Batalles dialèctiques prescindibles

Image

La primera sorpresa, i gairebé l’única, d’aquesta sessió ordinària, la va constituir la no presència del batle Bartomeu Alzina. La tinent de batle, Maria Orts, que va presidir el ple, n’excusà l’absència per una indisposició que desitjam que sigui lleu.


Pel que fa a l’ordre del dia, aquesta es va desenvolupar a tota velocitat fins arribar als precs i preguntes, que són com un de cul de sac que l’oposició aprofita per a demanar i per a criticar, com pertoca. Però, anem a pams.


- Projecte de segellat i recuperació ambiental de l’antic abocador de fems - La idea, més ben dit, la línia en què s’està treballant és en la d’obtenir finançament de fons de la Comunitat Econòmica Europea, per un costat, i del Govern de les Illes Balears, de l’altre. L’aportació de l’Ajuntament, si així fos, seria mínima (un 5% del total). La proposta fou aprovada per unanimitat.


- Model de tarifes progressives de consum d’aigua – El tema venia més o manco debatut en comissió, més o manco aclarit, vaja. Qui va defensar la proposta va ser Maria Orts. De què es tracta, al capdavall? Idò que paguin més els que més consumeixen. Les empreses subministradores d’aigua venien reivindicant una actualització de tarifes, però tant aquest equip de govern, com l’anterior, segons vàrem entendre, condicionaven aquesta actualització a la implantació d’un sistema que penalitzàs els que fan una mala gestió de l’aigua. Aquesta progressivitat tendrà quatre trams: fins a 10 m³; de 10 a 25 m³ (aquest tram pagarà 1’5 vegades la tarifa del primer tram) ; de 25 a 40 m³ (en aquest cas, la tarifa del tram primer es multiplicaria per 3); i més de 40 m³. (en aquest cas es multiplicaria per 5), entesos per unitat equivalent, és a dir que una vivenda tendrà una unitat equivalent 1, mentre un restaurant la tendrà 5. Es preveuen bonificacions per a famílies nombroses. Joan Ferrer, del PP, es va queixar que, tot i estar d’acord amb la filosofia de la proposta, que no havia tengut prou temps per a estudiar-la a fons, i que per tant s’abstendria. Es Grup s’hi manifestà d’acord. Posada a votació, s’aprovà per 10 vots a favor i 6 abstencions.


- Ordenança reguladra del consum indegut de begudes alcohòliques – En Pep Gallego va ser l’encarregat de defensar aquesta ordenança que pretén regular el consum d’alcohol en el carrer. Gallego va dir el que tots sabem: que es consumeix massa alcohol, que això ocasiona molts de problemes d’ordre públic i moltes molèsties als veïnats de les zones de “marxa”, i que es fa necessària la seva regulació. Govern i oposició coincidiren que alguna cosa s’havia de fer, que l’ordenança serviria per a controlar millor la vida nocturna, però també coincidiren que aquest tipus d’ordenances sempre són difícils d’aplicar i que no garanteixen que tots els problemes es resolguin. Nosaltres esperam que sigui alguna cosa més que una simple declaració d’intencions. Sigui com sigui, es va aprovar per unanimitat.


- Manifest en suport de la Plataforma del Tren – La tinent de batle Maria Orts va llegir el manifest proposat per la Plataforma a favor del Tren de Llevant, a tots els ajuntaments afectats, de recolzament a la marxa reivindicativa de dia 8. Però, abans, els assistents s’havien posat la camiseta de “Feim VIA”, com a demostració inequívoca de la voluntat de l’Ajuntament de lluitar per aconseguir que el tren arribi, un dia, a Cala Rajada. Joan Ferrer va dir que ara era un bon moment, quan se suposa que hi ha afinitat política entre Capdepera, Palma i Madrid, per aconseguir les inversions ferroviàries promeses. També Mateu Melis va manifestar el recolzament d’Es Grup a tot el que sigui reivindicar el tren. Maria Orts va explicar que l’Ajuntament està en contacte permanent amb la conselleria de Mobilitat i que es té la promesa que, com a mínim, aquesta legislatura es redactarà el projecte del tram Artà-Cala Rajada. La moció va ser aprovada per unanimitat.

