sobre la publicitat de l’Ajuntament, (Diario de Mallorca, a tota pàgina), amb motiu del dia mundial del medi ambient, i quin havia estat el seu cost; també es va referir a l’augment d’un 26% de les tarifes de Tirme per a incineració de residus, i va acabar preguntant per l’antic edifici de La Caixa, a la qual cosa Mateu Garau va respondre que es troba en mans privades i que, de moment, am l’Ajuntament no hi ha entrat cap sol·licitud de permís d’obres.


--------
 
 I, efectivament, el dimecres dia 2 assistírem a la segona part de la funció. Ple extraordinari amb l’únic punt a l’ordre del dia que no era sinó una convocatòria de la Junta General de l’empresa Capdepera Segle XXI (Ajuntament en ple), i modificació dels seus estatuts.

Sebastià Sureda va ser l’encarregat d’explicar els detalls de la proposta.
  Aquesta empresa gestiona tota una sèrie de tasques i serveis municipals, amb els mitjans econòmics l’Ajuntament li transfereix. La modificació d’estatus té dos d’objectius bàsics. D’un costat contempla l’ampliació de serveis que l’empresa ofereix i que seran, ara: neteja viària, subministrament d’aigua, gestió de residus, enllumenat públic, jardins públics, serveis d’emergència, informació turística, telecomunicacions, etc., etc.; d’altra banda, el que es vol és que es pugui acollir a la possibilitat de recuperar anualment l’IVA suportat, que, de manera aproximativa, s’estableix entre els 400 i els 500.000 euros cada any.

La modificació estatutària contempla igualment la dels òrgans d’administració, que passen a ser la Junta General (constituïda pel plenari de l’Ajuntament) i el Consell d’Administració, el president del qual serà el mateix de la corporació municipal, i en seran secretari i interventor els mateixos de l’Ajuntament.
 La gerència de Capdepera Segle XXI recaurà, a proposta de l’equip de govern, en la regidora Pilar Gasull. El Consell d’Administració estarà format pel batle, Bartomeu Alzina, i pels regidors Josep Gallego, Rafel Fernández, Maria Orts, Mateu Garau i Pilar Gasull. 

Tant Maribel Vives com Pep Medina es varen queixar de la no presència de cap membre de l’oposició dins el Consell d’Administració de l’empresa, i això no obstant, atenent l’objecte social que es pretén, votaren amb l’equip de govern i per tant la proposta s’aprovà per unanimitat.
 

Ja deim, temps d’estiu. Tant de bo la calor duri molt i molt, perquè quan fa calor sembla que les relacions polítiques es dulcifiquen una mica. I això sempre és d’agrair.