Ple Extraordinari amb dos punts a l’ordre del dia, tots dos referits a qüestions de neteja i medi ambient. De manera que va ser la regidora Maria Orts la que va dur les regnes d’aquesta sessió que va durar tres quarts d’hora exactes. Anem a parlar-ne una mica.

 

   A banda de l’aprovació de l’acta de la sessió anterior, el primer punt es referia, textualment a la INTERPRETACIÓ DEL CONTRACTE D'EXPLOTACIÓ DE LES INSTAL·LACIONS DE SERVEIS DE TEMPORADA I NETEJA DE LES PLATGES. Aquí la regidora va fer una breu exposició sobre noves exigències a l’empresa concessionària dels dits serveis de temporada a les nostres platges (bars, gandules, para-sols, etc.) en matèria de neteja; exigències que vénen imposades per tal de poder mantenir el nivell de qualitat que ens permet ostentar banderes blaves a totes les platges importants. Va explicar, la regidora, que aquest tema, a banda d’haver passat per comissió informativa, havia estat ja tractat amb el concessionari. Cap discussió. El punt es va aprovar per 10 vots a favor i 7 abstencions que no s’explicaren.

                   Image

  
Més terrossos hi va haver a l’altre punt previst: MODIFICACIÓ DE LA CONTRACTACIÓ DE LA GESTIÓ DEL SERVEI PÚBLIC DE NETEJA VIÀRIA. I deim que hi va haver més terrossos perquè, aquí sí, l’oposició va treure les ungles. Maria Orts va recordar que la qüestió havia estat tractada en distintes comissions informatives i que, si el punt referit a les platges era més aviat formal i no implicava cap despesa addicional per a l’Ajuntament, que en aquest sí que ens trobàvem davant una modificació en tota regla que vendria a costar 400.000 euros més a les nostres butxaques. Però que això, digué Orts, repercutiria en una millora del servei i, conseqüentment, en la imprescindible millora de la imatge de les nostres zones turístiques. També va explicar que aquesta modificació implicava l’aplicació d’un servei de control de la qualitat del servei, control que s’actualitzaria cada mes o cada dos mesos com a molt. 

    La primera rèplica li arribà del PP, per boca de la regidora d’aquest partit adscrita a l’àrea de Medi Ambient, Pilar García. La vehemència d’aquesta política ja comença a ser proverbial, i no li mancaren paraules per a retreure a Maria Orts “las pataletas” que aquesta muntava quan estava a l’oposició. A més, va dir García, l’empresa concessionària de la neteja viària coneixia les exigències de la plica, quan es va presentar, i que si ara té problemes per a complir amb aquestes exigències que el que ha de fer és contractar més personal sense repercutir el seu cost a l’Ajuntament. Va manifestar que li semblava una injustícia aquest augment de 400.000 euros a favor de l’empresa concessionària, perquè d’alguna manera això constituïa un perjudici per a les altres empreses que en el seu dia també optaren al servei. Va apuntar la possibilitat de sancionar l’empresa per incompliment de contracte, de rescatar la concessió i de fer un concurs nou.
 

   Quan pensàvem que el PP ja hi havia dit la seva, Joan Ferrer també va voler intervenir, tot i que, bàsicament, va insisitir en els mateixos arguments que ja havíem escoltat abans. Així mateix, va demanar que l’equip de govern posàs fre a la despesa, en moments en què els ingressos municipals no estan per llançar coets. En aquest sentit, va demanar, en comptes de més despesa, un major control i campanyes de conscienciació. 
 

Image

   La intervenció de Mateu Melis, dins el to de ponderació verbal que el caracteritza, va estar molt en la línia dels representants del PP, i va insistir en els mateixos arguments, amb matisos. 
 

   La contrarèplica de Maria Orts, lògicament, va anar cap a la defensa dels arguments propis, exposats en la primera intervenció que havia fet. Es va estendre en consideracions de caire tècnic, sobre quilòmetres de carrers, tipus de màquines i processos de neteja, molt interessants però que ens permetem estalviar-vos. Creim que la seva exposició podria resumir-se en un argument principal: la neteja del nostre municipi no és satisfactòria ni de bon tros, i s’ha de millorar. Fins ara es pagaven molts d’extres, fins als 200.000 euros, que així i tot resultaven insuficients. D’altra banda, va dir que confiava que totes les millores previstes també suposarien un estalvi important en despeses d’incineració. També va voler deixar molt clar que les afirmacions fetes des de l’oposició que no es feien complir les ordenances municipals en matèria de neteja o que no es fiscalitzava l’actuació de l’empresa concessionària, era mentida “totalment”. 
 

   Segona i breu intervenció de Joan Ferrer: “Net i fresc”, com l’empresa anterior, incompleix amb les seves obligacions. Amb dues pinzellades va dibuixar un panorama caòtic en matèria de neteja, bona part del qual és imputable, va dir, a l’empresa responsable.
 

   I quan tots esperàvem que Maria Orts es tiraria a la jugular de Joan Ferrer –crèiem que li ho havia posat “a huevo”, com se sol dir–, no va passar res. La proposta es va posar a votació: 10 vots a favor i 6 en contra, i bona nit si et colgues.