                      Image


- Moció d’Es Grup: PAC 24 hores a Cala Rajada – Mateu Melis, com a representant del partit proponent, va defensar aquesta moció que el que pretén es reivindicar, davant la conselleria de Sanitat la conversió de la Unitat Bàsica de Salut  de Cala Rajada en un PAC. Això suposaria que aquest centre també tingués un servei de 24 hores. Mateu Melis va explicar que és en aquest nucli de població on viu la major part de la població, que, a més, es veu sobrecarregat amb bona part dels turistes del municipi. La regidora Margalida Bover va donar explicacions de les gestions que, segons va dir, es fan permanentment davant la conselleria; va recordar que hi ha prevista una gran inversió (1,2 milions d’euros) a la Casa del Mar, per a ampliar-ne els serveis; i va dir que durant les hores diürnes, la U.B. de Cala Rajada compta amb personal suficient. Quant a l’ampliació del servei a les 24 hores del dia, segons el director general de Sanitat li ha manifestat en distintes ocasions, el problema és de falta de personal (?). En tot cas, va insistir Bover, l’equip de govern continuarà treballant en aquest direcció. Per tant, la moció d’Es Grup també va ser aprovada per unanimitat.


- Precs i preguntes – Després d’un ple extraordinàriament tranquil i que havia rodat a velocitat de creuer, arribàrem a les costes. Plat petit, pinyó gros, i per amunt, a pedalar s’ha dit.


Joan Ferrer (PP) va plantejar les següents qüestions:
- Demanà, d’entrada, quina és la tasca que li correspon exactament al regidor Climent Crespo. Després de les explicacions que se li donaren, va considerar que el que fa el regidor Crespo és poca cosa i que durant aquest any a penes ha fet res que valgués la pena.
- Al mateix Crespo li va retreure la manca de sentit del protocol pel que fa a la inauguració i pregó del Mercat Medieval (convidats que no hi haurien de ser,  i d’altres que n’ s’havien convidat i hi haurien de ser). També va recordar les crítiques que el 2006 li havia llançat en Pep Serra (UCAP) quant al funcionament del Mercat Medieval, i li demanà a Crespo si no se les hauria d’aplicar a ell mateix, ara; que a veure si havia fet autocrítica. El regidor de Fires i Mercats li contestà que sí, que d’autocrítica ja n’havia fet. Després Ferrer li va retreure que l’empresa “Estampida Medieval” no havia complit i, en aquest sentit, va recordar que fins i tot s’havia deixat d’oferir un concert de psalteri que estava programat. Crespo va admetre que ells –se suposa que l’equip de govern– també havien quedat decebuts amb “Estampida”, però que el concert de psalteri s’havia suspès per malaltia de Marina Albero, la concertista,  i que, com a compensació, aquest s’oferiria a l’església en una data encara per determinar.
- Piscina municipal, un tema recurrent (per desgràcia). Contestà Pilar Gasull, amb l’argument ja conegut que s’està en fase de rescissió del contracte actual i de convocatòria d’un nou concurs (hi ha hagut el problema afegit que el misser de l’Ajuntament ha estat malalt, cosa que encara ha endarrerit una mica més les gestions).
- Demanà Joan Ferrer pel tema del coneni del personal de l’Ajuntament. Virginia Urdangarín va confessar que s’estava negociant i Joan Ferrer es va enfadar molt perquè no se l’havia convidat, especialment quan la regidora de Personal va manifestar que ja el convidaria quan ho cregués oportú. Ferrer li digué a Urdangarín que se sentia decebut per la seva actuació política, que aquesta no era la manera de fer les coses. El diàleg va ser tens, i només la intervenció de Maria Orts, dient que es recollia la queixa i se’l convidaria, va reconduir la situació.
- Demanà per possibles acords amb la Policia Local sobre augments de sou. Urdangarín va dir que es tractava, simplement d’una equiparació de sous d’acord als que perceben altres funcionaris de la mateixa categoria. Aquesta equiparació causarà efectes des de juliol.
- Joan Ferrer es va queixar que durant un any només hi hagués hagut una sola reunió del Patronat del Castell. Mateu Garau replicà que n’hi havia hagut dues, més dues reunions de caràcter informal. “El personal va bé?”, preguntà. “Com sempre”, contestà. I Joan Ferrer va afegir que ja quedava tot aclarit (hi havia sorna, en les seves paraules). Mateu Garau va haver d’aclarir que “com sempre” volia dir que el personal anava bé.
- El portaveu del PP es va interessar per la neteja de solars públics i privats. Maria Orts es va comprometre a passar-li un llistat de les actuacions que s’han dut a terme.
- Tema de l’Agulla. “L’empresa Tracsa ha fet un cristo” a les dunes, va dir Joan Ferrer. Maria Orts va confessar que Costes va actuar sense previ avís i que immediatament l’Ajuntament havia redactat una carta de queixa, que es trobava dins l’expedient. Joan Ferrer es va demanar qui sanciona Costes, un organisme tan procliu a sancionar.
- Altres temes pels quals es va interessar el PP: urinaris de la platja de Son Moll, regulació del sector de cotxes de lloguer, saturació de la matrícula de les escoletes infantils, presència de la policia a les platges, canvis constants de convocatòries de reunions amb veïnats...
- Joan Ferrer va voler tancar la seva intervenció a la gran, citant Milton Friedmann (no ens entretendrem ara en discutir sobre Friedmann, però ja se sap que aquest economista conservador i defensor del capitalisme a ultrança, és referent obligat per a la dreta), i després de dir que fins ara aquest equip de govern no havia fet res, va afegir una frase lapidària: "Després d'un any, el res més absolut anuncia el que ha de venir". Tots quedàrem una mica bocabadats. I "Cap Vermell" que trobava, dies enrere, que aquest govern municipal feia massa via!


