El president de l'Associació Hotelera va encapçalar
un acte en què es reclamaren actuacions immediates
a la platja de l'Agulla
Dijous, 26, a les 10'30 del matí, un nodrit grup de representants d'entitats i grups socials del poble varen comparèixer a la rotonda de l'Agulla per tal de llegir un manifest en què es reclamen actuacions immediates sobre la platja que, com diu el mateix manifest, es troba en un estat lamentable.
Els signants recorden que es tenia la promesa d'una regeneració que, respectant les característiques mediambientals, deixàs l'Agulla en unes condicions semblants a les de fa quatre anys, quan s'hi dugué a terme una actuació que donà bons resultats. Passats els mesos, i davant el que consideren una manca de resposta de la Demarcació de Costes, els col·lectius que recolzen aquesta proclama, han decidit alçar la veu i deixar-se sentir.
En aquesta compareixença, el president de l'Associació Hotelera, Joan Massanet, estigué acompanyat per un bon grup de representants de les entitats signants, així com dels regidors Rafel Fernández i Sebastià Sureda. Com recordà Massanet, l'Ajuntament ha donat i dóna suport a les reclamacions dels manifestants.
D'altra banda, segons manifestà el mateix Joan Massanet, aquest divendres dia 27 havia de ser rebut pel president del Govern, Francesc Antich, amb el tema de l'Agulla sobre la taula. Evidentment, del que sapiguem d'aquesta entrevista, vos n'informarem puntualment.
Aquí teniu, íntegra, la nòmina de col·lectius que signen el manifest, i els termes en què aquest queda expressat:
Manifest Platja Cala Agulla
Aquest manifest està signat per les següents associacions del municipi de Capdepera.
- Associació de veïns Es Faralló
- Associació de veïns de Capdepera
- Associació de veïns de Son Moll
- Associació de veïns de Cala Gat
- Associació de veïns de Cala Ratjada
- Federació d’Associacions de Veïns
- Associació 3ª edat Ca Nostra de Capdepera
- Associació 3ª edat Sol Naixent de Cala Ratjada
- Associació de Comerciants de Cala Ratjada
- Associació de Comerciants de Capdepera
- Associació de Bars Nocturns
- Associació Hotelera Cales de Capdepera
Ens hem reunit aquí, a la platja de cala Agulla, amb la intenció que tots puguem comprovar el lamentable estat en el qual es troba la platja.
Aquest emblemàtic entorn constitueix el “pulmó” del municipi de Capdepera. És la platja del nostre poble i també la platja de la gent que ens visita. La imatge de cala Agulla conforma les portades dels catàlegs dels tour operadors.
L’estat en què actualment es troba no és el de la platja que els gabellins volem, ni tampoc la platja que els nostres turistes necessiten per gaudir-ne: sense arena, amb roques al descobert que tallen com ganivets i a la qual no ha quedat pràcticament espai per poder prendre el sol.
Els nostres turistes se’n queixen i fins i tot alguns fan l’advertiment de no tornar al municipi si la platja continua en aquest estat.
Des de totes les entitats més amunt assenyalades, cada any ens posam en contacte amb les diferents administracions, tant les autonòmiques com les depenents del Govern Central, per intentar regenerar la platja.
Enguany no ha estat cap excepció. Al mes de novembre contactàrem amb la Demarcació de Costes per constatar “in situ” el deteriorament de la platja. Als mesos de gener i març rebérem les visites del Director General de la Demarcació de Costes, el Sr. Celestí Alomar i, juntament amb diferents tècnics de la Demarcació de Costes arribaren a la conclusió de la necessitat d’ajudar a la regeneració de la platja, ja que per si sola no ho aconseguiria.
Es va decidir que la primera setmana d’abril començarien els treballs, i que aquests consistirien a:
1) Moure arena dels captadors i expandir-la cap a baix.
2) Agafar arena de la vora del mar mitjançant rases artificials i amuntegar-la per després repartir-la per la platja, tal com es va fer fa aproximadament 4 anys, actuació que tengué bons resultats.
Com que aquestes actuacions no es van dur a terme, tant l’Ajuntament de Capdepera com la resta de col·lectius més amunt esmentats, hem estat fent gestions per solucionar el problema, sense que hàgim obtingut cap resposta a les peticions formulades.
Després de diverses reunions mantingudes amb l’Ajuntament de Capdepera, s’ha posat de manifest la sintonia i l’objectiu comú de resoldre el problema. Sabem que, encara que comptam amb el suport del Consistori, aquest no pot solucionar el problema. Les solucions han de venir de Costes, o sigui, del Govern Central.
Per tot això, nosaltres només volem recordar a les Institucions que estan jugant amb l’economia del poble; que no han complert amb les promeses fetes al poble i que les conseqüències poden ésser tremendament negatives.
Necessitam una solució! I creiem que aquesta solució existeix. En el passat es va demostrar que hi ha actuacions respectuoses amb el medi ambient que poden ésser totalment adequades perquè la platja ofereixi un aspecte mínimament acceptable.
Confiam que encara no sigui massa tard i que les autoritats competents assumeixin les responsabilitats que per raó dels seus càrrecs els corresponen.
Les raons per a la regeneració de l'Agulla, possiblement es poden entendre millor a partir d'aquestes dues imatges, preses el mateix dijous dia 26.