L'anunciat debat sobre economia i ocupació, sota el títol de "Prosperitat compartida", organitzat per la coalició MES per Mallorca, va tenir lloc aquest passat dimarts dia 22, en el Centre Cap Vermell.

Segurament a causa que ens trobam en plena temporada turística i la gent té poc temps i poques ganes de reflexions polítiques, el cert és que l'acte va comptar amb una escassa assistència, una vintena de persones,però, diguem-ho també, els assistents es mostraren altament participatius i el debat es va perllongar fins gairebé les 10 de la nit, en què es va haver de donar per acabat ja que el CCV tanca a aquesta hora.



L'acte va ser presentat pel regidor de MES a l'Ajuntament de Capdepera, Pere Fuster, mentre que el diputat David Abril va ser l'encarregat d'exposar el tema a debatre. Aquest, com s'indicava en la convocatòria, va girar al voltant de la gran contradicció que suposa que les millors temporades turístiques que ha conegut mai aquesta terra es desenvolupin, paral·lelament, enmig d'una major precarització dels llocs de feina i sota condicions laborals molts pitjors que en el passat immediat. És a dir, com va dir el conferenciant, que el que hauria de ser una "prosperitat compartida", està aconseguint efectes contraris: l'augment dels índexs de pobresa dels ciutadans de les Illes.

Tant Pere Fuster com David Abril van reconèixer que  no tenien cap fórmula màgica per a solucionar els greus problemes per què passa el turisme a les Balears, però sí que advocaren per establir un diàleg que, segons van dir, el govern actual no ha volgut mantenir amb tots els actors implicats: hotelers, sindicats, oferta complementària i, fins i tot, sector primari. Van dir que el turisme és cosa de tots i que, per tant, s'ha de parlar amb tothom i és entre tots que hem de decidir les línies d'actuació del futur.



Es va acabar parlant molt de temes ecològics i, més concretament, de qüestions de reciclatge i eliminació de residus. David Abril va voler contradir,al final, unes paraules del president Bauzá, qui s'hauria referit al turisme com al petroli de la nostra economia. Segons Abril, el petroli de l'economia illenca no és el turisme, sinó la terra, ja que el dia que, perquè l'hem feta malbé, aquesta terra deixi de ser atractiva, el turisme s'acabarà.