Mateu Melis (Es Grup) va començar la seva intervenció prometent que seria fidel al lema de la camiseta del tren i que faria via. Després va resultar que no en va fer tanta.

- La primera qüestió que va plantejar es referia a un escrit d’un grup de veïns del carrer Castellet (d’octubre de 2007), en què es reclamaven a l’Ajuntament una sèrie de millores i actuacions. Va voler saber si se’ls havia donat alguna resposta. Va ser Mateu Garau qui va intervenir en nom de l’equip de govern i va reconèixer que, tot i haver parlat amb alguns dels firmants, encara no se’ls havia havia respost per escrit. Es va excusar dient que les demandes li havien arribat amb considerable retard, per causes que no va explicar, però que es donaria satisfacció als demandants.
- Quant a les reunions de la comissió de festes, Mateu Melis va citar “una revista digital” (endevinau a qui es referia?) que havia criticat la poca transparència d’aquesta comissió. El regidor va dir que sí que hi havia reunions, cada dimecres, independentment que hi hagués altres actes, o futbol, i que si el regidor d’Es Grup preferia donar més crèdit a “una revista digital” que al que ell deia, que era molt lliure de fer-ho. Després va afegir que el perfil dels participants en les reunions era molt semblant al de sempre, d’un segment d’edat molt concret i que en cap as representava tot l’espectre social del muncipi, però que la gent era mala d’implicar i assistia qui volia.
- Mateu Melis va criticar que a l’última reunió de la taula de Participació Ciutadana només hi havien assistit cinc regidors, i que alguns punts no varen poder ser debatuts precisament perquè no hi eren els responsables de l’àrea corresponent. Precisament, el tema estrella era el dels pressuposts, però com que el regidor d’Hisenda no hi assistí, no se’n va poder parlar. Maria Orts va recollir el guant i es va comprometre que això no tornaria passar. És evident que aquí l’equip de govern va demostrar poca cintura i no va saber fer memòria.
- Llarguíssima discussió a propòsit de l’escola d’estiu. D’una banda, Mateu Melis retraient a l’equip de  govern el retard en la contractació; de l’altra, Rafel Fernández i Pilar Gasull explicant i defensant l’actuació de l’equip de govern. Disquisicions que no sabem si anaven enlloc i que no estam segurs d’haver acabat d’entendre –ni a uns ni a altres.


Pep Medina, volem creure que encara en elm torn de precs i preguntes, va demanar que els membres de l’equip de govern no s’encalentissin tant en defensa dels seus punts de vista, perquè això només generava crispació. I aquí es va encetar una batalleta dialèctica que ens va sobrar. Pilar Gasull va recordar que en un dels primers plenaris de la legislatura va haver d’escoltar paraules referides al batle del gruix de “mentider” i “vago”, i que per tant s’aplicassin la recepta. Maria Orts va dir que els plens eren per a discutir i defensar punts de vista, com s’havia comprovat en aquest mateix ple, i que cadascú ho feia a la seva manera, però que s’havia d’entendre tot en el context de la discussió política. Joan Ferrer va divagar una estoneta sobre com han d’actuar els polítics i va dir que ell procurava fer unes intervencions “comedides” : “Aquí hi ha persones que no vénen a fer política sinó a passar el temps, i el temps posa cadascú en el seu lloc” , va afegir. Maria Orts, va replicar que les apreciacions sovint eren subjectives quant a agressivitat verbal, i que qui més qui manco s’excedia alguna vegada. Nova intervenció de Pep Medina –més encès que la calma que mirava de recomanar– defensant que el PP, la passada legislatura, sempre va mantenirn unes formes de gran cortesia. I més rèpliques i contrarèpliques, i més discussió, i que si nosaltres no hem alçat mai la veu, i que si teniu mala memòria, i que si per amunt, i que si per avall...


En fi, un final molt eixut, molt antipàtic, molt desagradable. D’aquells que no conviden precisament a seguir els plenaris. Nosaltres ho feim per compromís amb els nostres lectors. Si no, quan es posen en aquest pla, no els escoltaríem. No ho paga.


I és que “s’ase va dir an es porc orellut”.