La petanca és un joc que va sorgir a principis del segle XX a la Provença (França) entre soldats i mariners romans (abans els romans jugaven amb pedres)

Es tracta d'una barreja de reflexos, estratègia, psicologia, destresa i tenacitat, propiciant a qui la practica un to físic molt recomanable per a gent gran.

Amb les noves pistes ubicades a Capdepera, pot renéixer al nostre municipi el joc de la petanca.

En els anys 80 era un joc que estava en auge al municipi gabellí, amb un club capitanejat per Pere Arévalo, Tòfol Massanet, Jeroni Sureda, Alfonso Vivancos, José Ruiz, Antoni Artiques, Serafín Fernández, Pep Amengual, Tòfol Irles. Es tractava del Club Petanca Cala Rajada, del qual Sebastià Adrover en va ser el primer president.

 
L'estil dels bons puntuadors


Va ser tanta la força que prengué la petanca en el nostre municipi que, en pocs anys, el club va tenir tres equips en competició. Va destacar, entre els jugadors, la parella formada pel matrimoni Basilio Vivancos i Conchita Pérez, que van arribar a tenir una pista pròpia.

Recordam, d'aquells anys, les diades que s'organitzaven amb participants de tota l'illa, a una plaça dels Pins tota plena de pistes.

Fins a quatre llocs diferents van tenir terrenys de joc els gabellins per a entrenar i jugar competicions: el primer en un solar que limita amb l'hotel Ses Rotges; el segon, al mateix carrer en un altre solar; el tercer, on ara hi ha la discoteca Kheops, i l'últim lloc on jugaren va ser davant del club S'Auba, on es troba l'edifici del Cap Vermell.




En aquesta última pista, el fet que no hi hagués cap local obert a prop per a poder-se refugiar a l'hivern, fins al punt que els jugadors havien de fer les seves necessitats per dins el pinar, ajudà que l'any 1986 es produís el final de la petanca en el nostre municipi.

Durant uns anys, l'Ajuntament va tenir unes pistes al poliesportiu, però ningú les utilitzà. Ara el consistori ha construït tres pistes noves a un solar del carrer Feliu Morey Amengual. Quan els serveis estiguin disponibles sembla que el club de la tercera edat de Capdepera en farà ús.

Esperem que amb aquestes tres pistes noves, a part de la tercera edat, s'animi més gent i no passi el mateix que en Es Figueral.

A part dels serveis, les persones que no participin en el joc, un dia de molt de fred, hauran d'anar ben abrigades.



Foto de portada.  
Drets, d'esquerra a dreta: Jeroni Sureda, Juan José Irles, Tòfol Irles, José Martin, Basilio Vivancos.
Acotats, d'esquerra a dreta: Joan Terrasa "Ruís", Pedro Arévalo, Toni Adrover, Tòfol Alzamora i Francisco Vivancos.


BEST